Bye Bye USA

Hemma i Sverige igen och allt jag upplevt känns som en dröm. Lite som att jag legat i koma och inte riktigt förstår vad jag varit med om. Hur gick det med min bucketlist? Hur var det av avsluta sitt utbyte? Vad hände egentligen efter min praktik? Hur känns det att vara hemma igen?

Bucketlist

Innan jag åkte iväg på mina utbytesstudier skapade jag en bucketlist för att se och uppleva så mycket som möjligt men även för att lätt hitta på någonting att göra när hemlängtan dök upp. Jag är väldigt imponerad över att jag lyckades pricka av allt förutom att surfa, paddla kajak bland alligatorer och SUP bland hajar. Dessutom hann jag uppleva så himla mycket mer än vad jag hade kunnat föreställa mig. Ett axplock av mina upplevelser kan du läsa om i mitt inlägg om ”att se och göra i Florida”. Enda upplevelsen jag var med om som jag önskar att jag hade sluppit undan var den tropiska stormen som var. Det var väldigt läskigt att befinna sig i stormen trots min fascination av vädret. Summan av kardemumman är att jag är tacksam att jag hade en bucketlist och det är så kul och känns så bra att jag kunnat se allt jag velat se och gjort allt jag verkligen velat göra, även mer!

Foto: En punkt på min bucketlist…Air-boat!
Detta var strax innan jag och min nyblivna fästman åt alligator till lunch.
Foto av: Annmari Benedek

Avsluta utbytet

Någon dag innan jag avslutade min praktik fick jag hålla min in-service om bedside manner, dvs. min muntliga presentation på kliniken om ett fysioterapeutiskt ämne. Jag var så himla nervös att göra detta framför 4 amerikanska studenter och 2 amerikanska handledare… men det gick prima! Följt av ett godkänt och en stolt handledare. I samband med de sista dagarna fick jag även fylla i ett väldigt långt bedömningsformulär om olika delar av min kompetent och professionella roll. Detta gick jag igenom med min handledare som också hade fyllt i samma formulär. Vi jämförde och diskuterade lite kort om våra bedömningar om mig, sedan var det klart. Jag var godkänd på min sista praktik på fysioterapeutprogrammet i USA. Feedbacken jag fick värmde verkligen hjärtat och det kändes bra att jag lyckades visa vem jag är på riktigt och vad jag verkligen kan. Detta var något jag oroade mig för innan avresa.

På min sista dag på kliniken var mycket kramar och många sista skratt men även tårar. Både patienterna och alla som jobbat med mig på kliniken överöste mig med kärlek, speciellt de andra studenterna. Vilka otroliga människor jag fått lära känna! Det kändes riktigt bra i hjärtat att se vilken positiv inverkan jag haft på andra men även vilken positiv inverkan alla jag träffat haft på mig. Som jag berättade för en vän igår, min fysiska kapacitet försämrades då jag inte hade samma förutsättningar för fysiska aktiviteter som hemma men min psykiska kapacitet blev så mycket bättre. Jag känner mig verkligen så himla mycket tryggare i min roll som snart legitimerad fysioterapeut och även i mig själv.

Med ett godkänt betyg från praktiken åkte jag till campus, där fylldes mitt learning agreement i med min kontaktperson på Nova Southeastern University. Även på NSU blev det många kramar och tårar. Alla har verkligen varit så himla underbara mot mig! Och återigen, det kändes så himla bra att jag även lämnade ett stort avtryck där. Jag är inte direkt den personen som älskar att stå i centrum och få all uppmärksamhet, men denna sorts uppmärksamhet värmer verkligen hjärtat. Att man gjort något som lämnar ett positivt avtryck hos andra.

