Tanke, oro och önskan

Hej Edvin! Välkommen till dagens blogginlägg. Vill du berätta varför du är här idag?

Jo det är så att jag ska till Oman om en månad och jag tänkte skriva ner lite tankar idag

Oman?

Ja precis, ja ska till huvudstaden Muscat i 8 veckor på Sultan Qaabos University Hospital med placering på akuten och kardiologen, vilket ska bli riktigt spännande!

Häftigt! Det är vanligt att man blir orolig inför ett utbyte. Hur känner du själv?

Visst känner man oro… eller kanske främst min mamma faktiskt! Hon frågade mig om det är en bra idé att åka till ett muslimskt land med alla koranbränningar som hänt. Sverige har väl inte det bästa ryktet i den världen just nu, men ärligt talat är jag inte så bekymrad över det.

Mammor har ju en tendens att oroa sig…

Joo visst va.. och sen kommer det givetvis vara utmaning att vara på ett sjukhus utomlands. Min engelska är ändå rätt så bra men medicinsk engelska har man ju inte använt så ofta hittills… Jag kanske borde titta på House, Scrubs eller Gray’s Anatomy o fräscha upp lingot lite. Åh.. på tal om Scrubs… tänk om sjukhuset har en Dr Cox med sån där amerikansk stil på lärandet (som man har fördomar om) där man är en svärm av läkarstudenter som ställs mot väggen o ska svara på frågor…. jag vet ju om sen tidigare att läkarlinjen i Oman är mycket mer teoretisk än praktisk jämfört med Sverige. Jag undrar också om de kör pre-rounds eller kanske till och med pre-pre-rounds… då det blir det tidiga morgnar…

Ja det låter ju annorlunda från svensk sjukvård! Edvin jag kan ge dig lugnande besked. Jag har läst en del reseberättelser från Oman och de tidigare studenterna som varit där har blivit väl bemötta och tyckte kollegorna var mycket trevliga och pedagogiska.

Ah vilken lättnad…

Vad önskar du av utbytet då?

Oj… där har jag många förhoppningar! Först o främst hoppas jag att det blir lärorikt att få se hur vården i sin helhet fungerar i ett annat land. Sen tänker jag att det finns såå mycket jag o Philip kan tänkas göra på vår fritid under dessa åtta veckor att jag blir fundersam om vi kommer hinna med allt! Wadis, utforska öknen, surfa, åka till mindre städer o interagera med lokalbefolkningen…listan kan göras mycket längre! Matmässigt hoppas jag att vi får testa på vad det omanska köket har att erbjuda, det verkar finnas en hel del spännande matupplevelser där!

Wow! Så för att sammanfatta ska du till Oman 8 veckor på utbyte, det finns lite oro men också många förhoppningar?

Stämmer bra!!

En sista fråga Edvin, hur går det med arabiskan egentligen?

Inte så bra… men jag faktiskt har en månad kvar att förbereda mig! Tack o lov är journalföringen och det interprofessionella språket på sjukhuset på engelska😅😮‍💨
Tack för samtalet, nu måste jag vidare på annat, vi ses!👋

Bild på mig med morgonkaffet under veckans primärvårdsplacering. Foto: Edvin Edung

(För er som inte är bekant med ”tanke, oro och önskan” så är det en konsultationsmetodik vi får lära oss på läkarprogrammet som syftar till att effektivisera samtalet och nå en gemensam förståelse. I det här inlägget agerar jag både läkare och patient i mitt eget huvud)

*Inledande bild: En otrolig solnedgång på Mallorca från i somras. Foto: Edvin Edung.

0 kommentarer

Relaterade inlägg