Hur är det att plugga till tandläkare i Oslo?

Hej på er, hoppas att ni mår bra!

Nu har jag varit utbytesstudent här i Oslo i lite mer än fem veckor (det är nästan läskigt hur fort tiden faktiskt går). Hittills har ni fått följa med mig på en del av själva studentlivet och dess aktiviteter här i Oslo, men nu tänkte jag ta med er på en tur till Tandläkarhögskolan. 

Som jag nämnt tidigare, börjar man sin utbytestid på preklin i några dagar innan man får komma till kliniken och påbörja behandlingar på patienter. Norge är likt Sverige i mycket när det kommer till tandvård. Några av de andra ERASMUS-studenterna från Frankrike, Irland och Spanien är vana vid att behöva köpa egna borrställ, brickor, luppar m.m… men här ingår allt material i utbildningen, precis som på KI. Se till att alltid kolla upp vad som krävs att ta med till den skola du ska på utbyte till. Vi tar mycket för givet i Sverige som har fantastisk fri skolgång, men så är inte fallet på några andra länders tandläkarprogram. 

Mitt schema i skolan 

Klassen är uppdelad i grupper med individuella scheman, men varje schema ser likadant ut varje vecka, vilket passar mig bra. 

Måndagar– Seminarium eller föreläsningar på skolan för de norska studenterna. Seminarium hålls på engelska för att ERASMUS-studenter ska kunna ha möjlighet att delta, men det är inte obligatoriskt. 

Tisdag- Klinikpass både på förmiddag och eftermiddag

Onsdag– Klinikpass både på förmiddag och eftermiddag

Torsdag– Kirurgipass på förmiddagen, ledig på eftermiddagen

Fredag– Klinik förmiddagen, Mottag på eftermiddagen (varannan fredag är jag ledig på eftermiddagen)

Jag inne i en av båsen på kliniken på skolan som har fantastisk utsikt över Oslo åt alla håll. Foto: Jesper Ruda

Hur ser ett klinikpass ut? 

Precis som i Sverige delar man på alla klinikpass med sin klinikpartner. I Sverige sköter vi vår tidbok själva, men i Oslo är det en sekreterare som bokar in/hittar patienter till varje student. Systemet har sina för och nackdelar. Det kan vara skönt att slippa tänka på att hitta patienter som ska passa kurskraven som i Sverige, men samtidigt är det skönt att själv få boka in patienter utan en mellanhand. 

Ett klinikpass kan ,tillskillnad från Sverige, innehålla nästan vad som helst. I Sverige är det strikt med att behandlingar som protetik/endo/karies ska ske under särskilda dagar. Här görs alla typer av behandlingar på kliniken från protetik, karies, extraktion, parodontit och akutbehandlingar. De enda behandlingar som görs separat är endo-behandlingar, dvs rotfyllningar, som också är olikt hur vi gör i Sverige. I Sverige är man två studenter som samarbetar på en tand, medan Oslo vill att man gör varje rotfyllning själv. 

Vad är mottag?

Mottag är en del av kliniken som ansvarar för att skriva in de som är intresserade av att bli patienter på skolan. Under mottag sker en anamnesupptagning samt snabb undersökning för att sedan avgöra om patienten är lämplig för att få behandlingar av studenter på skolan. 

Vad gör man på kirurgipassen? 

Skolan har precis som Karolinska Institutet en kirurgimottagning. Här sker olika sorters behandlingar på patienter. Som student undersöker man patienter som ska opereras, eller tar emot de på efterkontroll efter en operation. Här har jag klippt suturer, tagit panoramabild och haft undersökning på tre olika patienter, det är dvs väldigt varierat. Varje student har även några pass under året då de ska assistera på kirurgibehandling. Jag hade ett sådant pass förra veckan som slutade med att jag nästan svimmade…. Haha. Nästa gång ska jag vara lite mer förberedd för en lång operation, så att det inte händer igen. Operationerna kan bestå av allt möjligt. Allt från bentransplantation, visdomständer till ektopiska treor (sorry för tandläkarspråket). 

Gerodontologi 

Äldretandvård är något vi inte läst mycket om än på Karolinska Institutet, och jag vet faktiskt inte om vi kommer att göra det framöver. Här har varje student några pass på gerodontologin där man undersöker och hjälper äldrebefolkningen med munhälsan. Jag ska på detta pass imorgon, och det ska bli intressant att se hur det är. 

Pedodonti

I Sverige läser vi pedodonti-kursen från termin 7. Här börjar man inte med det förrän termin 9. Vi kommer att kunna välja bort antingen kirurgikursen eller mottag för att kunna delta på pedodontikursen tillsammans med termin 10 här i Oslo, men det kommer nog inte bli av förrän efter påsk. Det ska bli roligt att se skillnaden i deras barntandvård, eller om det är mycket lika med det vi är vana med från Sverige. 

Jag utanför skolan i skolans klinikkläder. Här måste alla studenter ha vita skor med vita strumpor på alla klinikpass. Foto: Jesper Ruda

Vad är största skillnaden i Oslo rent skolmässigt jämfört med Karolinska Institutet? 

Karolinska Institutet är en mycket modern skola med fräscha lokaler och moderna tandvårdssystem. Oslos tandläkarhögskola är äldre och något mindre modern. Journalsystemet som de använder här är gammalt och komplicerat precis som det röntgensystem de använder. Däremot tycker jag att Oslo-studenterna verkar mer självständiga. Det är ett konstant flöde av olika typer av patienter och behandlingar, och jag upplever de flesta som trygga i sin roll som framtida tandläkare, tillskillnad från hur jag själv känner mig. Jag upplever det som att de har större klinisk erfarenhet än vad vi har, och att lärarna har stort förtroende på studenternas behandlingsförmåga. Karolinska har lite högre krav på vad som klassas som godkänt än vad jag upplever att de har här, men de är självklart noga med behandlingarnas kvalitet här också. 

Här har studenter möjlighet att assistera parod-operationer, endodonti eller liknande om det skulle visa sig att man får avbok. Studenter har även möjlighet att få akutpatienter under klinikpass, vilket jag önskar att vi kunde ha i Stockholm också, då det visat sig vara givande för mig. 

Följ med mig på en dag i Oslo på Karolinska Institutets Instagram!

Hoppas att ni fann denna lilla genomgång av tandläkarprogrammet givande, och om ni funderar på något eller har frågor är det bara att kommentera här på bloggen. Ni kan även maila mig på: ida.dahlgren@stud.ki.se

På onsdag har jag en Instagram takeover på Karolinska Institutets instagram. Glöm inte att följa mig då för att se hur livet som utbytesstudent är i Oslo! Ni kan även se bilder från Onekas utbyte i Dublin från förra veckan och följa Gannas utbyte i Pavia nästa vecka!

Tveka inte med att höra av er! 

2 kommentarer

Adel

Adel

Hej Ida! Fantastiskt inlägg!! En fråga vad vet du om antagen till Norge eller Danmark i tandläkaren programmet? Vad krävs det?

Relaterade inlägg