Fishing village Tai O with houses on stilts over the water

Kära bloggen: En vecka i Hong Kong

Hallå på er! Herregud vad tiden går fort. Det har nu gått hela tre veckor av mitt utbyte, och i slutet på detta inlägget kommer det ha gått fyra veckor och vi kommer vara halvvägs genom utbytet. Nej nej, stopp. Stanna tiden, tack på förhand. Jag tänkte att det skulle vara kul föra en dagbok över den kommande veckan för ett ge er lite mer inblick i vad jag gör om dagarna och vilka äventyr jag får uppleva på min fritid! Just nu är det måndag morgon och jag laddar inför en vecka med fokus på urologisk-gynekologi. Enligt schemat ser det ut som att jag kommer ha en vecka med mottagning, operation, seminarium och föreläsningar! Lite gott och blandat helt enkelt. Vi har faktiskt ganska mycket roligt inplanerat på kvällarna och till helgen, men mer om detta senare tänker jag! Hoppas att det blir roligt för er att följa med på min vecka! OBS. varning för långt inlägg.

Måndag, 20 november

Kära bloggen,

Imorse ringde klockan 07:00 då jag skulle vara på avdelning vid 08:30 för att delta i ”uro-gynae ward rounds”. Då jag bor på studentboendet på sjukhusområdet tar det mig cirka fem minuter att gå till avdelningen, så jag hade tekniskt sätt inte behövt gå upp så tidigt, men jag tycker att det är mysigt med en lugn morgon. Lite rolig kuriosa är att alla lokala studenter klagar över gynkursen då den börjar ”så tidigt” och att de får sova ”så lite”. Tydligen brukar de börja runt tio på andra kurser och tycker därför att det är jättejobbigt att dagen börjar runt åtta på morgonen. Dessutom har de något här som de kallar ”weekend jetlag” vilket innebär att alla går och lägger sig jättesent och sover ytterst få timmar under veckan för att sedan sova igenom hela helgen. Väldigt knasigt koncept om ni frågar mig 🤔.

I alla fall, dagen började på avdelningen med rond. På avdelningen finns det två vårdlag som rondar, ”oncology-gynae” och ”urology-gynae”. I övrigt ligger det massor med kvinnliga medicinpatienter på gynavdelningen som rondas av medicinarna. Självaste avdelningen ser ut som så att det finns fyra rum med åtta patienter i varje. Det hänger en rosa gardin mellan patienterna men de är väldigt trångt packade. Inga avdelningar har enkelsalar, utan alla smittsamma patienter på sjukhuset hamnar på samma avdelning i ett och samma rum oavsett vad de har för smitta 😅 (detta har jag hört ryktesväg från andra studenter). På ronden deltar en hel grupp med läkarstudenter, alltså 8-9 stycken. Vi studenter tittar på medan läkarna (vanligtvis 2-3 stycken) rullar fram en dator framför patientens säng och står och diskuterar patienten, oftast utan att prata med självaste patienten. Ronden sker på engelska och allt som beslutas skrivs på ett papper som sedan stoppas in i patientens pärm. Idag rondade vi enbart en patient så det tog inte så lång tid, men vanligtvis håller det på i 30 min. Jag brukar tyvärr ha väldigt svårt att hänga med på vad som sker på ronden då läkarna ofta pratar tyst för sig själva så att varken patienten, eller vi studenter som står längst ut i cirkeln hör 😞.

Efter ronden bar det av mot mottagningen för att ha uro-gyn mottagning på förmiddagen och generell gynekologisk mottagning på eftermiddagen. Något som jag inte riktigt förstår mig på här är att man ofta har mottagning i hel eller halvgrupp (alltså mellan 4-8 studenter som har mottagning samtidigt). Läkarna vill dock att man enbart går in en och en, och i special fall så tillåter de oss att gå in två och två. Detta innebär att man ofta enbart hinner se en till två patienter totalt under ett helt mottagningspass. Det känns som väldigt mycket slöseri med tid när man behöver sitta och vänta i två av tre timmar på mottagningen men jag förstår samtidigt att det är svårt när det är många studenter på få resurser.

