Sista aktiviteterna i Oslo

Privat bastubad vid Operan

Vi har maximerat den sista tiden i Oslo och hunnit med många roliga aktiviteter nu de senaste veckorna innan hemfärd. Längsmed kajen framför Operan finns flera bastubad som man kan hyra. Vi har tidigare testat på bastun SALT som är en bastu man inte hyr privat, utan köper biljetter till i mån om plats.

Jag kan varmt rekommendera de båda sätten att basta på. Det är ett trevligt tillfälle att umgås ihop en grupp vänner. Vi badade alla i det kalla vattnet, men den dagen vi hyrde bastun var det jättefint väder, så det kändes nästan som sommar trots den låga temperaturen i Oslofjorden.

Foto: Alice Örm

Dagstur till Oscarsborg festning och Drøbak

Vår gullige lärare Ali tog med oss svenskar på en dagstur till Oscarsborg och Drøbak. Han har själv studerat till tandläkare i Sverige och ville därför gärna visa upp fina Oslo för oss. Oscarsborg är en fästning som ligger på en liten ö utanför Drøbak där norsk historia utspelats under andra världskriget. Det var häftigt att vara där!

Efter vår historiska rundtur tog vi oss in för en väldigt mysig lunch i Drøbak stad. Jag kan verkligen rekommendera att åka ut på en dagstur hit. Det var definitivt en sevärdhet endast 40 minuter med bil från Oslo centrum.

Bild från Oscarsborgs festning. Foto: Ida Dahlgren
Dyr norsk pizza at its finest! Foto: Ida Dahlgren

Camping till Øyingen

Øyingen är en sjö som ligger cirka 30-40 minuter utanför Oslo centrum. Vi bestämde oss för att campa en natt där och lyckades låna tält mm helt gratis från en jättebra kedja som heter Bua (TIPS). Där kan man låna campingtillbehör helt gratis, helt fantastiskt! Trots att vi är ovana campare lyckades vi få ihop så pass mycket campingtillbehör att vår campingplats såg riktigt proffsig ut.

Det spöregnade under den dag vi hade bestämt oss för att campa, men vi bestämde oss för att ge oss ut ändå. Som tur var lättade vädret upp och det blev en fantastiskt fin kväll. Jag kan verkligen rekommendera Øyingen som ett alternativ om du vill campa nära Oslo. Bussen gick från Oslo centrum mot Mariedal till hållplatsen Skar. Därifrån tog det cirka 30 minuter att vandra upp till sjön. Sjön var väldigt stor, och det var många campare som övernattade där.

Väldigt fin tur upp längs ån upp till Øyingen. Foto: Ida Dahlgren
Jesper i sin ”hengekøye” som han sov sött i. Foto: Ida Dahlgren
Utsikt över Øyingen. Foto: Ida Dahlgren
Fionnuala i sin lånade sovsäck från Bua! Foto: Oscar Hannetell

Plugg på biblioteket bredvid operan

Jag och Jesper har även hunnit plugga en del på biblioteket bredvid operan. Det är en sevärdhet och vi stötte på en hel del turister som fotograferade biblioteket under tiden vi satt där. Biblioteket har flera våningar och var fullproppat med studenter i alla åldrar. Ett ställe som jag kan rekommendera om du vill ha ett ställe att antingen sitta och jobba vid eller studera under tiden du befinner dig i Oslo.

Jag tröttnar aldrig på utsikten av Operan och Oslofjorden. Foto: Ida Dahlgren

0 kommentarer

Relaterade inlägg