Nyhetsbild över orkanen Nicole och dess beräknade väg över Florida

Tropisk storm och orkan

Under veckan drabbades Fort Lauderdale där jag befinner mig av Nicole. I 3-4 dagar hade vi tropisk storm med hårda vindar, enorma mängder regn och översvämningar m.m. Vi hade turen på våran sida att orkanen precis missade oss och kom iland från Bahamas till norr om över oss. Vad händer egentligen vid orkanvarningar? Vad gör man mitt i en tropisk storm? Vart tar du vägen som utbytesstudent, ensam för första gången i denna typ av oväder? I detta inlägg berättar jag hur det var för mig och vad jag tog mig hjälp av så att du kan få lite stöd och hjälp om du skulle hamna i samma situation.

Dag 1 av tropiska stormen utanför min lägenhetsdörr.
Foto: Annmari Benedek

Nicole slår till

När jag skrev förra inlägget var jag mitt i den tropiska stormen. Det var verkligen en upplevelse på många olika sätt som jag till största del upplevde väldigt läskigt trots min fascination av vädret. Efter kliniken åkte jag till Campus för att träna på RecPlex. När jag gick ut från byggnaden förstod jag först inte varför det var så många studenter vid utgångarna som stod helt stilla. Jag närmade mig och förstod… Nicole (stormen) är här. Jag hade parkerat ca 50m därifrån och vägen till bilen var bland de sjukaste väderförhållanden jag befunnit mig i. Ett sådant kraftigt regntryck (varmt regn iallafall) som såg till att jag blev totalt genomblöt, samtliga plagg jag hade på kroppen. Det regnade så mycket att jag knappt såg något och fick torka av regnvattnet från ansiktet flertal gånger på väg till bilen. Hemvägen var väldigt obehaglig då folk här generellt kör snabbt och tyvärr fanns det för många fartdårar ute även i stormen. Vägen hem är i normala fall ca 110km/h, jag körde ca 20-30km/h i mörkret bland blåst o regn i hopp om att se tillräckligt för att kunna ta mig hem säkert och oskadd, vilket jag lyckades. Nedanför är stillbilder från ett videoklipp jag spelade in på väg till bilen på campus.

Rädda djuren

När jag väl kom hem hörde jag ett hjärtskärande jamande. Lägenhetskomplexet jag bor i har två katter och den ena katten (Bella) var livrädd. Egentligen får vi inte ha katterna i lägenheterna men jag hade inte hjärta att lämna katten utanför, så självklart fick Bella komma in för trygghet. Hon var helt fäst vid mig och deltog i förra blogginläggets skrivande. Nu efter stormen springer hon alltid fram till mig när hon ser mig och hon brukar även sitta utanför min dörr och jama för att få mig att komma ut (eller släppa in henne igen som jag egentligen inte får).

Evakuering

Lägenheten jag hyr är i ett orkan evakuerings område, dvs. om en orkan kommer så är jag skyldig att evakuera. Mitt tips till dig är att när du letar boende, 1. kolla upp om boendet är i ett hurricane evacuation area, 2. har boendet orkansäkra glas.

Jag tyckte det var spännande till en början med ovädret och lite läskigt. Men ju hårdare vindar det blev och ju närmare orkanen kom blev jag allt mer livrädd. Det som lugnade mig otroligt mycket i denna situation var min handledare och min kontaktperson på Nova Southeastern University. Bägge sa till mig direkt att behöver jag evakuera eller om jag blir utan elektricitet eller om jag bara är rädd för att vara själv så får jag bo hos dem. Jag blev ombedd av min handledare att packa med alla värdesaker och torrt ombyte och ta med det till kliniken dag 2 Nicole ifall jag inte skulle kunna ta mig hem av flertal anledningar. Jag hade med mina värdesaker och torrt ombyte resten av klinikveckan utifall att. Som tur är behövde jag aldrig evakuera och efter att både handledare, kontaktperson, de andra studenterna och patienterna pratade massor med mig och förklarade oväder, rutiner osv. så kände jag mig tryggare och en aning lugnare. Det har dock hänt för några år sen att en orkan nådde Fort Lauderdale och studenterna som var på utbyte här då bodde tillfälligt hos handledaren. Så ska du till Florida på utbytesstudier kan det vara en bra idé att kolla vart du kan ta vägen om en orkan skulle komma. Om du är fysioterapeutstudent och ska på samma utbyte som mig så kan du vara lugn. Du kommer att ha flertal hem du är välkommen att evakuera till.