Dagens knasiga iakttagelse skedde på förmiddagen när de skulle göra en inkontinens-utredning på en äldre kvinna. Liksom i Sverige börjar utredning ofta med en urinflödesmätning. Olikt Sverige (tror jag för jag har enbart sett denna utredning på barn), görs denna mätning i mottagningsrummet i stället för på toaletten. Patienten sätter sig på den toalettliknande sitsen mitt i rummet, man drar för ett skynke och sätter på vattenljud, varpå patienten förväntas kissa med en läkare, två sjuksköterskor och några studenter på rummet. Låt oss säga att jag inte var förvånad att vissa patienter hade svårt att kissa under dessa omständigheter 😂.

Dagen slutade vid 17:30 då eftermiddagsmottagningen drog över lite. Enligt schema brukar vi sluta 17 (vilket redan är ganska mycket senare än jag är van vid) så jag var väldigt trött när jag kom hem. Både jag och Linnea är ganska sega efter helgen så vi hade ändå bestämt oss för att ta det lugnt ikväll. Det blev en yoghurt-middag och alldeles strax ska jag krypa ner i sängen för att fortsätta läsa ”Iron Flames” av Rebecca Yarros, uppföljaren till ”Fourth Wing” som kom ut i somras och tog hela booktok med storm 🌩️. Har dessvärre inga roliga bilder från dagen, så istället bjuder jag på lite härliga bilder från helgen när vi besökte ön Cheung Chau och sedan tog en hike i UNESCO Global Geopark.

Cheung Chau harbour with boats in the water and a clear blue sky
Här ser ni hamnen i Cheung Chau. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Road in Cheung Chau with men och bicycles and a lot of plants
En mysig gata i Cheung Chau. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Girl in red dress standing in front of a harbour filled with boats in Cheung Chau
Bild tagen av: Linnea Söderström
Mango mochi in Cheung Chau
Cheung Chau är känd för sina mango mochi, samt ”giant fish balls”. Bild tagen av Rebecca Norrbrink
Sweet pastry with cooked egg yolk inside from Cheung Chau
Detta var någon slags söt bakelse vi åt som var väldigt populära och såldes överallt i Cheung Chau. Vi tyckte att den var god fram till att vi kom till den salta ägg-gulan i mitten. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Girl in hiking clothes in front of a giant rock in the water at UNESCO Global Geopark
Här är vi på UNESCO Global Geopark. Bild tagen av: Maria Cecilia Rinaldi
Girls hiking in the mountains at UNESCO Global Geopark
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Two girls posing in hiking clothes infront of a big rock in the water at UNESCO Global Geopark
Jag och Linnea! Bild tagen av: Maria Cecilia Rinaldi
Girl in KI hoodie standing on a rock infront of the ocean at UNESCO Global Geopark
Jag i min nya KI hoodie. Bild tagen av: Linnea Söderström
A group of girls in hiking gear posing on the ground for a group photo at UNESCO Global Geopark
Här är hela gänget som var på hike. Bild tagen av: okänd främling.

Tisdag, 21 november

Kära bloggen,

Idag var tanken att jag skulle vara på operation på förmiddagen men så blev det inte. På operation är det samma som mottagning att man ska vara i stora grupper på 4-8 studenter som ska gå in och se samma operation. Innan operationen vill läkarna att studenterna går och pratar med patienterna för att ta anamnes, så kallad ”case clerking”. Det är dessvärre ofta svårt att se någonting om det inte är en laparoskopisk operation, så då står man bara i ett hörn och rullar tummarna. Idag blev det ingenting för att när vi kom dit tyckte operatören att vi slösade vår tid om vi stod och kollada på vaginala operationer (alltså att man opererar via vaginan) och skickade hem oss istället.

Operation har sina egna kläder som man får byta om till innan. Såhär ser de ut. I övrigt har man professionella kläder och en vit läkarrock eller sina egan ”scrubs”. Man ska ha hårnät (men många är väldigt dåliga på att stoppa in allt hår i nätet 😅). Något annat spännande med op är att anestesiologer sitter med på hela operationerna, de har inga anestesi-sjuksköterskor. Antalet anestesi-läkare är den begränsande faktorn i hur många operationer som kan göras per dag!

Girl in green scrubs
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Green scrubs and green surgery shoes
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Då jag fick en ledig morgon, så åkte jag och Linnea (som var ledig idag) till Che Kung Temple och gick runt lite i Sha Tin.

Girl in front of Che Kung Temple
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Statues at Che Kung Temple
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Gold statue in Che Kung Temple
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Sen hade jag en ”tutorial”, alltså ett seminarium fast där gruppen ska ha två patientfall förberedda som sedan diskuteras med en lärare. Fokus på dessa verkar vara för studenterna att lära sig hur man rapporterar ett patientfall, dock följer de inte SBAR och jag har inte lyckats klura ut om de har någon specifik struktur för rapporter. Idag pratade vi iallafall om ”post menstrual bleeding” samt om myom.

