A couple standing on a viewing platform at the Peak with the skyline of Central behind them in the distance.

Reseplan: en långhelg i Hong Kong

Hallå gänget! Mitt utbyte är över, och det har varit det i cirka en vecka nu. Jag lämnade Hong Kong för tre dagar sedan. Det känns lite vemodigt faktiskt. Ett äventyr som man sett framemot så länge och helt plötsligt så är det bara över. Jag är så tacksam för min tid i Hong Kong och allt vad jag lärt mig. Det är sällan man har lyxen att spendera så pass lång tid som åtta veckor i ett annat land. Jag skulle väll inte påstå att Hong Kong blivit som ett andra hem men man har kommit mycket närmare folket, staden och kulturen än på en vanlig resa. Med det sagt kommer Hong Kong alltid vara lite speciellt för mig.

Under mitt utbyte har jag samlat på mig en lista på vad jag tycker varit det roligaste att göra, se och äta. Denna använde jag mig utav när jag planerade vad jag och min partner skulle hitta på när han anlände i slutet av mitt utbyte. Denna lista tänkte jag dela med er nu!

4 dagars resa:

Dag 1: Central på Hong Kong Island.

Som namnet antyder är Central Hong Kongs mest centrala delar, med mycket flådiga höghus och shopping mall. På Central är det häftigt att bara gå runt och se stan men jag rekommenderar att man specifikt går och ser Lan Kwai Fong (ett historiskt distrikt med mycket barer och restauranger. Vill man testa på utelivet rekommenderar jag framförallt att ni börjar på Peel Street), Tai Kwun (tidigare polisstation och fängelse som nu är omgjort till ett restaurangområde), och Central Market (den första våta marknaden som nu är omgjord till en färskvarumarknad inklusive småbutiker som säljer kläder, smycken och konst). Man kan åka världens längsta rulltrappa genom Central (mellan Queen’s road till Conduit Road), till bland annat ett område som heter SoHo som också har mycket barer och restauranger, samt ett väldigt känt bageri där man kan köpa ”egg tarts”, vilket är en bakelse man inte får missa och säljs nästan överallt. En utav Hong Kongs mest kända turistattraktioner är att ta ”The Peak Tram”, alltså en spårvagn, upp till Victoria Peak som är deras högsta berg, och gå runt där uppe för att titta på utsikten. Det finns ett tempel som heter Man Mo Temple, en av de äldsta i Hong Kong och dedikerad till guden av litteratur och den av krig, och det bränns väldigt mycket rökelse. Bor man inte i på Hong Kong Island utan på Kowloon sidan så är det mysigt att ta en båt, Star Ferry, mellan Kowloon och Central. Ett annat roligt transport sätt är att åka Ding Ding, en två våningsspårvagn som går genom stan och är väldigt billigt, alltid tre HK dollar! Mitt sista tips är att åka över till området på Hong Kong Island som heter Quarry Bay för att se på Monster Building, en byggnad där 10,000 människor bor och en av de mest tätt-packade byggnaderna i världen.

Two buildings connected by three bridges at different levels. One building is white with black windows and is the old polisstation. The other building is made of red tiles and is the old prison of Tai Kwun in Hong Kong.
Mellan polisstationen och fängelset i Tai Kwun. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Train tracks leading downwards from the Peak Tram. The tracks are surrounded by forrest and in the background skyscrapers of Hong Kong skyline can be seen.
Utsikten från The Peak Tram. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
The Monster building of Hong Kong stretching into the sky. The building covers all sides, and has windows sticking out. The building is yellow, pink, blue and red in different vertical lines.
Här ser ni monster building! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Dag 2: Kowloon.

Kowloon är området ovan Hong Kong Island. Här kan man bland annat besöka Mong Kok och dess marknader som inkluderar Flower Market, Bird Market, Goldfish market och Ladies Market. Man kan äta mycket street food här och då rekommenderar jag att ni testar fish balls, siu mai, egg waffle, och pineapple buns. Norrut finns en park där Kowloon Walled City låg, ett område där det tidigare bodde 50 000 invånare på 26 000 kvadratmeter som demolerades 1993. Man kan ta sig över till West Kowloon där det ligger ett väldigt trevligt konstmuseum som heter M+. Jag tycker att man bör se till att hinna ner till Victoria Harbour på Kowloon sidan till klockan 20:00 för att se en ljud- och ljusshow, ”A Symphony of Lights” över Central som pågår i cirka 10 minuter. Slutligen rekommenderar jag att man går förbi Night Market på Temple Street som ligger nära hamnen för mer street food och turistshopping.

Several large goldfish, the size of oranges swimming in two big tanks of water at the Goldfish Market in Mong Kok.
Goldfish market är min favorit av marknaderna och har fiskar av alla dess storlekar. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Girl standing on taking a mirror picture in a room filled with balls of black and white circles to make a visually pleasing effect.
Här återupprepar jag en bild som jag tidigare använt på bloggen för att representera M+. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Several large skyscrapers at night, lit up in colors ranging from white, to green, to red and yellow. The water beneath reflects the colors.
Centrals skyline under light-showen! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Dag 3: Hike.

Att gå på en hike känns obligat om man besöker Hong Kong för att utsikten är fantastisk med en kombination av stad, natur och berg. Mina favoriter är Dragons back (lättare intensitet, sträcker sig från Shek-O till Big Wave Bay, en mysig strand, vilket är cirka 8,5 km och tar 3,5 timmar), Twins Peaks & Violet Hill (mer intensiv framförallt pågrund av mycket trappor, totalt 4,8km från Wong Nai Chung Reservoir till Stanley, som är en gullig liten stadsdel med både marknad och strand, och tar 2,5 timmar) samt Lions rock (förmodligen den häftigaste utsikten över staden, men en stor del av promenaden är att gå uppför och igenom en stad på vanlig bilväg, Den börjar vid Fat Jong Temple och är 6 km lång totalt, vilket är cirka 2 timmars gång).

