Hur ser en vanlig dag ut som utbytesstudent i Italien?

I tidigare inlägg har Ida och Oneka skrivit om hur det är att vara utbytesstudent i Norge respektive Irland. Nu tänkte jag att det är dags att beskriva hur en vanlig dag kan se ut för mig som utbytesstudent i Italien.

Uppstigning och frukost

Väckarklockan ringer 7:30 och vi drar upp persiennerna till vårt rum. En bländande morgonsol lyser upp rummet och efter att vi har ackommoderat till den plötsliga ljusskillnaden är det dags för frukost. Eftersom Lisa och jag bor tillsammans har det blivit rutin att äta majoriteten av måltiderna tillsammans. Frukosten har dock blivit nästintill helig för oss. Vi har provat olika kombinationer och kommit fram till att den bästa (och snabbaste) frukosten är yoghurt med frukt och granola! Någon kopp kaffe eller te senare är vi redo för praktik på sjukhuset.

Pavia är en rätt liten stad och den centrala kärnan är fylld med kullerstensgator. När man närmar sig sjukhuset blir vägarna dock större och mestadels asfalterade. Glädjandes nog för mig och Lisa som cyklar till sjukhuset finns det en dedikerad cykelväg vid sidan av en av de mer trafikerade vägarna.

Det gäller att kunna hålla styr på cykeln när man cyklar på gatorna i centrala Pavia! Foto: Ganna Vashchuk

Praktik på sjukhuset

Under de sjukhusplaceringar vi hittills haft har vi börjat mellan 8:00 och 9:00. Man börjar tidigare om man ska vara med på operation och senare om man ska vara på mottagningen. Till mottagningen är det rimligt att komma vid 8:30 eller strax innan 9 då de första patienterna dyker upp. Oftast slutar vi kring 12 men det beror på hur mycket det finns att göra / se. Tiderna fluktuerar väldigt mycket och det är ingen som håller koll på om man kommer tidigare eller senare utan det är upp till en själv. Jag brukar tänka att så länge jag får ut något av att vara på plats så är jag kvar. För er som är intresserade tänkte jag i ett senare inlägg beskriva de olika placeringarna mer detaljerat.

Lunch och plugg

När klockan slår 12 (och ibland 13) är det dags att röra sig från sjukhuset. Den senaste veckan har jag varit på oftalmologi-mottagningen där persiennerna är neddragna och luften är rätt sval. När man kommer ut blir det därmed dags för bländning nummer två för dagen men man vänjer sig snabbt 🙂 Det är också skönt att komma ut i den värmande majsolen.

Enligt studenterna finns det inte ett dedikerat studentkök (och jag har personligen inte heller sett ett personalrum/kök) så de flesta har med sig kall mat eller köper något i cafeterian. Till lunch brukar Lisa och jag ofta äta rester från gårdagens middag. Eftersom det inte finns en mikrovågsugn i lägenheten gäller det att vara lite fiffig. Under dessa två månader har vi därmed bemästrat gasspisen och brukar värma maten på den. Har vi tur kan vi äta även lunchen utomhus på terassen.

Att vara utbytesstudent är inte ”all-fun-and-games” utan man behöver få lite plugg gjort också! Vissa dagar har vi gått på neurologiföreläsningarna. Det ges ungefär två till tre gånger per vecka. Ögon- och ÖNH-föreläsningarna ges inte på våren utan endast hösten så den teorin får vi läsa in själva. Andra dagar sätter vi oss i vardagsrummet, ibland med någon annan av våra lägenhetskompisar, och går igenom föreläsningar, seminarium och tentafrågor. Då Italiens jordgubbssäsong redan slagit i blom är det svårt att motstå frestelsen att köpa jordgubbar. Tillsammans med annan frukt och choklad har det blivit till vårt favorit-snack under plugget.

Ibland händer det att rörmokare, elektriker eller ”allt-i-allo-hantverkare” dyker upp oannonserat i vår lägenhet tillsammans med, eller ibland utan, vår hyresvärd. Det brukar vara rätt förvirrande möten för mig eftersom de endast pratar italienska så jag brukar överlåta de konversationerna till Lisa eller någon annan av våra lägenhetskompisar som pratar italienska.

