soluppgång vid en trafikerad bilväg.

Chile – En månads högar och dalar

Hola, buenas!

Det känns som att det är evigheter sen vi snackade ⏳! Jag tänkte skriva om vad jag har gjort och vad jag har fått uppleva här i Santiago!

Ankomsten

Mitt supergulliga rum! Foto: en jetlagad Mariela

När jag kom fram till mitt AirBnB första dagen träffade jag hyresvärden Tere. Hon visade mig runt och gav mig nyckeln till mitt rum och huset. Jag satte igång en podd och började packa upp. At this point kändes det som att jag inte hade sovit på 2 dygn pga jetlagen men jag insisterade på att inte ta en nap. Därför tänkte jag att en promenad till närmsta mataffär kunde pigga upp mig.

Promenaden dit är ca 2 minuter och jag tänkte att det var omöjligt för mig att gå vilse right? 👣 Det är bokstavligen rakt på. Så jag gick ut ur huset och gick rakt på. Problemet var att jag skulle ha gått rakt på åt vänster 😂. Jag förstår tillslut att jag har gått helt fel och vänder. Ni vet hur man låtsas få ett samtal eller står och kollar på mobilen för att försöka få det att se ut som att det inte var ert fel att ni gick fel, yep jag har kandidat, master, doktorad på det så jag tar upp telefonen och säger “JAHAAA VI SKULLE SES DÄR??” i en tom gata, där den enda som möjligtvis kunde ha hört mig var en av grannhundarna, och vänder 🐶

Själva mataffären skiljer sig inte så mycket från din vanliga Ica kvantum runt hörnet. Jag hittar lite middag till kvällen och frukost till morgonen 🥞. När jag fått ihop ca 7 saker i min lilla korg går jag till kassan, betalar 17 460 chilenska pesos och packar ner det i min lilla ryggsäck. Växelskillnaden är ca 1 SEK ≈ 80 CLP så i början var det en chock att höra så stora nummer, dock är det något jag har börjat vänja mig vid 💸

Skolan

Ingången till campuset. Foto: En vilsen Mariela

Några dagar senare tog jag mig till ✨ La facultad de medicina ✨ (alltså campus) för min registrering. Jag träffade den internationella handläggaren för alla utbytesstudenter som skulle vara inom medicinfakulteten i Universidad de Chile. Jag träffade även lärare och rektorer inom sjuksköterskeprogrammet. De gav mig information om praktiken och vad jag behövde inför detta.

Campuset är rätt stort med många föreläsningslokaler och studieställen. Jag har gått vilse flera gånger och kommer antagligen fortsätta att göra det. Biblioteket är stort och har mycket litteratur man kan låna. Jag får tyvärr inte låna hem böcker men jag får låna under dagen 🤷🏼‍♀️. Jag började läsa lite spansk terminologi för att förbereda mig inför praktiken och insåg att det var helt annorlunda från både den medicinska svenskan jag lärt mig och den vardagliga spanskan jag hade sedan innan.

Skolans ”skolor”

Skylten utanför ssk-skolans ingång. Foto: ännu en taggad Mariela
”Sjuksköterske-skolan” i campus. Foto: En taggad Mariela

Campuset i sig har “delar” av olika utbildningar som är uppdelat i skolor. “Sjuksköterskeskolan” har exempelvis en del av campuset med 2 våningar och några föreläsningssalar som endast sjuksköterskeutbildningen har tillgång till. Samma sak gäller för läkare, nutrición (dietister ish), obstetricia (barnmorskor), osv.

Sjukhuset/Praktiken

Första praktikdagen var intensiv och jag fick många intryck. Jag kände att jag lärde mig sjukt mycket bara första timmarna jag var där. Det låter klyschigt att säga men det var verkligen som att komma ut ur en svensk sjukvårds-och utbildningsbubbla. Sjukt intressant! Jag skulle vara i SSK-skolan 7:45 för att två utav lärarna skulle hjälpa mig till sjukhuset San José, där jag skulle komma att spendera de resterande veckorna av mitt utbyte.