A picture taken from the top of a mountain overlooking a city of white buildings. Leading up to the city is greenery and behind it is the blue oceans and sky with several smaller islands interspersed.
Utsikten från Dragons Back! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A girl sitting on a wooden rail in work out clothes and smiling for the camera. Behind her is a city of primary white buildings, surrounded by the ocean and several smaller islands behind it. The sky is blue.
Här ser ni Stanley bakom mig! Denna utsiktsplats kommer man till i slutet på Twin Peaks. Bild tagen av: Axel Schröder
A mountain peak with a stone path leading up to the top. Surrounded by greenery and in the background you can see the faint outline of skyscrapers and other mountains.
Och slutligen har vi hur Lions Rock ser ut! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Dag 4: Här presenteras flera alternativ så ni kan välja själva, delvis beroende på säsong och hur många dagar ni faktiskt ska spendera i Hong Kong.

Tian Tan Buddha och Tai-O: båda dessa ligger på Lantau ön, så jag rekommenderar att man åker den orangea tunnelbanan ut till Tung Chung, där man antingen kan åka buss eller linbana upp till buddhan (dock lång kö till linbanan så ni bör antingen förboka biljetter eller försöka komma vid öppning). När man kommer upp till området som heter Ngong Ping finns det en del turistiga butiker man kan besöka, ett kloster som heter Po Lin där munkar bor och en stor buddha staty i brons som man kan gå upp i. Därifrån kan man ta en buss ner till Tai-O, en liten fiskeby på styltor. Där rekommenderar jag att man går runt och njuter av utsikten och testar deras street food. Därifrån kan man åka tillbaka till Tung Chung med buss eller båt. I Tung Chung finns det även en väldigt trevligt outlet mall som heter Citygate om man har tid för det.

Cable cars going to and from a mountain peak covered in forest above a green lake.
Linbanan är dyr men värd att ta för denna häftiga utsikten om ni frågar mig! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
The view from a restaurant table overlooking the water filled with older and small boats with green hills in the background.
Återanvänd bild från tidigare inlägg! Utsikten från vår lunchplats på Lamma Island. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Lamma Island: en ö som man kan ta sig till via båt från Central. På huvudgatan Yung Shue Wan finns det butiker och kaféer. Man kan även vandra runt ön och besöka ett te-kafé mitt på ön.

Cheung Chau: ännu en ö som man kan åka till via båt från Central. Jag föredrog denna ön! Staden är liten större medan ön är mindre så det är lättare att gå runt. Även här är det butiker och mat som är det populäraste att upptäcka, bland annat ska man testa deras mango mochi och giant fish balls. Man kan även gå till Mini Great Wall för en fin utsikt.

Girl in red dress standing in front of a harbour filled with boats in Cheung Chau
Också återanvänd bild! Men som ni ser så påminner Cheung Chau och Lamma Island en del om varandra. Bild tagen av: Linnea Söderström
Girl standing in front of a miniature castle at Disney Land in Hong Kong. The castle is white with spires and caps in light blue.
Som ni ser så var det lite kallare denna dagen! Men det passade ganska bra på julafton ändå! Bild tagen av: Axel Schröder.

Disney Land: Hong Kongs Disney Land är mindre än många andra, men ganska mysigt om man tycker att sånt är kul. Vi var där på julafton och hade en toppendag. Men man ska inte sticka under stolen med att det är väldigt dyrt och har ju egentligen ingenting med Hong Kong att göra.

Ocean Park: detta var inte något som jag någonsin gjorde men många tipsade om den. Enligt Google är detta en ”marin däggdjurspark, oceanarium, djur park och nöjespark allt i ett”. Åkte förbi det några gånger och det verkade väldigt stort så det kan säkert vara kul om man är intresserad.

Repulse Bay: om det är fint väder och man önskar en stranddag är det Repulse Bay Beach som jag tycker är bäst. Cirka 30 minuters buss från Central så kommer man till Repulse Bay, ett område som känns som ett lyxigt semester ställe. Stranden är stor och väl omhändertagen. Det finns även en del butiker och matställen i området om man vill vara där en hel dag.

A beach with several treas and a blue sky over the water in the distance.
Ännu en återanvänd bild! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Och där har ni hela listan av vad jag tycker är värt att göra i Hong Kong. Mycket som jag skriver om ovan har jag även skrivit om i tidigare inlägg så önskar ni mer information kan ni leta där!

Jag har nämnt lite mat som man bör testa, men ni får inte heller missa att testa dim sum eller peking anka, som är väldigt traditionell mat i Hong Kong. Jag gillar även hot pot och rullbands-sushi. Det finns flera fantastiska nudel-ställen och om man är modig kan man testa allt från century eggs till diverse inälvor. Jag testade gristarm tillslut men det var inte en favorit för min del! Många gillar även Milk Tea men det är inte heller något för mig.

Hoppas denna reseplanering kan vara till hjälp för någon i framtiden om ni funderar på att besöka Hong Kong! God fortsättning och gott nytt år på er! 🌟

// Rebecca

BOKTIPS: The Ember Blade av Chris Wooding. Detta är den senaste boken jag läst och är för alla fantasy-nördar! Den påminner mycket om Sagan om ringen – Ringens brödraskap, där man följer en grupp på deras resa genom landet! Var mycket positivt överraskad av denna, men den är lång och det ska man vara beredd på! Värt att nämna att det är en epic-fantasy dessutom.

Inledande bild: Här ser ni mig och min partner där vi tar en typisk turistbild på The Peak med utsikten på Central i bakgrunden. Bild tagen av: Axel Schröder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg