How to: utbyte
Har du funderat på att åka på utbyte men vet inte riktigt hur det går till? Är utbytesdrömmarna just det, bara drömmar?
Då har du kommit helt rätt!
Inom vården gillar vi våra PM och riktlinjer, så för att underlätta för er framtida utbytesstudenter har jag skapat en liten handbok med vanliga frågor och funderingar. Känner du att något saknas som du vill ha svar på – hör av dig! Jag utgår väldigt mycket från mig själv och nära vänner som genomgått samma process, så viss reservation för program- och terminsvariation.
Varför ska jag överväga att åka på utbytesstudier? Vad är de största fördelarna med att studera i en annan kultur?
Utbytesstudier är ett väldigt bra sätt att vidga sina perspektiv inom vården, något som all vårdpersonal kommer att gynnas av i sin personliga och professionella utveckling. Det är såklart ingen tvång att åka på utbyte, utan snarare en möjlighet som KI erbjuder oss studenter med många olika samarbetsuniversitet. Här får man, en färdigorganiserad, beprövad och fantastisk möjlighet att uppleva sjukvården och livet i ett annat land.
Vill man förbättra sin gymnasiefranska? Utbyte! Vill man ta dykcertifikat efter en dag på sjukhuset? Utbyte! Vill man testa hur det är att studera/arbeta i annat land? Utbyte!
Hur svårt är det att ansöka om en plats för utbytesstudier?
På läkarprogrammet baseras ansökan på ett meritsystem (A till E) där extrakurrikulära aktiviteter och åtaganden spelar in. Även engagemang i Internationella studentaktiviteter eller i Global Friends är meriterande. Jag valde att vara fadder ganska tidigt i utbildningen, tyckte om det och blev därefter en del av introduktionsstyrelsen. Med det fick jag D-merit och kunde åka på ett utbyte till Singapore. I ärlighetens namn hade jag nog lite tur men det tackar jag för! Det finns dock stor terminsvariation i var man kan åka med sin merit. Generellt kräver dock länder som USA och Japan högre meriter än många andra ställen inom Europa. Kolla upp hur ansökningsprocessen fungerar på just ditt program och tveka inte att fråga en äldrekursare som du vet har åkt på utbyte – man får nästan alltid ett grymt svar!
Hur fungerar det med tillgodoräknande av kurser och akademiska poäng?
Här är ett råd att ta kontakt med utbyteskoordinatorerna på KI som har stenkoll på allt ifrån hur man ska gå tillväga till CSN-frågor. Jag valde taktiskt att åka under termin 11 under tiden som vi läser självvalda kurser (SVK). Det ger mig lite mer frihet i vad jag kan göra på sjukhusen i Singapore då jag inte har liknande krav på att läsa samma kurser som i Sverige.
Vad har jag för stöd väl på plats? Vad gör jag om något händer?
Genom att man åker på officiellt utbyte från KI till respektive värduniversitet har man flera kontaktpersoner (utbyteskoordinatorer) om något skulle hända, både på plats och i Sverige. Gäller det en fråga kring sjukdom/olycka har man också försäkring genom KI och därtill Kammarkollegiet. Man får ett telefonnummer att ringa (24/7 tillgänglighet) som hjälper en komma i kontakt med vården och följer därefter upp ärendet till att det är löst (detta har en särskild plats i mitt hjärta då jag jobbat på företaget som hanterar Kammarkollegiets medicinska assistans utomlands hehe).
Det var allt för denna gång! Nu ska jag fortsätta plugga för den sista tentan på läkarprogrammet innan jag åker iväg. Wish me luck!
Allt väl,
Alireza
0 kommentarer