A view of Hong Kong, an ocean, skyline and treas

Mitt första dygn i Hong Kong!

Hej på er från Hong Kong!! Känns ganska sjukt att äntligen vara här 🤩 I skrivande stund sitter jag och rör runt lite havregryn i en kopp med kokande vatten med en ”chopstick” i ett försök att göra gröt… Ja, man kan kort och gått säga att det första dygnet medfört en hel del överraskningar, men vi kommer dit! Först ska ni få en packlista och en reseberättelse!

Vad behöver du ta med dig på ditt utbyte:

Jag började packa inför detta utbyte natten innan jag skulle åka! Var detta ett klokt val? Nej, men på grund av slutexaminationen som Edvin berättade om så fick packningen helt enkelt vänta. Om du mot förmodan också skulle packa sent till ditt utbyte så kanske denna packlistan kan hjälpa dig något:

  • Kläder: utöver de vanliga underkläder, tröjor, byxor, osv, glöm inte ha med dig kläder att ha på sjukhuset. Vad detta innebär är olika på varje ställe. Här ville de att jag skulle ha med mig sjukhuskläder och en vit rock! Jag vet att andra skolor vill att man ska ha finkläder istället för sjukhuskläder. Värt att kolla upp i tid! Sen så är det kläder efter väder som gäller, men tänk också på vilken årstid det är i Sverige när du kommer hem så att du även är förberedd för hemresan (mvh någon som får åka hem i en tjocktröja och sommarjacka i januari 🥶). Glöm inte badkläder om du ska någonstans där det är varmt!!
  • Elektronik: självklart behöver du ha med dig laddare till mobil, dator, självaste datorn och mobilen etc. Men GLÖM INTE adapter som passar till det land du ska till!
  • Böcker: jag har med mig min läsplatta istället för flera böcker som tar plats och är tunga. Är du läsare som jag kan jag varmt rekommendera dig att införskaffa dig en sådan inför utbyte!
  • Skor: vardagsskor, praktikskor, finskor! Och kanske ett par sköna tofflor att ha där du ska bo, iallafall om du ska bo i korridor som jag.
  • Toalettartiklar: schampoo, balsam, duschtvål, tandborste, tandkräm, ansiktskräm, solkräm, med mera…
  • Eventuella mediciner du behöver!
  • Till flyget: en nackkudde (detta var första gången jag flög med detta och det var magiskt), brusreducerande hörlurar med flygplansadapter (om du har det, inget måste men väldigt trevligt), eventuella stödstrumpor…
  • Viktigt: pass, visum, vaccinationskort, kontanter, bankdosa (lite beroende på behov, men jag såg till att ta med mig dessa ifall att)!

Min resa

Klockan ringde 04:45 på lördagen den 28e varpå jag sa hejdå till lägenheten jag bott i under studietiden och hoppade på flygbussen. Jag var framme på Arlanda 2,5 timme innan flyget skulle gå så jag hade gott om tid att checka in mitt bagage (jag fick ha upp till 30kg, magiskt) och gå igenom säkerhetskontrollen.

A girl wearing a KI jumper by an aeroplane window
Jag som reppar min nya KI Digital Ambassador tröja! Så mjuk och perfekt för en lång flygning! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Mitt första flyg, vid 08:55 tog mig från Stockholm till Köpenhamn. Jag sov hela denna resan.

Nästa flyg var det långa flyget som lyfte från Köpenhamn vid 11:55 och skulle landa i Singapore 06:25 på söndagen (då Sverige övergick till vintertid denna natten så får man plussa på 7 timmar i tidsskillnad). På detta flyget såg jag på fyra filmer; Love Lizzo, No Hard Feelings, Mulan och Magic Mike The Last Dance. Jag fick mat två gånger och en glass! Men jag sov nästintill ingenting. Jag slumrade kanske till någon timme men var otroligt trött vid ankomst.

