Mina bästa restips i Oman

Hej igen! Det var ett tag sen sist. Hoppas ni haft en bra jul och ett härligt nyår och om ni inte firat hoppas jag att ni haft en härlig ledighet! Oj så fel jag hade om vädret när jag kom hem😅. Det har varit rena rama vinterdrömmen i Sverige sedan jag kom hem innan jul. Massvis med snö och vinteraktiviteter har upptagit agendan min under ledigheten. Strand, hav och värme i Oman var underbart men lika underbart och efterlängtat var det med en riktig svensk vinter ☃️❄️. I skrivande stund är jag på väg hem från Sälen och har njutit av ett par dagars skidåkande i soliga backar ⛷️. Nåja, nog om vintern och tillbaka till Oman. Nu ska jag ge er mina bästa tips för dig som är intresserad att åka till Oman!

Nu är man rejält vinterklädd igen i detta snöiga paradis! Foto: Mathilda Vogt.

Fort, slott och palats

Vi besökte två slott under resans gång. Nizwa-och Bahla-forten. Både är mycket fina och sevärda men jag skulle rekommendera Nizwa då området runtom är mycket finare och man kan passa på att se marknaden intill. Det fanns även ett museum och diverse saker att se i Nizwafortet så vill man spendera mycket tid där kan man göra det! Det öppnades nyligen också ett museum om Omans historia i Nizwa som vi aldrig hann besöka men som såg spännande ut!

Det finns även flera andra fort i närheten av Muscat som vi inte hann se, bland annat Nakhalafortet och Jabreen-slottet som också ska vara sevärda! Nizwa-, Bahla- och Jabreen-forten ligger så pass nära intill varandra så om man är galen i slott/fort så kan man se alla tre på en dag! I Mutrah finns Al Alam-palatset som tillhör kungafamiljen som är sevärt och det finns även flera museum intill i Mutrah! Har man inte tröttnat på fort vid det här laget så finns det ett fort i Mutrah med vacker utsikt över hamnen som jag skrev om i ett blogginlägg tidigare.

Innergården i Nizwafortet. Foto: Edvin Edung
Al Alam-palatset som tillhör kungafamiljen i Oman. Foto: Edvin Edung

Marknader och shopping💸

Staden Nizwa kan jag verkligen rekommendera som jag tidigare nämnt finns ett slott där. På marknaden (souq) kan du köpa frukt, grönt, kött, sötsaker och varför inte slå dig ner för en kopp kahwa och något att äta? Tidigt på fredagar är det getmarknad som tydligen ska vara en kul och autentisk upplevelse men som vi tyvärr missade. ,

Mutrah Souq är ENORM och man kan verkligen gå vilse i den labyrintiska marknaden som slingrar sig under taken i kvarteren. Här kan du hitta det mesta omanska du letar efter: tyger, kläder, väskor, kryddor, rökelse och smycken. Luften fylldes av rökelse här och utanför butikerna var det säljare som försökte sälja på en ett och annat. Trots detta gick vi tomhänta därifrån men en upplevelse rikare. Gillar man inte trånga slingriga ytor och strosande folk så rekommenderar jag inte denna marknad! 😅

Jag ståendes i en av de luftigare delarna av Mutrah Souq. Foto: Philip Kayal.

Smyckes-och silvermarknaden i Seeb/as-Sib kan jag rekommendera om man vill köpa lite ✨blingbling✨ för ett rimligt pris. Kvarteren drunknar nästan i alla olika smyckesbutiker som man kan spendera många timmar i för att hitta den perfekta presenten till sig själv eller någon man gillar. Seeb har även en marknad likt Mutrah om man vill strosa längs diverse butiker. Är man trött på att vara ute i värmen är det fullsmockat med köpcentrum i Oman som är väl nedkylda av AC:s.

Stränderna…🌞 🏖️

Ja vart ska jag börja… Hela landets östra sida är en lång kustremsa med olika stränder som avlöser varandra. Så har du bil kan du testa en ny strandremsa varje dag. Men alla stränder är inte lika härliga som andra. Av de vi besökt skulle jag rekommendera följande: Al-Mouj är ett område vi skämtade om som liknande Hammarby Sjöstad fast i Oman. Det finns en stor strand där (Al-Mouj Beach) som tillhör området och är härlig och lugn att slappa på och under vår tid där förvånades vi över hur få personer som besökte den! I Al-Bustan finns en härlig strand dock privat så man behöver betala 2-3 OMR per person men då finns oftast solstolar och parasoller tillgängliga. Till sist vill jag slå ett slag för stranden i Muscat Bay. Antingen betalar man för solstolar på det hotellet som upptar en del av stranden eller så lägger man sig intill på stranden och njuter i skuggan från palmerna helt gratis. Åh vad jag saknar stillsamheten och det rofyllda i att slappa på stranden nu när jag skriver detta…🥲
Några stränder som var helt okej var Seeb beach som är väldigt lång och ganska tråkig. Även Qurum och Qantab beach var helt okej stränder men jag rekommenderar de andra jag nämnt!

