Utsikt över vattnet från Djurgårdsbron i Stockholm.

Ödet ligger i visumets händer

Att ha ett studentvisum är A och O för att komma iväg på utbytesstudierna i USA. Denna ”visum-resa” har inte varit så mycket solsken för mig hittills. Det har varit mycket motgångar under resans gång och just nu kan jag bara hoppas på att få mitt visum i tid så att jag får åka på utbytesstudier.

Vad händer med mitt visum?

Min tid på ambassaden för intervju gällande studentvisum blev under sommaren inställd till följd av pandemin. När beskedet kom rasade hela världen samman. Ska jag inte åka längre? Vad händer nu? Efter mycket stöttning och hjälp från familj och vänner, KI och NSU lyckades jag tillslut få en ny tid. Dock en tid som verkligen är på håret. Tiden var idag istället för 30 augusti som var bokad från start. Det beräknas att ta 2-3v handläggningstid för att erhålla visumet och få tillbaka mitt pass. Med det sagt, om 3v är det planerat att jag har min första dag på kliniken i Fort Lauderdale, USA. Om jag kommer iväg får vi se, beroende på om posten jobbar snabbt för att ge tillbaka mitt pass. Med andra ord kan denna resa i värsta fall sluta med att mina utbytesstudier inte blir av. Men fram till dess har jag hoppet kvar och håller tummarna för att det inte blir strul med posten!

Soluppgången idag utanför amerikanska ambassaden. Nervös, genomsvettig och förväntansfull inför vad som skulle komma.
Foto: Annmari Benedek

Mina bästa tips inför visum

  1. Förarbetet online via ustraveldocs tar tid. Då pratar vi om timmar. Som jag upplevde det ska man svara på och fylla i allt mellan himmel och jord om sitt liv. Tips nr 1, TA GOD TID PÅ DIG NÄR DU GÖR DETTA! Det positiva är att det går att spara det man gjort och fortsätta vid senare tillfälle. Det negativa är att tekniska problem kan uppstå och ibland sparas ej det man fyllt i eller att man inte kan fylla i allt man velat. Minns jag rätt så tog det mig ca 8h totalt att fylla i allt inkl. lite tekniska problem.
  2. Ordna alla dokument till J-1 Scholar request form så snabbt du kan för att du ska kunna fylla i ditt DS-2019 snarast och därmed kunna boka tid hos ambassaden i god tid. Jag gjorde detta och tyvärr hade jag oturen att min tid blev avbokad. Dock hade jag nu tid att hinna få en tid innan avresa för utbytet sker.
  3. Om du tyvärr hamnar i samma sits som mig, ta ett djupt andetag, det löser sig på något sätt. Tips nr 3, på ambassadens hemsida kan man ansöka om ”akuttid” på ambassaden. Dock blev min ansökan nekad, men möjligheten finns och för dig kanske det går igenom!
  4. Läs igenom ambassadens instruktioner för intervjun och dubbelkolla att du har med dig alla viktiga dokument som krävs samt att du inte tar med dig dator etc.
  5. Till sist, viktigt för att få ditt visum och pass. Se till att du ordnat ett rekommenderat brev som du tar med till din tid på ambassaden! Det är i detta brev ambassaden postar tillbaka ditt pass och visum.

Ett annat ”bra att ha” tips om problem med intervjutid för visum uppstår är att kontakta amerikanska ambassaden i andra länder. Jag kontaktade Norden och Europa runt. Dock var det flertal länder som hade samma problem på kontoret som här hemma i Sverige och andra gav inte ens respons. Jag blev ändå förvånad att flertal länder ändå försökte hjälpa mig så gott dem kunde även om det i slutändan inte gick hela vägen. Jag kan även tillägga utifrån information jag fick så var det svårare för mig att lösa denna situation då jag inte besökt USA tidigare. Tydligen är det lättare att få hjälp om man en gång tidigare besökt USA.

Hjälp, jag får inte visumet i tid. Vad händer nu?

Detta var och är fortfarande min största rädsla inför utbytet. Dock har jag fått ett otroligt bra stöd från internationella koordinatorn samt flertalet andra involverade i min situation gällande utbytet och VFU. Om det skulle ske att jag inte får mitt visum och pass i tid och utbytet inte blir av så får jag utföra min VFU i Sverige och jag kommer kunna få ta min examen som planerat. Detta var min absolut största rädsla förut, jag såg bara inget visum = ingen examen. Det är tur att jag fått så bra stöd från samtliga involverade på både KI och NSU som gör det möjligt för mig att ta examen oavsett om utbytet blir av eller inte. Vill passa på att även ge ett extra stort tack till mina nära och kära som funnits vid min sida genom denna berg-och-dalbana av alla tankar och känslor.

En efterlängtad kopp kaffe i solen på promenaden hem från ambassaden.
Foto: Annmari Benedek

Alla berättelser är inte solskens historier och jag ville gärna dela med mig av vad som kan eventuellt kan hända om det inte går som planerat så att du förhoppningsvis med hjälp av detta kan se möjligheter i att lösa situationen om du hamnar här istället för att rasa samman helt som jag gjorde. Viktigt att komma ihåg som mina nära och kära runtomkring mig sagt upprepande gånger är att man kan verkligen bara göra sitt bästa, man kan tyvärr inte styra över allt som sker. Och om slutet inte blir som det var tänkt så är det inte ens eget fel. Ödet hade andra planer för en.

Nu får vi bara vänta och se vad mitt öde har för planer. Får jag tillbaka mitt pass med godkänt visum i tid eller inte? To be continued…

Ta hand om dig, vi hörs!
/Annmari

Inledande foto: Utsikt från Djurgårdsbron. Foto av: Annmari Benedek

1 kommentarer

Reflektion över mitt utbyte i USA - Studera utomlands

Reflektion över mitt utbyte i USA - Studera utomlands

[…] vad som ska göras och när. Sedan är förberedelserna i sig såsom olika vacciner, intyg och mitt visum en historia i sig. Hela den upplevelsen hade jag helst av allt velat slippa helt efter det jag var […]

Relaterade inlägg