Orkan beredskap

Det som fascinerade mig var hur väl förberedda alla här i Florida är på olika nivåer av stormar och orkaner samt vad som bör göras och inte. Tyvärr så är det deras vardag då Florida drabbas av många tropiska stormar och orkaner. Senast precis innan jag åkte hit på mitt utbyte drog orkanen Ian in över Florida och förstörde massvis. En sak som verkligen värmde mitt hjärta var hur omhändertagande alla jag träffat på varit. Som jag nämnt i tidigare inlägg är amerikaner väldigt sociala och trevliga, inte minst sagt vid oväder. Jag blev t.o.m. erbjuden tak över huvudet av mina patienter.

Första morgonen vid Nicole när jag skulle åka till praktiken. Badskorna var packade tillsammans med värdesaker och torrt ombyte.
Foto: Annmari Benedek

Mina förberedelser

Här kommer en lista på vad jag gjorde som förberedelse inför eventuell evakuering och för att hålla mig uppdaterad kring läget. Vid naturkatastrofer kan man vända sig till flera håll för att få uppdateringar och hjälp. I denna listan kommer länkar som jag använde mig av för att hålla mig uppdaterad om stormen och orkanens väg.

 • Ring dina nära och kära och informera om läget då nyheterna hemma kanske inte visar orkanen alls eller överdriver situationen
 • Kontakta internationell koordinator och handläggare på KI för att hålla dem uppdaterade om läget
 • Ha kontinuerlig kontakt med din kontaktperson på värdsuniversitetet (universitetet du är på utbyte hos)
 • Prata med din handledare, be om stöd
 • Våga prata med andra runtomkring, t.ex. studenterna. De har troligtvis upplevt detta någon gång mer än dig och kan stötta dig
 • Packa dina värdesaker, t.ex. pass, learning agreement, värdedokument etc.
 • Packa även elektronik så som mobilladdare, powerbank, dator etc.
 • Packa torra kläder och det mest nödvändiga från neccessären
 • Se till att ha med din packning vart du än går
 • Kolla upp om du bor i ett evakueringsområde om du inte redan gjort det och vad som gäller
 • Tanka bilen full!
 • Ta reda på vart närmsta evakueringsväg ligger. Det är tydligt skyltat med blåa skyltar och vit text ”Hurricane evacuation route”
 • Se till att ha vatten hemma och mat du kan äta utan att vara beroende av spis/mikro eller kyl
 • Håll dig uppdaterad om läget via dina kontaktpersoner, lokala nyheter och hemsidor

Här kommer listan om de länkar jag använde mig för uppdatering om läget

 • National Hurricane Center and Central Pacific Hurricane Center https://www.nhc.noaa.gov/
 • City of Fort Lauderdale https://www.fortlauderdale.gov/Home/Components/News/News/6524/16
 • Florida Disaster Division of emergency management https://www.floridadisaster.org/

Naturkatastrofer sker tyvärr överallt på våran planet. Om du väljer att åka till Florida eller annan plats så kan det hända att du tyvärr hamnar i ett sådant väderomslag. Men var inte rädd, det finns alltid stöd och hjälp att få. Du är aldrig ensam! Även om du åker ensam som jag gjort. Jag valde att dela med mig av detta i hopp om att du känner dig lite tryggare att veta att det finns olika tillvägagångssätt att hålla dig säker och få hjälp. Låt inte naturen vara ett hinder för vart du vill åka på utbytesstudier. Naturen är OTROLIGT vacker när stormen har tagit sitt pick och pack och dragit vidare.

Ta hand om dig, vi hörs!
/Annmari

Inledande bild hämtad från: https://wsvn.com/weather-blog/hurricane-watch-issued-for-parts-of-south-florida/

1 kommentarer

Bye Bye USA - Studera utomlands

Bye Bye USA - Studera utomlands

[…] i Florida”. Enda upplevelsen jag var med om som jag önskar att jag hade sluppit undan var den tropiska stormen som var. Det var väldigt läskigt att befinna sig i stormen trots min fascination av vädret. […]

Relaterade inlägg