Christmas decorations in the city, in the area of Sheung Wan. A teddy bar holding two balloons next to two presents and flowers. The decorations are infront of two stair cases, several trees and sky scrapers in the background.

Hong Kong, julen är här!

Hallå där! Det var längesedan! Så känns det iallafall men i verkligheten var det bara två veckor sedan mitt senaste inlägg. Det händer så mycket och man får så mycket intryck dagligen att varje vecka känns väldigt lång även om den går väldigt fort!? Hoppas att ni förstår vad jag menar! 😅

En stor förändring har skett sedan senast: det är nu DECEMBER!!! Årets bästa månad enligt mig 🎅🏻. Jag fullkomligt älskar julen och allt var det innebär. Och detta året missar jag den. Jag kommer självklart att fira jul, men man kan inte säga att det blir någon vanlig jul i år. Min sista dag på utbytet är den 22 december så mitt utbyte är officiellt över till jul. (Fun fact: både den 25e och 26e december är röda dagar i Hong Kong men de firar generellt inte jul. De brukar gå ut och käka middag med sina vänner, men inte så mycket mer än så vad jag har förstått 🤔). Min partner landar i Hong Kong en 21 så jag slipper spendera julen själv, vilket jag är överlycklig över! För att få lite julkänsla så har vi faktiskt tänkt att åka till Hong Kong Disneyland på julafton (de har nyligen öppnat upp ”World of Frozen” ❄️). Men varken julbord, tomtegröt, julklappar eller julgran blir det i år. Vi ska se om vi kan kolla på Kalles jul vid kl 22 (kl 15 svensk tid) eller om vi kanske får hitta en gammal version på youtube och symboliskt se på den!

Personligen tycker jag att jul firas hela december månad och inte enbart den 24e. Därför kommer nu mina bästa tips på hur man skapar sig lite härlig julkänsla i ett land där man är utan familj och där det är 25 grader och sol de flesta dagar 🌞 !

Julmys i Hong Kong, såhär gör du:

  • Juldekorationer: när du reser bort i åtta veckor och enbart är tillåten 23kg packning så kommer inte juldekoration högst upp på prioriteringslistan. Men befara icke! Även om det inte är en stor grej att fira jul här, tar de sina juldekorationer ytterst seriöst. Så fort Halloween var passerat så började det dekoreras runt om i staden, och nu vid månadsskiftet skedde en explosion. Även om det inte är kallt och ruggigt (och även om vissa dekorationer är lite väl extravaganta), så är det väldigt härligt att se. Här kommer ett axplock och diverse dekorationer jag stött på de senaste veckorna!
A wall at Prince of Wales Hospital with a sign of the Obstetrics and Gynaecology clinic with a Christmas reef and stick on snowflakes
De dekorerar till och med på sjukhuset! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Christmas decorations hanging in the air above a street, lights alternating reefs and baubles
En gata i Central! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A large Christmas tree in the sunset
Julgran i West Kowloon. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A girl standing infront of stalls selling christmas items such as santa outfits and head bands with christmas trees on
Här är vi på Pottinger Street, en gata som har små stånd som säljer produkter utefter högtid, så därmed är det nu en julgata! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Shopping mall christmas decorations with many small christmas trees as well as an otter and fairy on a flying boat with presents.
Det finns även juldekorationer i alla shopping mall. Här ser ni den från Pacific Place. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
  • Julmarknad: i Sverige brukar jag alltid se till att hinna svänga förbi en och annan julmarknad, och om du också har det som tradition så finns det ingenting som hindrar dig här. Jag har enbart varit på en julmarknad än så länge. En svensk julmarknad till och med! Den kom upp i en facebook grupp jag gått med i – Svenskar i Hong Kong, så jag svängde förbi och köpte mig en lussekatt 🤤 ! Jag har även planer på att försöka hinna förbi julmarknaderna i Stanley Market och även den i Discovery Bay.
  • Chokladkalender: jag har haft en choklad kalender varje år så länge jag kan minnas. Det fanns därför inga frågetecken gällande om jag skulle skaffa mig en i år också! I Hong Kong har jag hittat chokladkalendrar från stora och kända godismärken som jag aldrig tidigare sett i Sverige. Jag lyckades få tag på en från godismärket som gör min absoluta favoritchoklad!! 🥳
  • Julfilmer: detta är en självklarhet! Oroväckande nog har jag bara sett en julfilm än så länge och vi är snart halvvägs genom december… Jag har verkligen inga ursäkter. Mina favoriter som jag försöker se varje år i varje fall som följande: Love Actually, How the Grinch Stole Christmas, och Klaus. Sedan tillhör jag även minoriteten som tycker att det är riktigt kul att kolla på Netflix nya (men otroligt dåliga) jul-romcoms.
  • Adventsfika: vi har hittat ett gäng vänner här (de som vi ätit peking anka med och som organiserad utbytesstudenten Cecilias hejdå-middag) som varit så otroligt generösa och snälla mot oss att vi ville bjuda dem tillbaka. Adventsfika var inte ett koncept de kände till men de ville mer än gärna testa. Vi fick tag på glögg och pepparkakor från IKEA (smakerna var absolut godkända, men de är ju ingenting jämfört med vad man kan få tag på i Sverige). Både glöggen och pepparkakorna gick således hem! De flesta tog påtår och en och annan kommenterade att pepparkakorna var mycket godare än den ”gingerbread” de var vana vid att äta.
A group of nine people all holding upp cups of mulled wine, sitting around a table eating gingerbread cookies and smiling for the camera.
Här har vi en stor del av gänget! Från höger till vänster har vi: Cordelia (som tagit bilden), Shaun, Grace, Mary, Karis, Yanis, mig, Linnea, och Christy!
  • Julmusik: vanligtvis börjar jag lyssna på julmusik redan i november, men i år har jag haft så mycket annat för mig att jag GLÖMT det. Helt sjukt. Men det är aldrig försent att börja. Detta kanske blir första året jag klarar mig igenom Whamageddon, vem vet! 🎶
  • Köp en julklapp till dig själv: detta kan verka väldigt ytligt och det behöver verkligen inte vara något stort eller dyrt. Men om du inte har möjlighet att fira jul med din familj eller för andra anledningar känner dig ensam på julen kan detta vara ett bra sätt att visa omsorg om sig själv. Fundera på om det är något som du vill ha eller behöver och unna dig det om du inte brukar! Jag ger presenter till min familj för att jag älskar dem och vill visa dem uppskattning, men samma princip fungerar när det gäller en själv också!
  • Religion: december är inte enbart en månad för jul, utan även chanukka, rohatsu, och sinterklaas för att bara nämna några få. Ta med dig de traditioner som du har hemma som gör den speciell. Det krävs kanske lite mer aktivt letande för att hitta lokala religösa aktiviter men facebook-grupper är ett bra ställe att börja på! Vid en snabb googling verkar det som att de flesta sidor är eniga om att cirka hälften av befolkning är icke-troende eller att de följer ”Chinese folk religion”. I övrigt är både buddhism och taoism stora religioner, följt av konfucianism, kristendom, islam, hinduism, sikhism och judendom. Är ni intresserade av att läsa mer om religion i Hong Kong kan ni klicka här! Oavsett lär du kunna hitta någonting som passar för dig om du vill! 🌏

Vad har hänt sedan sist?

På praktiken!

De senaste två veckorna har jag varit tillsammans med en ny grupp studenter då min gamla grupp skulle till andra sjukhus för praktik (vilket jag inte får hänga med på då de sjukhusen inte är kopplade till skolan). Jag var lite orolig för att byta grupp då jag kände att jag äntligen lärt känna alla (och lärt mig allas namn för den delen). Vi hade fått bra gemenskap i gruppen och de var angelägna om att hjälpa mig med att översätta. Jag hade dock inte behövt oroa mig. I min nya grupp var alla också jättesnälla och välkomnade mig med öppna armar. Nu är min tid med dem över och mina sista två praktikveckor skall jag återigen vara med min första grupp. Jag har dessutom nu bytt över från gynekologi-fokus till obstetrik-fokus.

Three people in scrubs smiling for the camera during a selfie
Här har vi två från mina nya grupp! Eunice och Jacob! Bild tagen av: Eunice

Då jag inte har möjlighet att gå på praktik på andra sjukhus har jag istället fått repetera två veckor som jag redan gjort. Detta gjorde inte mig något dock, då det alltid är nya patienter och nya spännande fall. Jag lyckades dessutom gå med och se intrauterina operationer (operationer på barnet då det fortfarande är i mammans mage) vilket var mycket spännande.

Jag trivs jättebra på mina praktikplatser och känner att jag har kommit in tänket och språket (även om jag inte får göra så mycket då jag är antagen som ”observerande” student). Men det finns ett problem som jag har med hur det funkar här. Och det är att utsatta tider är väldigt flexibla. Och för en tidspessismist innebär detta ofta väldigt lång väntan. Jag var och käkade lunch med några klasskompisar i torsdags och vi var sena tillbaka till föreläsningarna! De tyckte inte att det var någon fara då ”föreläsaren ofta är sen”… Jag fick om inte annat en KBT övning.

På fritiden!

De senaste två veckorna har vi varit lite lugnare i vårt turistande än vi var första månaden. Jag tror att både jag och Linnea varit lite trötta och det har varit ganska skönt att bara vila hemma också! Det är en balansgång mellan att vilja utnyttja tiden på bästa möjliga vis och bara ligga hemma i sängen och se på serier! Men lite har vi hunnit med iallafall!

M+ museum: Detta är ett konst museum med konst till stor del inspirerad av och skapad i Asien. Väldigt häftiga utställningar till ett väldigt bra pris. Väldigt foto-vänligt som ni ser 😉. Dessutom fanns en takterass med otrolig utsikt över stan! Det var jättemysigt att sitta där en liten stund och läsa i solen.