Stranden i Muscat Bay. Här låg vi o njöt ofta! Foto: Edvin Edung

Det omanska köket 🍲

Det finns flera omanska rätter som jag rekommenderar er att testa på. Landet har också mycket arbetskraftsinvandring så man hittar mycket influenser och restauranger från andra länder som bland annat Indien och Pakistan. Shawarma och falafel är även något man finner överallt! Fisket är populärt i landet och de har smarriga fiskrestauranger också. Bland de omanska rätterna kan jag rekommendera Shuwa som är kryddig get inlindad i bananblad som tillagas lång tid nedgrävd under marken som gör köttet väldigt saftigt och gott🐐. Harees är en slags pudding/massa som består av kyckling och ris. Sen har de massvis med olika risrätter som Makboos och Qabooli som jag kan rekommendera! För er som äter kött glöm inte att testa kamel, det är faktiskt väldigt gott 🐪! Men viktigast av allt får ni inte missa att ta er en kopp kawha eller en kopp av deras söta kryddiga te karak och njuta av en god omansk dadel!

Shuwa med Qabooli-ris. Mums! Foto: Edvin Edung
Kamelshawarma. Inte så dumt! Foto: Edvin Edung

Sevärdheter och upptäcktsfärder

För den vandringssugne finns det massvis med vandringsleder i Muscat med omnejd. Det finns många dagsutflykter man kan göra med bil så som Wadi Shab, Wadi Tiwi och Wadi Mibam där man promenerar i en bergsdal som jag skrev om tidigare. Vill man se ett häftigt ”sinkhole” på vägen ner kan man stanna vid Bimmah Sinkhole som ska vara sevärt men som vi inte hann med.

Längre vandringar att rekommendera är bergsvandringarna i Jebel Shams (Solberget) och Jebel Akhdar (Gröna Berget). Vi hann bara besöka Jebel Shams som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det kan jag verkligen rekommendera. Jebel Akhar som dess namn säger innehåller mer grönska och man ska tydligen se en del farmer intill bergsväggarna på vägen dit. Man kan övernatta på olika B&B eller hotell ovanpå bergen. Ett tips är att övernatta i Al-Hamra eller Misfat-el Abriyyin som också erbjuder vandringsleder. I Al-Hamra finns det även andra saker att se så som dadelfarmen och den övergivna gamla stadsdelen samt ”Valley Necrosis” i dalen nedanför Jebel Shams.

Philip vandrandes längs balcony walk på Jebel Shams. Foto: Edvin Edung.
Jag poserandes på en sten i bergsdalen Wadi Shab. Foto: Philip Kayal.

För den som gillar att vara i vattnet kan jag verkligen rekommendera en dagstur ut till de vackra Daymaniyat-öarna för att snorkla med sköldpaddorna och alla färgglada fiskar och koraller. För den (o)lycklige och spänningssökande ska man även kunna se valhajar där!

Ökensafari med övernattning är också något som ni måste göra om ni besöker Oman eller något annat gulfland. Det var en sååå häftig upplevelse att få se sanddyner så långt ögat kan nå och att åka bil upp-och ner längs dem var inte så dumt heller!

Jag och Philip på vår utflykt till Daymaniyat-öarna. Rekommenderas starkt!
Ökensafari är något ni verkligen inte får missa! Foto: Philip Kayal

Resor vi inte hann med….

Om vi hade haft mer tid hade vi nog passat på att åka på lite längre utflykter, framför allt till de intilliggande länderna. Det finns även resmål i Oman vi önskat åka till men som vi inte hann med. Salalah frågade nästan alla Muscat-bor om vi besökt vilket vi tyvärr fick säga nej till. Det ska tydligen vara väldigt vacker natur där och klimatet ska vara något annorlunda som bör besökas under den bästa säsongen som sträcker sig från juni till september då staden tydligen ska vara i full grönska och blom.

Khasab är en provins/exklav i norra Oman med vacker miljö och natur som många omanier rekommenderade oss att resa till. Det ryktas även att man kan se delfiner där! Sur är en hamnstad söder om Muscat vi aldrig hann besöka men som också ska vara sevärd. Vi hade kunnat besöka det när vi åkte ner till Wadi Shab men då hade hemresan tagit liiite för lång tid.

För den kulturelle har Muscat en mycket vacker Opera som tyvärr var stängd under vår vistelse men som både är vacker ut- och invändigt. Vi besökte den aldrig invändigt men passerade den många gånger med bil.

Royal Opera House i Muscat nattetid. Foto: Edvin Edung

Mitt nästsista blogginlägg!

Imorgon tar jag examen vilket känns så galet! Jag kan inte bestämma mig om tiden swishat förbi jättesnabbt eller om det gått långsamt? Jag minns det så tydligt när man satt och ångestpluggade biokemi med alla svårihågkomna enzymer. Samtidigt känns det så långt bort… Oavsett så ska det bli roligt med examen imorgon och att få träffa alla mina kursare igen! Mitt nästa inlägg blir mitt sista där jag sammanfattar mina tankar och upplevelser kring utbytet. Så har ni några frågor passa på för då blir det sista gången! För er som är intresserade kan ni se examenscermonin live på denna länk.

Vi hörs! 😁👋

Edvin 

*inledande bild: En vacker solnedgång i Al-Bustan. Foto: Edvin Edung

0 kommentarer

Relaterade inlägg