Omans populäraste fort!

Halloj!😀👋

Vi har det bra här i värmen och jag kan inte klaga när jag ser väderprognosen hemma i Sverige! Nyligen åkte vi på äventyr till staden Nizwa och dess fort som ligger cirka 1,5 timme inåt i landet från Muscat.

Vi tog vår fina bil och på vägen dit slogs vi återigen av miljön. Berg sticker upp ur marken som skifferplattor. Palmer och grönska uppkommer vid vattendragen eller där omanierna konstbevattnar. Vi säger det nog varje dag hur häftig vi tycker miljön är här. Vi kom fram mitt på dagen och passade då på att luncha innan vi började utforska Nizwa. Vi testade kamelkött för första gången vilket inte var så pjåkigt, det var likt lammkött i konsistensen. Det kanske var värmen (eller kamelköttet) som gjorde oss sega men vi gick över gatan innan vi satte oss ner igen och var i behov för att ta en kopp omanskt kaffe (kahwa) och dadlar ☕🫖. Kaffet är vattnigare och innehåller oftast någon krydda, oftast kardemumma ibland saffran. Kaffet serveras i en speciell kanna, så kallad Dallah. Även om jag nog föredrar en god americano så är även kawha smarrigt. Jag har blivit förälskad i omanska dadlar här då jag aldrig ätit så goda (och så många) dadlar som i Oman. Så pass att jag har en liten burk på mitt rum nu som jag gottar mig i vid behov.  

Jag och en omansk kamelgryta i Nizwa, mums! Foto: Philip Kayal
Kahwa, dadlar och den typiska kaffekannan ”Dallah”. Foto: Edvin Edung

Nog om kaffe, mer om slottet.

Nizwas fort byggdes på 1600-talet och dess underliggande struktur sträcker sig hela vägen till 1200-talet. Det är ett av Omans mest besökta slott som också numera är ett museum. Vi flanerade runt bland de otaliga rummen som innehöll rekvisita med info beskrivandes vad varje rum användes till förr. Slottet har stått emot många slag och det fanns massvis med falluckor som tack och lov var igenglasade..! Man kunde även slå sig ner o fika i vissa rum som var inredda med mattor och sittdynor. Utsikten från toppen av slottet var helt underbar, man såg över hela Nizwa med bergen i bakgrunden.

Innergården i Nizwafortet. Foto: Edvin Edung
Philip sitter o känner in rummet. Foto: Edvin Edung
Jag på taket med bergen i bakgrunden. Foto: Philip Kayal.
Bild från innergården av slottet. Foto: Edvin Edung
En till bild från innergården av slottet. Foto: Edvin Edung
Utsikten över Nizwa från toppen av fortet. Foto: Edvin Edung

På innergården kändes det som vi gick in i Omans Skansen där de hade dadelpalmer och annan växtlighet, gamla redskap samt flertalet djur. Vi besökte kameler, åsnor, hönor, getter och arabiska oryxer (gemsbock). Mot slutet av vår vistelse kom det dels en grupp som började laga mat mitt på torget och en annan grupp män som sjöng traditionell musik och spelade in en musikvideo! Kanske lite turistigt haha men det kändes ändå genuint!

En ovänlig Åsna, ville ej klappas. Foto: Edvin Edung
Gemsbock/Oryx. Foto: Edvin Edung
En kamel som jag inte vågade gå nära. Foto: Edvin Edung

Därefter begav vi oss ner mot marknaden eller ”Souq” som det kallas här som var gemytlig. Lerkrukorna översvämmade torget och luften fylldes av doften från Olibanum som är en grönvit kåda som kommer från Boswellia sacra-trädet. En aromatisk doft som påminner lite om eukalyptus som är behaglig. Kådan har en lång historia starkt förknippad med Omans kultur och har varit en del av deras handel sedan lång tid. Den är även ätbar och sägs ha medicinska egenskaper… Mer info om kådan här.

Nizwa Souq (marknaden). Foto: Edvin Edung

Vidare fanns det även en marknad inomhus med massa stånd fylld av frukt, nötter, kaffe, te, fisk, kött, och en förvånansvärt stor del som sålde ”Halwa” som är en mjuk knäckaktig kaka med massa kryddor i, mums!😋 Jag tog tyvärr ingen bild på varken halwan eller marknaden inomhus men marknaden var rätt modern och steril med vit kakel så någon uråldrig bazaar kommer jag inte måla upp i er fantasi! Nizwa var en mysig stad och vi hade gärna stannat kvar över natten för att äta middag i men då vi ej planerat för detta rullade vi hemåt innan det blev för sent.

Uppdatering från akuten

Vi har sett en massa patienter av varierad kategori under dessa snart tre veckor. Ett intryck jag fått är att antalet trafikolyckor som kommit in på sjukhuset känns vanligare än de akutmottagningar jag varit på i Stockholm. Jag hittade endast statistik från dödsfall (och inte olyckor) i trafiken och där är det ca 3-4 ggr vanligare i Oman jämfört med Sverige. Likt Sverige är vissa dagar långsammare än andra på akuten och här är det även förbjudet att yttra ”vad lugnt det är idag”. Tacksamt för patienterna som håller sig friska och borta från akuten men mindre intressant för oss på akuten blir det! Andra dagar är det mer att göra och vi har då även fått göra och se mer på akuten. Dock har vi inte handlagt ett patientfall helt själva utan oftast har vi gjort en egen bedömning och undersökning av en redan bedömd patient. Vi har gipsat patienter med överläkaren som quizzat oss om den exakta reaktionen som sker när gipset blötläggs varpå vi stod som frågetecken. Ärligt talat har jag redan glömt bort den kemiska reaktionen, jag får kolla upp det igen..! 🥲

Hoppas ni som läser har det bra vart än i världen ni er befinner er! I nästkommande inlägg tänkte jag skriva om maten, stränderna och lite annat smått o gott vi utforskat.

Vi hörs! 😀👋

/Edvin

*Inledande bild: Utsikten från toppen av Nizwafortet. Foto: Edvin Edung  

Philip och Abdul Majeed (intern doctor) gipsandes en fotledsfraktur. Foto: Edvin Edung

0 kommentarer

Relaterade inlägg