Girl standing and taking a photo in a room full of black and white balls and mirror, looking like abstract art at the M+ museum
Här har ni en av utställningar! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A large white staircase and grey diagonal pillar at the M+ museum
Detta är bara en häftig bild på interiören. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A roof top garden overlooking the Hong Kong skyline
Här är takterassen som jag satt och läste på. Det var också många där som tog bröllopsbilder. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Lamma island: Linneas kompis, Emmy, var och hälsade på förra helgen och då åkte vi till en populär ö här som heter Lamma island. Där var vi på ett litet te café, käkade fisk på en lokal restaurang och vandrade runt ön. Väldigt mysigt, men om man bara hinner med en ö skulle jag i första hand rekommendera Cheung Chau!

Two girls siting at an outdoor tea shop surrounded by greenery
Här är Linnea och Emmy i te cafét! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A table in front of boats on the ocean with mountains in the background
Detta var utsikten från vår lunch. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Lions Rock hike: då jag hade en halvdag i måndags passade jag på att åka till berget bakom Sha Tin där vi bor och vandra upp för den berömda Lions Rock. Trots disigt väder var utsikten fantastisk och det var en väldigt vacker vandring! Skulle nog våga hävda att det var det häftigaste och mest utmanade vandring jag gått än så länge 😅. Detta då man gick uppför i 40 minuter på vägen innan man ens kom till vandringsleden, plus att det var en hel del trappor upp till självaste utsiktspunkten. Snacka om att jag hade träningsvärk dagen efter… Lions Rock har tre toppar bredvid varandra; huvudet, kroppen och svansen, som ligger precis bredvid varandra, jag försökte ta en bild på detta, man kan ana alla tre toppar i bilden (jag står på den första)!

The lions rock, a mountain top with another mountain peak in the background. You can see rocks and steps leading up to the peak, with shrubs beside it
Här står jag på svansen och kollar på kroppen! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A girl sitting on a big rock overlooking the Hong Kong skyline
Här sitter jag obehagligt nära kanten av en klippa för att få en bra bild! Det är lite galet att det inte finns räcken som håller en borta från klippsidor. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Repulse Bay Beach: Under hela tiden i Hong Kong har jag gått och längtat efter en stranddag. Igår tog jag tillfället i akt och åkte till Repulse Bay. Det tog ett tag att ta sig dit då Repulse Bay ligger på södra delen av självaste Hong Kong ön, men det var det värt. Vädret var varmt och soligt, vattnet var rent och hade ganska behaglig temperatur. Jag var bland de enda som badade. De flesta gick bara ner till vattnet för att ta bilder 🤔. Det var ett mysigt område med restauranger och småbutiker. Det kändes som att det generellt sätt var ett rikare och lyxigare område, men stranden var gratis 😎. Den enda nackdelen var att jag brände mig… Det stod att det skulle vara molnigt och jag hade ingen solkräm. Mycket dumt, men man lever och lär!

A sandy beach with several trees interspersed before the water in the distance
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Two girls standing on a stone bridge and smiling for the camera surrounded by water and leading to an island with greenery in the distance.
Här står jag och Zoe på en bro mellan Yim Tin Tsai och Kau Sai Chau där det tydligen finns en fin golfbana. Bild tagen av: snäll främling.

Sai kung och öar runt omkring: idag har jag varit i en liten stad som heter Sai Kung som verkar vara ett litet semesterområde där man kan åka ut till småöar. Jag åkte dit med en lokalstudent, Zoe, som kommer till KI i maj för sitt eget utbyte! Vi käkade lunch i Sai Kung där Zoe övertygade mig till att smaka grisblod gelé. Det var inte min grej men alltid kul att ha testa nya grejer! Vi tog en liten båt till en ö som heter Yim Tin Tsai som hade en salt plantage, och mycket vacker växtlighet. Det var mysig att bara gå runt där. Kan absolut rekommenderas, men det är bra att ha någon med sig som pratar kantonesiska, annars är det svårt med båtarna som tar en runt.

Där når vi slutet på dagens inlägg! Vi har nu enbart en helg kvar här innan utbytet är slut och då är planen att åka till Shenzhen i Kina! Verkar vara en av de enda städerna dit man kan åka och få ett visum på plats (för max fem dagar) istället för att behöva få det på den Kinesiska ambassaden i Sverige. Det ska bli mycket spännande! Får komma ihåg att uppdatera om detta i mitt nästa inlägg!

Vi ses och hörs! Glad andra advent!! 🧑🏼‍🎄🎄

// Rebecca

BOKTIPS: Let it Snow av John Green. Detta är nog den enda boken jag läst som handlar om jul, något som behöver ändras på snarast. Minns den inte så väl om jag ska vara ärlig men minns att den var mysig! Klassisk feel good med flertal romanser. Finns på film dessutom!

Inledande bild: Juldekoration på gatan i ett område på Central som heter Sheung Wan. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

0 kommentarer

Relaterade inlägg