På kvällen åkte vi in till Mong Kok för att gå på bird market, flower market och goldfish market. Mong Kok är känd för massor med stora gatumarknader, bland annat är Ladies market väldigt populär och säljer allt möjligt. Vi åt på ett ställe som hette Tim Wo Han och är en kedja som ska vara känd för att ha Hong Kongs bästa dim sum (Obs, fick reda på senare i veckan av de lokala studenterna att detta tydligen bara är dim sum för turister så jakten på bra dim sum fortsätter)! Ni får inte missa att äta dim sum (typ dumplings) om ni besöker Hong Kong, de finns överallt och äts oftast till lunch och frukost!

Parrot in Bird Market
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Colorfull flowers at Flower market
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Goldfish in plastic bags full of water at Goldfish market
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Buns, sticky rice and rice paper rolls at Tim Wo Han
Bullarna längst ner var söta bullar med bbq pork i och otroligt goda! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Three different kinds of dim sum at Tim Wo Han
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Onsdag, 22 november

Kära bloggen,

Idag fick jag gå på operation! Det var endoskopisk operation som stod på schemat så jag såg en hysteroskopisk polypektomi och en laparoskopisk cystektomi. Väldigt kul! Det var bara jag och en annan student som gick idag och därmed kunde vi stå ganska nära, ställa frågor och få liter undervisning samtidigt som var superkul. Alla här har så hög nivå i sin teoretiska kunskap att jag ibland känner mig helt lost när de exempelvis pratar om vilken elledning de använder på olika operationer men jag lär mig mycket! På eftermiddagen var jag med på hysteroskopi mottagning för kvinnor som blöder mellan menstruationer. Alla var helt normala, men det var nyttigt att lära sig hur insidan på en livmoder ska se ut!

På kvällen mötte jag upp Cecilia och Tam från Italien, Cordelia som är en lokal student och Linnea på en nudelkedja. Man väljer vilken soppbas man vill ha, vilka toppings, samt hur starkt man vill att det är. Jag har kört på 1/5 som funkat ganska bra för mig. Dessvärre har jag ingen bild på maten. Även nudlar är något ni måste äta om ni åker till Hong Kong!

Kvällen avslutades på Happy Valley Jockey Club. Detta är en bana där de tävlar i hästkapplöpning varje onsdag. Folk satsar väldigt stora summor på dessa lopp. Jag tyckte att det var kul att vara där och se det, även om det gjorde ont i magen på mig att se hur ryttarna piskade sina hästar 😔. Men att vara på plats var en riktig folkfest! Det var band som spelade musik, grupper som dansade, massor med öl- och matstånd osv. En riktigt häftig upplevelse helt enkelt!

Horse racing in Hong Kong
Hästarna springer så fort!!
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Four girls posing in funny hats
Det fanns roliga hattar man kunde testa och ta bild i! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A horse race course at night
Happy Valley Jockey Club. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Torsdag, 23 november

Kära bloggen,

Torsdagar innebär föreläsningsdagar här borta. Men denna torsdagen är speciell för det är även Linneas födelsedag! Hon fick vara ledig idag för att njuta av födelsedagen, så trots att hon inte behövde sätta larm på morgonen tvingade jag upp henne innan åtta för att sjunga ”ja må hon leva” och ge henne kaffe och kaka på sängen! Så snäll är jag 😉.

Föreläsningsdagar sker enbart en gång i veckan och dagen sträcker sig från 8-16:00 (ibland till 16:45, väldigt mycket senare än jag är van vid i Sverige). Idag hade vi föreläsning i bland annat prolaps, amenorré, och fetal tillväxthämning. Det blir en del repetition för mig som läst gynekologi innan, men jag tycker ändå att det är värt att gå för de har ett annat fokus här så jag känner att jag lär mig mycket! Jag var även på något som heter ”grand rounds” efter lunchen vilket i princip innebar att juniora läkare presenterade olika fall och handläggningar för de seniora läkarna. Det jag tar med mig från detta är att det är väldigt höga krav på teorikunskap här och kan nog vara ganska tufft att vara junior läkare.