Folkhälsovården vs privata vården

San José bedrivs av folkhälsovården, man särskiljer det från privata vården som vanligtvis är dyrare. Jag gick 2 fältstudiedagar hos endoskopimottagningen på HCUCH (Hospital Clinico de Universidad de Chile) som egentligen inte är privat vård men kan sägas bedrivs som privat vård. Patienterna får ett kvitto efter sin procedur som sjuksköterskan förbereder medan patienten går igenom sin procedur. Detta kvitto beskriver bland annat utrustningen som användes för att ta biopsier, sprutan (eller sprutorna om flera användes) som fylls med NaCl (inför PVK sättning) och underläggen som patienten hade under proceduren. Allt detta fick patienten betala för, utöver proceduren, innan hen gick hem. Andra saker som kan göra den privata vården dyrare kan exempelvis vara finare kuddar, finare täcken, bättre lampor, finare tapetsering etc.

Universitetssjukhuset, folkvård men bedrivs som privat vård. Foto: En imponerad Mariela

Tillbaka till praktiken.

Min praktik tar plats i San José som är då ett folkhälsovårdssjukhus för allmänheten och som de flesta (ca 90%) av befolkningen väljer. Sjukhuset är i bra skick och patienterna får en mycket bra vård. Jag kom fram när mina kamrater redan var där med handledaren. Här i Chile går studenterna varje pass med en handledare från universitetet fram till sista året (ssk-programmet är fem år här) där de går självständiga i ett sjukhus under ett år. Detta kan jämföras lite med läkarens BT-tjänst.

Min handledare hade förberett hans mobiltelefon med google translate från svenska till spanska vilket jag tyckte var så gulligt 🥺. Redan första dagen var intensiv med många omvårdnadsmoment och medicinska moment. Något jag tyckte var intressant och annorlunda är att all sårvård behandlas som sterilt här. Vad jag har lärt mig i Sverige är att ren rutin används om inte senor, ben eller leder blottas eller om patienten är infektionskänslig, bara då används steril rutin. Vi la iallafall om ett trycksår kategori 2 med steril rutin och skrev sedan in det i journalen.

Journalen är i pappersformat och att hitta information och hitta var man ska skriva olika saker var ett äventyr. Nuförtiden känns det bättre och det är enklare för mig att hitta. Inte lika enkelt: läsningen. Att kunna läsa skrivstil som en läkare skrivit på ca 3 sekunder och har ingen som helst hänsyn till att försöka göra det läsbart är en talang 🤣. Mellan alla latinska termer och förkortningar tar det en lång tid för mig att ta mig igenom en enda journalföring. Nu uppskattar jag digitaliseringen i Sverige 😂

Fritiden

Jag har upplevt hörrni!! Chile har så mycket att leverera att på en månads tid har jag besökt de höga bergskedjorna och det djupa Stilla havet. Jag har tagit mig till massa olika museum, historiska byggnader och ätit så god mat (srsly kycklingen är så saftig!!). Santiago är dock så stort att, även om jag har vandrat runt, känns det som att jag bara har sett en bråkdel av staden. Santiago har lite över 6 miljoner invånare och jag både känner och ser det när jag går inne i centrum och i stadens större ”kommuner”. Nu när jag börjar hitta lite mer kommer jag nog att resa mer utanför Santiagos storstad på helgerna för att uppleva nya platser 😄.

Solnedgång vid Stilla havet/Viña del Mar. Foto: en fridfylld Mariela
Färsk frukt som säljs i Chiles gator. Foto: en snart hungrig Mariela
Bergskedjan, ca 3-4k km över havsnivå. Foto: en inte så anfådd som hon trodde hon skulle vara Mariela

Har ni fler frågor om min vardag här i Chile får ni gärna lämna dem i kommentarerna för att jag har svårt att sammanfatta alla saker jag har sett i ett enda inlägg 😅

Hörs och ses hörrni!

P.S Det blir nog en Instagram takeover på KIs studentkonto snart så håll utkik för det 😎

Inledande bild: En av de många häftiga soluppgångar jag får se över den Andinska bergskedjan på morgonen påväg till praktiken. Foto: Mariela Badani Zuleta

0 kommentarer

Relaterade inlägg