Löpning, jakt efter vårblommor och handling

Någon gång på för- eller eftermiddagarna brukar vi ibland sticka ut och springa tillsammans. Helst cyklar vi till en park som ligger ca 1,5 km från vår lägenhet. De senaste veckorna har det dock blivit flera löprundor längs floden då Lisas cykel har varit på reparation. Det har också blivit varmare sista veckorna, uppemot 20-22 grader, och det blir rätt varmt att springa i stekande sol. För att slippa de varmaste timmarna har vi satsat på att springa senare på kvällen.

Vi har upptäckt att vissa stigar inte leder någonstans utan att de bara plötsligt tar slut. En dag bestämde vi oss för att vada genom floden som rinner genom vår favoritpark för att vi inte ville springa hela vägen tillbaka längs stigen vi hade tagit.

Om jag inte är ute och springer eller tränar brukar jag promenera och titta på de fina vårblommorna som slagit ut. Förra helgen vandrade vi vid Lago di Garda (Gardasjön) och hittade många fina blomuppsättningar.

Vi brukar också passa på att göra andra vardagssysslor som att handla mat och annat till hushållet. Det är rätt underhållande att gå till mataffären (pensionärsvarning?!) för att vi alltid hittar nya spännande saker vi vill testa. Till exempel har vi provat en hel del varor som innehåller pistage som jag tidigare skrivit om.

En fin blomplantering i Riva del Garda. Foto: Ganna Vashchuk

Någon gång under dagen händer det att vi sätter oss ner och planerar vårt nästa resmål. Ofta använder vi oss av tips vi har fått från våra vänner och bekanta här i Italien. Till exempel besökte vi ytterligare en sjö i helgen, nämligen Lago d’Iseo. Det var inte toppenväder utan regnade en del men vi gjorde ändå det bästa av det och hade roligt.

Middag och kvällsaktiviteter

Den största kulturanpassningen som vi har gjort sedan vi kom till Italien är vilken tid man äter middag. Italienarna äter middag efter kl 20, ofta kring 21-tiden. Det har gått förvånansvärt snabbt att anpassa sig och flera gånger i veckan äter vi efter klockan slagit 20. Ofta behöver vi dock fylla på med energi under eftermiddagen, som jag skrev ovan. Ibland händer det att Lisa och jag äter middag så tidigt som 18.30, men äter vi ute så vägrar våra vänner sätta sin fot på en restaurang före kl 20!

Det finns så många olika fantastiska maträtter och vårt intresse för mat har verkligen växt under utbytet (som ni kanske märker på antalet bilder i detta inlägg). Vi har testat allt från olika rätter med gnocchi, till pasta i olika format, med och utan pistage, och flera olika sötsaker. Helst väljer vi något från menyn som vi aldrig ätit förut! Kanske förtjänar våra kulinariska upplevelser ett eget inlägg i framtiden? 😉

Att gå ut på Piazza Vittoria eller båten på floden Ticino och njuta av en aperitivo är också en uppskattad aktivitet. Ibland ersätter det middag beroende på vilket ställe man går till och hur hungrig man är.

En annorlunda aperitivo på båten vid Ticino då vi beställde focaccia eftersom de inte hade samma koncept som barerna på Piazza Vittoria. Foto: Ganna Vashchuk

När kvällen lider mot sitt slut tar vi en kopp te och försöker lägga oss någorlunda bra tid. Vi siktar på kl 23 men ofta blir det senare. Det är ju roligare att prata med våra lägenhetskompisar och planera framtida resor än att sova, eller hur? 😉

I nästa inlägg tänkte jag ta upp några italienska uttryck som kan vara användbara som utbytesstudent i Italien. Samt några ord som får en att låta mindre som en turist. So stay tuned!

A dopo (hörs sen)!

0 kommentarer

Relaterade inlägg