Food served on the aeroplane, chicken and potatoe
Första lunchen! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Singapore Sling Icecream served on areoplane
Singapore Sling glass! Förvånansvärt god då jag inte är så förtjust i självaste drinken. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Food served on aeroplane, noodles
Och slutligen, ”frukost”. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Sista flyget gick från Singapore vid 07:35, där jag slutligen landade i Hong Kong vid 11:20. Jag sov hela denna risan (NICE), men detta innebar att jag också missade måltiden som var inkluderad så när jag väl landade så var det över tio timmar sedan jag senast ätit (mindre nice).

Efter att jag tagit mig igenom ”immigrations” så blivit jag positivt överraskad över att min incheckade väska hängt med mig hela vägen! Stoppet i Singapore var enbart en timme men den klarade sig ändå! Väldigt glad för detta 😇

Mina lärdomar från första dygnet

På flygplasten så köpte jag ett simkort motsvarande 40GB. Jag kan starkt rekommendera att ni skaffar er ett lokalt simkort på utbyte! Detta var nog enda anledning till att lyckades ta mig till boendet.

På flygplatsen köpte jag mig även ett så kallat ”Octupus card”. Detta är motsvarande deras SL kort, men det kan användas till typ allt. Jag köpte snacks ur en vending machine med det och betalade även med det på restaurang. Tydligen så ska vi även betala för aircon och tvättmaskiner på boendet med Octupuskorten. Minst sagt nytänkande.

Jag tog tunnelbanan till mitt boende och blev lite starstruck när jag såg sjukhuset precis vid boendet. Kommer vara väldigt trevligt för mig att ha så nära till sjukhuset inför min praktik!!

Prince of Wales Hospital Building
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Prince of Wales Hospital Sign
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Madam S. H. Ho Hostel for Medical Students buildning
Där jag ska bo de kommande 8 veckorna!! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

När jag väl anländer på boendet kommer vi till den delen där lärdomarna börjar. Jag har tagit reda på alldeles för lite om detta boendet. Jag vill börja med att säga att allt med boendet absolut inte är dåligt. Det bästa är hur nära det är till sjukhuset och hur billigt det är. Men kommunikationen därifrån har varit lite bristfällig. Och tyvärr hjälpte det inte att hon i receptionen enbart pratar kantonesiska och jag engelska. Jag blir visad till mitt rum (där jag första natten sov ensam, min roommate ska komma idag så jag har starka misstankar om att det är min klasskompis, Linnea, från Sverige). Jag antog att jag behövde ha med mig egna lakan och handdukar. Lakan fanns dessvärre redan. Dusch och badrum delar man med hela våningen vilket än så länge inte varit ett problem, det har varit ledigt varje gång jag ska dit, men har enbart gått dit på udda tider. Hur det funkar med städning av rummet har jag ingen aning om.

Det stora stora problemet med detta boendet är att alla delar kök fast inte delar köksutrustning. Alltså har jag ingenting att laga eller äta mat med. Alla fick en mugg och en vattenkanna, thats it. Första kvällen löste jag detta med att köpa dumplings från en restaurang bredvid och idag sitter jag med muggen och pinnarna som jag fick på restaurangen igår och försöker äta gröt. Jag tror ni kan ana hur väl det går. Men men. Jag hann skriva till Linnea så jag tror att hon packade med sig lite tallrikar och bestick. Dagens mission blir att försöka införskaffa sig någon kastrull eller så. Vet inte riktigt hur jag ska lösa detta utbyte matmässigt ännu, då restaurangpriserna är ungefär som i Sverige, men på något sätt ska det väll gå ann.

The door to my room as an exchange student
Här ska jag bo! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Nu ska jag strax smita iväg för min första dag på utbytet! Nästa gång vi hörs tänker jag att jag delar med mig lite från mina första dagar på sjukhuset! Ha en trevlig vecka allesammans!

// Rebecca

BOKTIPS: Crazy Rich Asians av Kevin Kwan. Älskar denna boken (obs, det räcker inte att se filmen). Den utspelar sig främst i Singapore men om du vill få lite känsla för Asien och miljön så är denna boken toppen.

Inledande bild: utsikt från tunnelbanan då jag var påväg mellan flygplatsen och mitt boende. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

0 kommentarer

Relaterade inlägg