För att fira Linnea så gick vi (och utbytesstudenten Cecilia från Italien) ut och käkade middag på ett hotpot ställe. I Hong Kong är hotpot ofta buffé så vi blev ordentligt mätta. Det var så gott att det gick liksom inte att sluta äta. De bjöd till och med på Häagen-Dazs efteråt. Besöker ni Hong Kong så gör ni helt rätt om ni letar upp ett hotpot ställe, har hört att det ska vara gott i princip överallt, men att man själv får välja ställe utifrån vilken budget man har, då det finns allt från väldigt billig till väldigt väldigt dyr!

Hot pot with two different flavours and vegetables in the background
Vi tog två smaker på soppan, en stark och en mild! Vi kämpar med att klara av starkare och starkare mat dagligen. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Two girls sitting in a booth and eating hot pot
Fina Cecilia och Linnea! Stort grattis till Linnea på 25 års dagen! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Fredag, 24 november

Kära bloggen,

Idag har jag en väldigt lugn idag vilket är en sådan lyx! Min praktik började vid 10 på morgonen och idag var det ”Early Pregnancy Assessment Clinic” som stod på schemat vilket i princip innebär mottagning för dem i första trimestern. De flesta patienter som kommer in kommer för att avgöra om det finns ett foster med hjärtljud eller om de fått ett missfall. Vissa kommer även för att försöka utesluta ”Pregnancy of Unknown Location / PUL” alltså ektopisk graviditet. Idag var det bara jag av alla studenter som gick så jag fick sitta med på alla sju patienter.

Eftermiddagen var ledig då alla gynekologer skulle gå på en Gynekologi och Obstetrik konferens på kvällen. De lyckades lösa så att alla lokala studenter fick (behövde) gå på denna konferensen men jag fick eftermiddagen ledigt för jag inkluderades inte i deras budget.

Så vad gjorde av denna lediga eftermiddag med strålande sol och 25 grader ute? Absolut ingenting 😜. Jag låg i sängen och chillade och ångrar det inte för fem öre. Ett riktigt tecken på att man varit i värmen länge. Är man riktigt svensk om man inte utnyttjar alla soltimmar man kan få?

Lördag, 25 november

Kära bloggen,

Gud vilken underbar dag vi haft!! Trots att vi är ute och härjar i över 12 timmar så går dagarna så fruktansvärt fort! Dagen startade med att vi åkte och köpte en islatte (vilket har blivit vår morgontradition såhär på helgerna; en stor islatte med två shots och hasselnötssirap 😋). Sedan åkte vi till ett shopping mall som heter ”City Gateoutlets” på Lantau ön för billig shopping med bra utbud! Jag fick med mig ett par skor hem som jag blev riktigt nöjd med!

Därifrån tog vi linbanan upp från där köpcentret låg till Tian Tan Buddha (en enorm Buddha staty på berget Ngong Ping, där det även finns massor med matställen, souvenirbutiker och ett kloster som heter Po Lin). Vi hade inte förbokat biljetter till linbanan och jag skulle säga att det inte behövs! Alla köar ungefär lika länge ändå! Dock ska jag säga att det var ganska dyrt att åka upp så hade det inte varit för utsikten från linbanan hade jag mycket hellre tagit bussen upp!

Cable cars over a mountain
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Two girls posing on a cable car overlooking the city
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Cable cars over an ocean and a city in the background
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Hela området vid Buddhan var häftigt och absolut värt att besöka! Dock skulle jag rekommendera att man gör omvänd ordning från vad vi gjorde (alltså åka direkt till Buddha och ta shopping i slutet på dagen) för att slippa de långa köerna som bildades till linbanan.

The facade of Po Lin temple in Ngong Ping
Po Lin klostret. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Tian Tan Buddha, a massive statue in the sky
Tian Tan Buddha. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Därifrån tog vi en buss till en liten stad som heter Tai O på Lantau ön som är känd för att ha flera hus som står på styltor på vattnet. Vi vandrade runt, åt något som kallades ”Husband” som var som en liten kebabrulle på gris och räka, en ”Tai O” donut och Linnea åt även fiskbollar. Vi såg även en helt fantastisk solnedgång!

