Weekend i Verona och Venedig

Förra helgen tog vi tåget till Verona och sedan avslutade vi den i Venedig. Och båda städerna tog verkligen andan ur oss! Med oss hade vi två kursare varav en kommer från en ort i närheten av Verona. Det var en riktig lyx att ha en lokal guide som kunde visa oss runt!

Men först, ett stopp i Milano!

Tåget var sent från Pavia på vägen till Verona vilket gjorde att vi missade vårt byte i Milano. Men det gjorde ingenting! Vi passade på att gå runt i den fina staden och gick till bland annat den stora katedralen, Duomo di Milano, och den närliggande Galleria Vittorio Emanuele II. Den senare är egentligen en övertäckt korsning, alltså två vackra gator som är täckta med ett coolt tak! Där finns det ett nästintill urgröpt hål i golvet som besökarna har bidragit till som heter ”the bull’s balls”. Det är en skildring av en tjur och legenden säger att om man snurrar tre varv med hälen på tjurens genitalia så ger det tur.

Nästa stopp: Verona!

Väl framme i Verona var alla väldigt hungriga. Det blev därmed först ett stopp på Café Martél precis bakom amfiteatern. Vår italienska kompis rekommenderade oss att prova panzerotti. Det är en slags inbakad pizza med mozzarella och tomatsås som friteras. Rätten är typisk för de södra delarna av Italien och just detta café i Verona har serverat denna rätt sedan 50 år tillbaka!

Amfiteatern i Verona som heter Arena di Verona. Foto: Ganna Vashchuk

Efter matpausen gick vi vidare till Piazza delle Erbe, ett torg där det har skett mycket handel genom tiderna. Det är unikt för sina färgglada färger och Arco della Costa (vilket direkt översatt betyder ”kustens båge”) eller ”the whale’s rib”. Det sägs vara en vals revben som någon en gång i tiden har sålts på torget. Storleksmässigt väckte det dock en hel del tvivel i vårt kompisgäng då storleken inte riktigt överensstämde med hur stor en val faktiskt är.

I Verona har det bott flera anrika familjer vars hus finns nu utspridda på olika platser i staden. Många av er känner säkert till Shakespears berättelse om Romeo och Julia. Självklart behövde vi se deras hus!

Därefter gick vi in i Chiesa di Santa Maria Antica, en kyrka som har ett av de vackraste taken jag någonsin har sett! En rolig detalj är att Veronas flagga liknar Sveriges flagga. Kan ni hitta den på bilden nedan? Därefter var det dags för en fika med en äkta italiensk espresso i solen.

Mot slutet av dagen tog vi en promenad vid vattnet med utsikt över slottet Castel San Pietro. Under hela dagen har vi haft tur med vädret och solen har skinit i princip hela tiden.

Utsikt över slottet Castel San Pietro. Foto: Ganna Vashchuk

Dagen efter bar det av mot Venedig, eller Venezia som det heter på italienska!

Vår italienska vän följde med till Venedig medan den andra vännen behövde åka tillbaka till Pavia. Vi började med att promenera längs de livliga gatorna i Venedig och gick förbi ett café som sålde Torta Veneziana som vi ville prova. Denna bakelse är bakad med pistagenötter (som för övrigt är otroligt utbrett inslag i italienska köket!) och prosecco. Vi gillade den väldigt mycket, men tyckte mest att den smakade marsipan och mindre pistage och prosecco.

Torta Veneziana är en bakelse som innehåller prosecco och pistage. Otroligt god var den! Foto: Ganna Vashchuk

Då vi är studenter och inte var särskilt sugna på att betala 100-150 € för att åka i en gondol föreslog vår italienska vän att vi skulle åka en lite kortare gondol-tur till en fiskmarknad. Det tog kanske 3-4 minuter och var en rolig och prisvärd upplevelse. Kalaset gick på ynka 2 € per person!

Till lunch försökte vi hitta en Osteria för att äta cicchetti men de flesta hade stängt. Istället hittade vi en liten restaurang med utsikt över en av kanalerna där vi testade flera olika cicchetti och arancini. Cicchetti är små brödbitar med olika pålägg, typiskt är olika sorters fisk. Arancini är en maträtt från Sicilien som ser ut som bollar med friterat ris och olika slags fyllning i dem.

Hur fungerar det då med sjukvård i Venedig?

I Venedig finns inga bilar utan det är promenad eller båt som gäller. Det innebär självklart att det är båtambulanser som åker runt i staden! När vi först såg Venedigs sjukhus trodde vi inte att det var ett sjukhus eftersom fasaden på byggnaden såg väldigt antik och magnifik ut. Ambulansinfarten skiljer sig också mycket från vanliga sjukhus.

Ambulansinfarten (övre vänster bild) och framsidan av Venedigt sjukhus (övre höger bild). En av ambulansbåtarna i Venedig (nedre bild). Foto: Ganna Vashchuk

Helgen avslutades med en båttur till Murano. Det är en ö som ligger ca 10 min från Venedig och är känd för sin glastillverkning.

Bilder från Mureno, en ö som ligger i närheten av Venedigs huvudö och som är känd för sin glastillverkning. Foto: Ganna Vashchuk (övre) och Lisa Leonardsson (nedre)

Hemfärd till Pavia!

Efter en aktivitetsfylld och inspirerande helg var det dags att återvända till verkligheten i Pavia. Bilderna nedan speglar vår främsta känsla under hela den helgen! 🙂

Missa inte: på onsdag 13 april kommer jag ha en takeover på @karolinskainstitutet Instagram och visa hur en vanlig dag ser ut här i Pavia. Ses där!

3 kommentarer

Tips på hur man reser i Italien - Studera utomlands

Tips på hur man reser i Italien - Studera utomlands

[…] först eftersom alla våra resor fram tills dess hade gått så smidigt, men efter att ha behövt spendera två timmar i Milano då vi missade vårt byte på grund av förseningar har vi fått en annan […]

5 saker att inte missa i Pavia - Studera utomlands

5 saker att inte missa i Pavia - Studera utomlands

[…] Ett av dem är Piazza Lino som har ett fint övertäckt galleri – Cupola Arnaboldi, likt det som finns i Milano fast mycket mindre. Passa även på att ta en gelato på någon av alla glassbarer som finns runtom […]

Relaterade inlägg