Pistage – italienarnas favoritnöt?

Första gången jag stötte på en pistagenöt i något annat bakverk än en chokladkaka var på ett café på vägen hem från Cervinia. Då var det en croissant som var fylld med pistagekräm. Självklart beställde jag en sådan!

Den gången var det dock ingen vidare kulinarisk upplevelse, men det sådde ett frö. Nästa gång vi var på mataffären var det svårt att inte lägga märke till det breda sortimentet av matvaror som innehöll pistage. I princip varje hylla hade åtminstone något som innehöll pistage, allt från chokladkakor och spreads till pesto och tomatsås! Det finns såklart många olika märken och sorter av produkter med pistage. I det här inlägget är det några av dem som vi har hittat i butik och provat.

Croissant (eller brioche som de kallar det i Italien) med pistagefyllning var inte en höjdare. De andra bakelserna med choklad var dock en lite större hit 🙂 Foto: Ganna Vashchuk

Pistagenötterna växer på träd som kan bli uppemot 300 år gamla. Nötens historia sträcker sig lång tillbaka i tiden och dateras till 600-talet f.Kr. Ordet pistage kommer från grekiskans ”Pistakion” och har översatts till ”Pistacium” på latin. Trädet tycker om att växa i torr och tuff terräng. Siciliens vulkaniska jord var därmed en perfekt plats så när arabiskt talande personer kom till ön spreds pistageträdet överallt. På Sicilien säger man faktiskt inte ”Pistacchio” som i resten av Italien, utan man säger ”Fastuca” som kommer från det arabiska ordet för pistage – ”Fastuq”. Källa: Italy Bite

Till frukost har vi hittills provat tre olika sorters yoghurtar med pistagesmak. Ingen av dem har dock varit en särskilt stor höjdare. Dessutom är det ganska konstigt att kalla dem ”pistageyoghurt” eftersom de endast innehåller mellan 0,5 och 1,5 % pistage.

En av de mest oväntade restaurangupplevelserna var här i Pavia. På menyn hade de en rätt med tonfisk som var panerad med pistagenötter. Vi kunde inte göra annat än att testa den också! Väldigt saftig och god var den 🙂

Tonfisk med pistagepanering som vi provade på en restaurang i Pavia. Väldigt saftig och god! Foto: Ganna Vashchuk

I mitt tidigare inlägg skrev jag om vår resa till Venedig där vi smakade på Torta Veneziana. Efter en snabb googling verkar det inte vara en specifik bakelse utan den kan ha flera olika ingredienser och former. Den versionen som vi smakade hade både prosecco och pistage och blev uppskattad i vårt kompisgäng.

Bakelsen som vi smakade i Venedig med prosecco- och pistagefyllning var riktigt smarrig! Foto: Ganna Vashchuk

Istället för en traditionell choklad-spread till frukost har vi testat en pistage-spread som förvånansvärt nog var riktigt god (som ni kan se på den tomma burken på bilden nedan)! Utöver det har de en riktigt imponerande pesto-hylla på mataffären. Där hittade vi såklart en pesto med pistage. Förvisso innehåller den ingen basilika men god var den!

De kommande veckorna planerar vi att fortsätta leta efter, och smaka på, olika maträtter som innehåller pistage. Till exempel har vi fortfarande inte smakat på någon tomatsås som innehåller pistagenötter.

Något som vi fortfarande har kvar att testa är den här tomatsåsen som innehåller pistagenötter. Kommer bli spännande! Foto: Lisa Leonardsson

Hittills har vi dessutom provat tre olika sorters gelato med pistagenötter. En vanlig, en med salt och en med mascarpone och pistage. Vi får se vilka fler roliga produkter vi lyckas hitta och prova under tiden som vi är här 🙂

1 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg