Fasaden av museet Glyptoteket

Häng med en ledig dag!

Hej allihop!🇩🇰

Med snart halva (!!?) utbytet avklarat känns det som jag har börjat skapa mig en vardag här. I och med mitt luftiga schema hitintills har jag hunnit ha en hel del fritid, och samtidigt fått se hur Köpenhamnsbor spenderar sina helger och lediga dagar. Följ med så ska jag visa hur du gör det bästa av din heldag!

Två personer promenerar iväg på en gata
Häng på! Foto: Melika Tolf.

Morgenmad

Frokost på danska betyder lunch, så för morgenmad besöker man något av de många bagerier eller kaféer som är proppfulla med både folk och nybakade bröd och bullar. Att ta en bolle med ost (helt enkelt en fralla med smör och ost) hör till vanligheterna, självklart tillsammans med en kaffe. Vid minsta solglimt är borden fulla även utomhus och solglasögonen är såklart på!

Frallor med ost och en croissant
En bra bolle med ost. Foto: Julie Stoltz.
Uteservering med utsikt över en blå muralmålning
Trevliga uteserveringar finns det gott om! Foto: Vera Wienski.

Ut i naturen

Generellt är människorna i Köpenhamn väldigt fysiskt aktiva och man ser nästan alltid folk ute på löp- eller cykelturer. Annars finns möjligheter till både klättring och paddling när det är varmare och skridskobanor under vintern. Det finns många parker med utegym, löpspår och promenadstråk: Frederiksberg Have, Kastellet, Østre Anlæg och Kongens Have är alla trevliga. Inte alltför långt från centrum finns det också flera större grönområden, t.ex. Amager Fælled och Utterslev Mose.

Vatten med information om parken i förgrunden
En av de fina grönområdena intill vattnet. Foto: Petra Nord.
Sjöar med husfasader i solsken
Ta det populära promenadstråket kring Søerne. Foto: Petra Nord.
Grön park med stig.
Fin tur vid Kastellet. Foto: Petra Nord.
Elefanter i inhängnad utomhus.
I Frederiksberg Have finns det elefanter att spana på! Foto: Petra Nord.

Fyll på med lunch!

Om ni inte redan noterat det, så är Köpenhamn en stad med en rik matkultur. Influenser från många delar av världen är blandade med finess och god smak – och i princip allt jag ätit hittills har varit vällagat och supergott! Sitt ner och ta en långlunch eller satsa på något på vägen… Eller varför inte både och?

Smårätter på färgglada tallrikar.
Dela på några smårätter… Foto: Petra Nord.
Uppskuren burgare med fried chicken.
…eller ta en chicken sandwich to go! Foto: Petra Nord.
Färsk pasta i trälådor
Sugen på färsk pasta från Torvehallarna? Foto: Petra Nord.
Dumplings i take away-box.
Eller att äta dumplings vid vattnet? Foto: Petra Nord.

Shoppingsugen?

Dansk design och mode är välkänt och i Köpenhamn finns det gott om möjligheter att upptäcka det. Second hand är väldigt populärt och det finns många bra affärer för det i både Nørrebro och Indre by. Kolla upp om det är någon vintagemarknad som äger rum under dagen – de brukar hållas om helgerna, är välbesökta och perfekta för att fynda nytt till garderoben. Känns det som att ekonomin tryter är det minst lika trevligt att gå runt och fönstershoppa, eller att besöka något av alla de museer som finns i och omkring staden.

Stort torg på shoppinggata.
Strøget, den mest välkända shoppinggatan i Köpenhamn. Foto: Petra Nord.
Solig gata med människor, cyklar och buss.
På Nørrebrogade finns det mycket bra second hand! Foto: Petra Nord.
Passage med cafébord och blommor i taket.
En fin passage med fina vänner☺️ Foto: Petra Nord.

En rolig (i svensk betydelse*) kväll

Danskarna är riktiga livsnjutare, en inställning som smittar av sig. Det finns många trevliga uteserveringar, restauranger och barer för både middag och en drink eller två. En lång dag är perfekt att avsluta i sällskap med gamla och nya bekantskaper, till exempel är både Vesterbro och Nørrebro fulla av bra alternativ. Känner man för att fortsätta kvällen tar man sig in mot centrum eller Kødbyen men, förbered dig, för här stänger man sent!

Bord fyllt med smårätter och glas.
Middag med nära och kära, ett perfekt avslut på dagen. Foto: Petra Nord.
Mindre scen på en nattklubb.
Ibland har man tur och hamnar på klubbar med livemusik – gillar starkt! Foto: Petra Nord.

Låter väl inte helt fel?

På gensyn!

*rolig betyder lugn och stilla på danska – allt annat än vad en helkväll i Köpenhamn kan bli!

Första bild: Ett av Köpenhamns finaste museer, Glyptoteket! Foto: Petra Nord.

0 kommentarer

Relaterade inlägg