Annmari pussar en bebis alligator nästan på nosen.

Reflektion över mitt utbyte i USA

Cirka 2 veckor sedan kom jag hem från ett av livets resor, mina utbytesstudier i Fort Lauderdale, Florida. Det har varit full fart studiemässigt sedan jag landade i Sverige, men just nu i skrivande stund kan jag äntligen pusta ut och reflektera över vad jag egentligen varit med om. Detta får du ju självklart hänga med på!

Ansökning- och antagningsprocessen

Ansökningen jag gjorde både till Karolinska Institutet och värdsuniversitetet Nova Southeastern University var för mig en jobbig och emellanåt lätt förvirrande process. Dessutom var jag väldigt nojig över att jag skulle råka göra någonting fel som skulle påverka att min ansökning inte var komplett. Som tur är fick jag bra stöd från internationella koordinatorn, internationella handläggaren, klasskompisar som också sökte utbytesstudier och från tidigare studenter som varit iväg på utbytesstudier. För att underlätta för mig själv försökte jag sammanställa alla listor och punkter som skickades till mig på ett sätt så att jag skulle förstå precis vad som skulle göras, när och hur. Tack vare denna lista kunde jag lätt bocka av punkter som var på gång eller avklarade. I ett av mina första inlägg skrev jag ner en guide i denna s.k. dokument djungel, som förhoppningsvis är en bra vägledning för ditt utbyte. Hade jag gjort om ansökningen hade jag velat ha en tydlig sammanställd lista från respektive universitet på vad som ska göras och när. Sedan är förberedelserna i sig såsom olika vacciner, intyg och mitt visum en historia i sig. Hela den upplevelsen hade jag helst av allt velat slippa helt efter det jag var med om.

Turistar på Kennedy Nasa space center. Foto av: Sebastian Westerholm

Examensarbetet och utbytesstudier

Idag har jag precis haft examinationsseminariet för examensarbetet (C-uppsatsen). Det jag kan säga är att det är så himla viktigt att du väljer ett arbete du kan genomföra under tiden du ska/är iväg på utbytesstudier men även att du väljer en c-uppsats partner som du fungerar bra med. Mina bästa tips till dig för att lyckas med ett bra examensarbete har jag delat med mig av i ett tidigare inlägg om examensarbete under utbytesstudier. Jag är väldigt tacksam över att tillsammans med min fantastiska C-uppsats partner Iñaki lyckas skriva ett så bra examensarbete vi gjort… utan att stressa! När jag tänker tillbaka på examensarbetet och utbytesstudierna är jag så otroligt tacksam över våran ordentliga planering, goda kommunikation, stöttning och positiva energi vi haft. Detta underlättade i mitt fall väldigt mycket mina utbytesstudier då vi bägge helt och hållet kunde släppa allt vi hade med examensarbetet under hela min utbytesperiod. Otroligt skönt att ha sina ”out of clinic hours” fokuserade på återhämtning och upplevelser, istället för att stressa över en c-uppsats på varsin sida Atlanten!

Turistar i Key West. Foto av: Sebastian Westerholm

Universitetet och kliniken i USA

Ord kommer nog aldrig kunna beskriva om allt jag fått uppleva och ta del av, men jag kan åtminstone försöka lyfta några punkter jag reflekterat över. Då jag åkte på utbyte för att genomföra min praktik i fördjupning i fysioterapi så hade jag ingen undervisning förlagd på campus. Detta hindrade inte mig från att ta del av campuslivet så mycket jag kunde ändå, vilket jag är tacksam över. WAOW, vilket fantastiskt universitet, studenter, anställda och faciliteter. Att ta del av det jag kunnat på campus och ha studentkontakt fick mig att öppna upp ögonen ytterligare och se saker och ting ur nya perspektiv. Något som verkligen öppnade mina ögon dock, var att få arbeta på amerikansk klinik. Vilken upplevelse och vilken härlig sådan! Det var intressant att befinna sig i en annan kontext och uppleva hur likt men ändå olikt fysioterapi kan vara i olika länder. Jag tror inte det har gått en enda dag sedan jag kommit hem som jag inte tänker tillbaka på kliniken. Jag saknar verkligen min handledare, de andra studenterna, patienterna och såklart terapihunden. Igår fick jag dessutom hem ett kort med en jättefin julhälsning och bild på alla på kliniken som jag arbetat med, inkl. terapihunden såklart. 