Girl standing by the water and houses on stilts in Tai O
Bild tagen av: Linnea Söderström
A sunset overlooking the water in Tai O
Den underbara solnedgången! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
The water and houses on stilts in front of a mountain in Tai O
Här ser ni ungefär hur det såg ut med husen på styltor! Detta är samma som den inledande bilden men den var så fin så ni får den dubbelt upp! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Dagen var toppen fram till att vi skulle hem. Enligt Google skulle det gå en båt från Tai O till Tung Chung där outleten låg. Båten skulle ta 30 minuter till skillnad från om vi valde bussen som tog över en timme till samma destination. Mysigt med båt tänkte vi! Så vi letade upp där färgen skulle gå (som ej överensstämde med google maps) och väntade. Och väntade. Och väntade. Vi trodde att båten skulle gå vid 17:45 och att det sedan skulle gå en till vid 18:00. Enligt tidtabellen som vi sedan kollade upp så gick 17:45 båten enbart vid behov (vilket lät lite oklart), men 18:00 båten skulle gå. Vi övervägde starkt att ge upp och ta bussen och började bli irriterade över att vi nästan hade varit framme om vi tagit bussen från början. Tillslut kom båten vid 18:30 och vi stod långt fram i kön så vi kom på den tillskillnad från de som stod längre bak! 21:00 var vi slutligen hemma (efter att ha stannat en snabbis i en matbutik för att handla). Men mitt tips till er är att inte lita blint på Google Maps när det gäller att ta sig från Tai O (annars har Google Maps funkat otroligt bra för att hjälpa oss ta oss runt med lokal trafiken i Hong Kong)!

Söndag, 26 november

Kära bloggen,

Veckans sista dag spenderades på samma sätt som den gjort de senaste fyra veckorna: med en hike! Idag var det Twin Peaks & Violet Hill som bestegs. Vi stannade och tog en islatte på vägen (of course 😉) och sedan vandrade vi! Skulle säga att hela vandringen tog cirka 2,5 timme och det var cirka 5km som vi gick, men med otroligt mycket trappor! Enligt en hemsida stod det att det var 1,200 trappsteg upp till ena berget (länk till denna hemsidan) och det må ni tro kändes i benen. Men vackert var det och tog oss fram till ett litet område som heter Stanley!

Two girls posing for a selfie on a hike up the mountain
Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
Two mountains in the distance with a river running between them.
Kolla utsikten!!! Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A girl posing on a look out point overlooking a city and the ocean
Här se ni (bakom mig) Stanley som var slutdestinationen för hiken. Bild tagen av: Linnea Söderström

I Stanley gick vi på Stanley Market som var lite mindre turistig än de som finns i Mong Kok. Det stoppade dock inte mig från att köpa hem lite souvenirer till familjen (obs. kan ej spoila vad jag köpt för de läser dessvärre bloggen). Vi gick även och la oss på Stanley Main Beach och tog dessutom ett dopp i det ”kalla, kalla” vattnet! Det var faktiskt jättehärligt men blåste lite kyligt efter att vi badat så det blev ingen längre stund på stranden.

A beach and the ocean with houses in the background.
Stanley Main Beach. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Kvällen avslutades med en middag i Sha Tin (där vi bor) på en restaurang för att ha avskedsmiddag för Cecilia från Italien som åker hem imorgon. Maten var traditionellt kinesisk och vi åt peking anka bland annat! Något jag tycker är lite knasigt är att alla dricker te eller kokande vatten till maten, men men, man tar seden dit man kommer! Efter middagen samlades alla på boendet för att ta en bild och då blev Linnea överraskad med tårta av de lokala studenterna för att hon fyllde år i veckan, så himla gulligt! Det blev ett tårfyllt hejdå till Cecilia, men alla var så nöjda med kvällen ❤️.

Two girls posing with a birthday cake
Här ser ni Cecilia, Linnea och tårtan som hade smaken av päron men var annars ganska lik en princesstårta (utan marsipan). Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
A group photo with a cake
Här är hela ledsna gängest som sa hejdå till Cecilia. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

Det var hela min vecka! Måste säga att jag haft det riktigt toppen och hoppas att ni haft det minst lika bra där hemma! På tisdag (28/11) kör jag en instagram takeover på @ki_studenter så kika gärna där för att se vad jag har för mig 🤩. En frågelåda kommer att komma upp på måndagkväll så är det något ni undrar över är det ett ypperligt tillfälle att ställa frågan!

// Rebecca

BOKTIPS: Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin. En perfekt bok för att drömma sig bort till sommarsemester! Men varning för en hjärtkrossande historia. Detta är den andra av hennes böcker som jag läser och hon börjar snabbt bli en favoritförfattare för hennes otroligt unika berättelser och människoöden! Denna boken har varit överallt i sommar, men om ni missat det är detta er chans!

0 kommentarer

Relaterade inlägg