Ganna – Italien

Foto: Alexander Johansen

Hej!

Mitt namn är Ganna Vashchuk och jag studerar till läkare vid Karolinska Institutet. I vår kommer jag att gå termin 9 och en del av den terminen kommer jag spendera utomlands, närmare sagt Pavia i norra Italien. 

För er som inte känner mig kommer jag från Stockholm och tycker om att umgås med mina vänner, vandra och laga mat. Jag är också en stor resefantast! Därmed var tanken om att åka på utbyte under plugget nästintill en självklarhet för mig. Ett problem var COVID-19 pandemin som under åren har lett till många inställda utbyten. Det var en av anledningarna till att jag inte sökte i första vändan, utan kikade på restplatserna och sökte då. 

Termin 9 på läkarprogrammet är en populär termin att åka på utbyte under eftersom terminen består av flera mindre kurser och det går bra att tillgodoräkna dessa. För min del kommer jag gå majoriteten av psykiatri-kursen på KI, för att sedan gå kurserna öron-näsa-hals, ögon och neurologi i Pavia. Jag kommer även fortsätta plugga lite psykiatri i Pavia. Mitt utbyte kommer innebära både teoretiska och praktiska inslag, och tentan skriver jag hemma i Stockholm.

En anledning till att jag valde att åka till University of Pavia var för att det var ett av få universitet i Europa som erbjöd teoretiska kurser på engelska. Eftersom jag inte pratar italienska är det skönt att åtminstone teorin är på engelska. Dock ser jag fram emot att ta mig an ett nytt språk och kultur, det känns som att det är bästa sättet att lära känna ens nya miljö på.

En annan anledning till att jag valde just Italien är för att jag vill ta del av deras fantastiska matkultur! Från mina tidigare besök i landet minns jag att jag aldrig slutade överraskas av hur noggranna och duktiga italienarna var när det gäller matlagning – fram tills att jag hamnade i en turistfälla när jag var i Rom och blev matförgiftad… Men det var också en upplevelse!

Förhoppningsvis kommer jag utöver studierna också hinna upptäcka landet, dess kultur och människor. Min dröm är att åka till Gardasjön och vandra längs dessa fina miljöer och kanske besöka en och annan vinodling. Jag vill också passa på att resa runt till olika platser i landet men även till länder runtomkring, det är verkligen en unik möjlighet med tanke på hur centralt Italien ligger i Europa! 

Med det sagt vill jag också passa på att tipsa om att läsa de andra studenternas utbyten här på bloggen. Ida Dahlgren kommer åka till Oslo och Oneka Perea kommer åka till Dublin. Passa på att kika på deras inlägg och inspireras till att åka på utbyte du med! I vår kommer vi uppdatera med massa spännande och intressanta inlägg, so stay tuned! 

Fram till dess önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! För stämningens skull har jag lägger jag upp en bild på Försvarsmaktens Julgransflygning.

Bild från Försvarsmaktens Julgransflygning. Foto: Ganna Vashchuk

2 kommentarer

Relaterade inlägg