Foto: En sista promenad på NSU campus.
Foto av: Sebastian Westerholm

Äventyr efter VFUn

Under min sista VFU vecka flög min sambo till USA för att vi skulle klämma ur det sista av min utbytesperiod genom att roadtripa runt i Florida. Detta är någonting jag verkligen rekommenderar dig att göra om du åker på utbytesstudier, oavsett destination! Boka flyget hem efter några EXTRA DAGAR efter avslutad utbyte för att se och göra det du inte hunnit under utbytet, eller för att se mer! Jag hade turen att min sambo flög över til USA och vi hade semester ihop, men åker du själv eller med en annan student så TA SEMESTER! Detta var så otroligt välbehövligt och jag kunde koppla av på ett helt annat sätt i Florida när utbytet var helt över. Jag hade rätt långa VFU dagar, plugg att sitta med, oväder som kopplade ur nätet som förhindrade det mesta man tar för givet i vardagen osv. Hade jag inte tagit dessa extra dagar i Florida hade jag varit HELT slut nu, i perioden jag har x antal viktiga moment att genomföra i slutet av mina studier innan examen.

Hur som, vad gjorde vi då? Vi började med Thanksgiving middag hemma i Fort Lauderdale, vi såg Florida Panthers vinna över Boston Bruins, vi åkte till Everglades för att åka air-boat bland bl.a. alligatorer, vi besökte Kennedy Nasa Space center och såg orimligt mycket häftiga och historiska objekt, vi hängde på stranden, vi åt massa gott i mängder, vi var en sväng i Miami, vi åkte ner till Key West och matade gigantiska fiskarten tarpon bland nurse sharks och njöt till fullo av den fantastiskt vackra naturen. Till sist så åkte vi upp till Disney World där vi spenderade 3 hela parkdagar som innehöll många waow-moment, nära döden upplevelser och att jag sa ja då min sambo blev min fästman. Är i skrivande stund fortfarande väldigt chockad över att han faktiskt friade på Disney som varit en stor dröm för mig.

Hemma i Sverige

Nu har jag varit hemma i Sverige i 4 dygn snart och hela min upplevelse med mitt utbyte i USA känns som en dröm. Lite som att jag hamnat i en koma då allt som hänt känns så overkligt, som jag beskrev det till Taha som är i Tokyo just nu på utbyte. Det har hänt så mycket, jag har lärt mig så mycket, jag har upplevt så mycket, listan är oändlig. Allt detta har bidragit till ett helt fantastiskt och otrolig utbyte, trots att jag fick motgångar innan jag åkte och på min resa till USA och att jag hamnade nästan mitt i en orkan. Jag har blivit många erfarenheter rikare och växt som person. Jag är så glad över alla beslut jag tagit och gjort för att komma iväg på mina utbytesstudier. Våga göra allt för dina drömmar med! Det är SÅ värt det!

Trots att jag lever i en liten dimma just nu så är jag så glad över att vara hemma där biltrafiken är mycket lugnare, det är friskare luft och kaffet smakar faktiskt kaffe (och är starkt!). Det jag hade kunnat leva utan som blev tydliga kontraster när jag kom hem är hur nedstämda alla generellt verkar (troligtvis pga. vädret, normalt här i Norden under vinterhalvåret med vinterdepressionen) och att folk återigen antingen tittar på mig konstigt eller absolut inte kollar på mig om jag går förbi och säger hej, eller försöker prata. Det amerikanska sociala sättet passade mig definitivt bättre.

Nu är semestern slut och studierna är i full gång. Seminarium med de andra utbytesstudenterna i min klass och opponering på examensarbetet inom handledningsgruppen är kvar denna vecka. Nästa vecka blir det att ordna med mitt ifyllda learning agreement med internationella koordinatorn på programmet och revidering av examensarbetet innan inlämning inför den stora examinationen! 

Foto: Åkattraktionen Tower of terror på Disney World, Hollywood studios.
Här dog och återuppstod jag x antal ggr under åkturen.
Foto av: Annmari Benedek

Ta hand om dig, vi hörs!
/Annmari

Inledande bild: Utsikt över höghus i Miami. Foto av: Annmari Benedek

0 kommentarer

Relaterade inlägg