Ida – Norge

Foto: Inger Dahlgren

Hej på er, vad roligt att ni hittat hit!

Jag heter Ida Dahlgren och är en 25-årig student som fått äran att åka på utbyte till Oslo. Jag studerar sjunde (snart åttonde) termin på Tandläkarprogrammet här på Karolinska Institutet, och hittills har utbildningen infriat alla mina höga förväntningar på mitt framtida yrke. 

Varför utbyte? 

Under mina sju terminer som tandläkarstudent på KI har studentkåren legat mig varmt om hjärtat. Jag fick upp ögonen för kåren redan de första dagarna på introduktionskollot och upplevde att föreningen representerade engagemang och gemenskap både inom och utanför studierna. Eftersom att jag alltid älskat att resa kändes rollen som Internationella utskottets ordförande som en spännande och betydelsefull roll att ta mig an under första året av min utbildning. Rollen som utskottets ordförande gav mig möjligheten att fördjupa mig inom utbytesstudier på KI och chansen att få lära känna fantastiska utbytesstudenter som ankom till skolan.  

Under mitt andra år av gymnasiet flyttade jag till USA för att studera på ett amerikanskt High School. Att lära känna andra kulturer i samband med studier var en upplevelse som bidrog till ett av de bästa åren i mitt liv. 

Den upplevelsen tillsammans med mitt kårengagemang gjorde att det föll sig som en självklarhet att söka till utbyte även på universitetet. 

Varför Norge?

Så varför valde jag att spendera mitt utbyte i Norge? Ett land som inte är alltför olikt Sverige som jag befinner mig i just nu. 

Utöver att borra och jaga tandtroll gillar jag det ljuva friluftslivet på min lilla segelbåt eller ute i skidbacken. Norges olika universitet har högkvalitativa tandläkarprogram och otrolig natur att erbjuda. 

Under mitt utbyte vill jag utnyttja möjligheten att verkligen uppleva den norska kulturen och landets vackra landskap. Jag ser fram emot att kombinera norska tandläkarstudier med långa turer i längdskidspåret och nya norska vänner. Jag har även planerat att uppfylla en dröm om att resa runt bland de norska fjordarna i ”raske briller” och lussekoftor. 

Jag kommer att åka på utbyte tillsammans med två kursare från KI. Som tandläkarstudent varar ett utbyte i cirka tre månader i termin 8 eller 9, beroende på vilket land som man ska studera i. Vårt kommer att ske nu under termin 8, från början av mars till slutet av maj. Utbytesstudierna kommer att vara i form av ett kliniskt utbyte inom barn och vuxentandvård, som sedan kommer att kunna tillgodoräknas när vi kommer hem. De teoretiska kurserna kommer vi under utbytet fortsätta att läsa tillsammans med våra kursare som är kvar hemma i Sverige, men på distans.

Bild på mig och Jesper, en av de två utbytesstudenter som följer med till Oslo
Foto: Ida Dahlgren

Jag hoppas att ni ser fram emot att följa mig och de andra studenterna här på bloggen under våra utbyten. Följ Gannas utbyte i Pavia i norra Italien och Onekas i Dublin, Irland. 

Vi hoppas att kunna dela våra resor med er och inspirera till möjligheten för fantastiska framtida utbyten som student på Karolinska Institutet. 

Vi hörs framöver i 2022!

Gott nytt år!

0 kommentarer

Relaterade inlägg