Observationstornet i Nationalparken Everglades.

Att se och göra i Florida!

Utbytesstudier innebär inte bara studier. Att ta del av kulturen och uppleva staden och landet man befinner sig i är också en viktig del. Se till att verkligen njuta och ta vara på din tid under dina utbytesstudier! Under min utbytesperiod har jag verkligen försökt ta vara på min lediga tid för att se och uppleva så mycket som möjligt. Nedanför kommer tips på lite sevärdheter och upplevelser jag hunnit göra hittills under mitt utbyte här i Florida. 

Everglades – Shark valley 

Inträde 30 dollar per bil. Om man vill cykla loopen kan man ta med egen cykel eller hyra en för 22 dollar. Man kan även gå till fots eller ta en guidebuss. Längs vägen hann jag se flertal alligatorer på nära håll, stora som små, en orm och flertal olika fågelarter. Halvvägs genom loopen kom jag till observatoriet där det var en fantastisk utsikt över everglades. Mina bästa tips om du ska cykla är att ta med solkräm, något att äta, powerbank till mobilen och massor med vatten. Det finns vattenstation i början av loopen vid parkeringen samt vid observatoriet. 

Sawgrass mills – shopping 

Detta är en enorm galleria med massvis av olika butiker både i gallerian men även utanför längs mysiga boulevarder. I gallerian finns butiker i alla prisklasser och flertal restauranger. Det sägs att byggnaden är utformad som en alligator. Lokal tips är att solnedgångarna ska vara otroligt vackra från området Sawgrass mills är i. Dock har jag inte sett detta ännu då jag varit mitt uppe i min shoppingrunda. 

Las Olas – Boulevard and beach 

Wow! Jag tycker detta är så mysigt och det är så härlig stämning i detta område. Lyckligtvis är detta grannområdet till mig. Boulevarden är fylld med olika slags butiker, konst, restauranger och barer. Om man fortsätter promenera från Las Olas Boulevard mot havet passerar man flertal bostadsområden med stora hus längs vattnet med pool och en yatch-båt i ”trädgården”. Slutet av denna del kommer en stor bro  som leder rakt in till stranden. Detta område är fantastiskt! Man kan ta en promenad eller joggingtur längs bechwalk, bada i havet, spela volleyboll på stranden, äta något gott m.m. 

Fort Lauderdale och Miami beach 

Längs hela västsidan av Fort Lauderdale och Miami finns det stränder. Bra att veta är att många ställen är privata men det finns en hel del public beaches också. Parkering kan dock vara svårt att hitta emellanåt och kan kosta några dollar per timme men jag tycker att det är värt. 

Cowboy town – Davie

Området campus och min praktikplats ligger i heter Davie och kallas för Cowboy town. Western som var lever kvar än idag och man kan bl.a. se cowboys rida sina hästar på gatorna. Jag hade turen att befinna mig här precis när finalen för ett rodeomästerskap skulle vara, vilket jag själlvklart gick på. Det var verkligen en upplevelse! Något jag förundras över är hur cowboysens kroppsdelar fortfarande sitter fast på kroppen efter rodeo på hästar och tjurar. Cowboy Fysioterapeuter är nog en het marknad här. 

Fun fact om Davie, vid övergångsställen finns det knappar att trycka på för gående men även högre upp för Cowboys som sitter på sina hästar.

Naples The gulf coast 

Är man från västkusten så måste man ju åka och se hur västkusten är även här. Jag blev absolut inte besviken trots att jag fastande på stranden hela dagen. Havet och stranden var helt otrolig! Det är alltid något speciellt med västkustar (om Göteborgar’n själv får bestämma). Det som dok var lite sorgligt var att man kunde se på flertal ställen hur Hurricane Ian hade gjort sitt. T.ex. var den kända piren avstängd förutom de första meterna pga. Orkanen hade slitet med en stor del av piren. Även längs stränderna kunde man se “resterna” från buskar och andra växter där det bara var rötter kvar. Men trots detta var det helt otroligt vacker! En hel dag spenderade jag med att bada, simma, läsa en bok, plocka snäckor och leta hajtänder. Dessvärre hittade jag inte hajtand som souvenir. Från Fort Lauderdale/Miami tar det ca 1,5-2h att köra enkelväg och man kör igenom nationalparken everglades, vilket är en upplevelse i sig. En vägavgift tillkommer på 3,25 dollar/väg, så se till att ha lite småpengar i bilen. 

Flamingo garden and Wildlife sanctuary 

Detta är en slags djurpark där dem har en botanisk trädgård och massvis med olika “Floredianska” vilddjur! Jag lärde mig massor om de olika djuren och växtriket, samt deras otroliga fina arbete av personalen på plats och de olika visningarna man kunde ta del av. Det som värmde mitt hjärta enormt mycket var att detta är en plats som ger djur en andra chans. Skadade och utstötta djur tas hit för rehabilitering , så att dem kan få en andra chans i livet. Detta är alltså djur som inte hade överlevt ute i det fria. Alla djur blir inte fullt rehabiliterade och återinförda i det vilda, med dem som blir är ca 300-400/år. De andra djuren ser personalen till att de får det bästa liv som kan ges till dem i ett skyddat område. Man fick även ta del av att ta hand om djuren genom att t.ex. mata flamingos! 

Hoppas dessa tips inspirerar dig till att lyfta huvudet från kursböckerna och ge dig ut på äventyr under ditt utbyte!

Ta hand om dig, vi hörs!
/Annmari

Inledande foto: Observatorietornet i Shark Valley, Everglades.
Foto av: Annmari Benedek

 

2 kommentarer

Bye Bye USA - Studera utomlands

Bye Bye USA - Studera utomlands

[…] kunnat föreställa mig. Ett axplock av mina upplevelser kan du läsa om i mitt inlägg om ”att se och göra i Florida”. Enda upplevelsen jag var med om som jag önskar att jag hade sluppit undan var den tropiska […]

Relaterade inlägg