Bucketlist och upplevelser

Under min utbytesperiod försökte jag verkligen maximera all tid jag hade till att se, uppleva och göra så mycket som möjligt. Jag är SÅ tacksam över att jag gjorde detta! På mina tröttare dagar hängde jag ju bara på stranden… och det är ju inte så illa. Jag började inse vad jag egentligen varit med om när jag skrev min amerikanska uppgift ”my cultural exchange diary”. För varje dag som gått sedan dess har jag börjat inse mer och mer hur mycket jag egentligen hann uppleva. Det är ju helt otroligt! Jag har nog tidigare bara insett periodvis vad jag varit med om när jag skrivit olika blogginlägg.

Turistar i Key West. Foto av: Sebastian Westerholm

Tillbaka till verkligheten

Jag tror verkligen hela upplevelsen kring utbytesstudier verkligen blir vad man gör det till. Man kan absolut hamna i situationer då man bara vill strunta i allt (jag är ett levande exempel), men vänder man på det och gör det bästa av situationen så kan även det bli hur bra som helst! När nära och kära samt involverade i mitt utbyte har hört om min resa för att försöka komma iväg och hur min flygresa till USA blev och allt som hände längs vägen, låter det verkligen som en urusel Hollywood komedi. Men det är bara min verklighet, saker jag var med och tog mig igenom. Tack envisheten!

När jag kom hem från utbytesstudierna körde jag på direkt med att skriva de uppgifter som jag hade kvar och delta på seminarium för examination av teoretiska delen av kursen jag var iväg på för utbyte. Jag träffade även internationella koordinatorn på fysioterapeutprogrammet och gick igenom mitt learning agreement och andra relevanta dokument jag behövde för att skicka in min ansökan om tillgodoräknande av mina utbytesstudier. Parallellt med detta fortsatte arbetet med examensarbetet med ”test-opponering” inom handledargruppen, revidering, inskickning av arbetsmanus av examensarbetet, riktiga examinationsseminariet av examensarbetet, följt av revidering. Mitt under allt detta besökte jag även min blivande arbetsplats för att träffa mina chefer en sväng. Jag kan ärligt säga att tiden sedan jag kom hem var verkligen mer intensivt än vad jag trodde. Jag har inte så mycket energi kvar att trycka ut och är SÅ glad att med god studieplanering kunna ta lite julledigt för att:

1. Landa i att jag kommit hem

2. Smälta allt jag varit med om under utbytet

3. Lyckas landa i nuet

4. Ha tid att umgås med familjen

Turistar på Disney World. Foto av: Sebastian Westerholm

Slutliga reflektion

Att komma iväg på och komma fram till utbytesstudier var inte den smidigaste resan för min del. Det fanns dagar då jag tänkte att allt jag kämpat för är jag redo att ge upp. Idag är jag tacksam för att jag fortsatte kämpa i motvind och inte gav mig förrän jag fick min dröm uppfylld och såg till att göra det bästa av det. Med andra ord, du kanske också stöter på motgångar innan och under din utbytesperiod men vad gör det om hundra år? Fokusera på allt det positiva som finns och kan komma i de tuffare stunderna. Jag tycker definitivt att all slit, frustration och tårar har varit värt det. Jag hade ett mål och jag uppnådde det! Kanske inte som jag hade tänkt mig men det blev i alla fall ännu bättre än vad jag hade föreställt mig! Vad jag försöker få fram är att var inte rädd för motgångar och tuffare utmaningar, ta dig an dom och ta dig igenom dem. Vänd det till något positivt! Hur kul hade livet varit om det inte fanns några utmaningar alls? Jag tycker i alla fall inte om att glida på en räkmacka genom livet, även om det kan vara skönt i många fall. Utmaningar är det som får mig att växa och bli starkare.

Ta hand om dig, vi hörs!
/Annmari

Inledande foto: Marine & wildlife sancturary i Key West. Jag fick nästan pussa på ett av mina favoritdjur.
Foto: Sebastian Westerholm

0 kommentarer

Relaterade inlägg