En första hälsning

Premiärinlägget! Nu kör vi!
Hej allesammans, Ebba heter jag och jag läser just nu sista terminen på Barnmorskeprogrammet här på KI. Om ett par veckor ska jag till Amsterdam och göra en del av min avslutande praktik inom förlossningsvården. Jag har fått den fantastiska möjligheten att blogga om mitt utbyte. Jag tänkte börja med att berätta lite om mig själv och vad ni kommer få läsa om mig och min resa här på Studera Utomlands-bloggen.

Jag är från en liten stad utanför Göteborg, och läste min grundutbildning till sjuksköterska vid Lunds Universitet. Sedan bodde jag i Malmö en tid och jobbade på Kvinnokliniken inom akutgynekologi. Att jag ville specialisera mig till barnmorska var alltid planen, och att göra det på KI var alltid en dröm och förhoppning, just för institutets forskningsprofil. Sen för drygt 1,5 år sedan gick drömmen i uppfyllelse och jag tog mitt pick och pack och flyttade med min sambo upp till Stockholm!

Jag var väldigt inställd redan från start att jag ville åka på utbyte. Jag blev tyvärr berövad ett utbyte under sjuksköterskeutbildningen på grund av covid, och var därför ännu mer ivrig på att åka iväg nu under barnmorskeutbildningen. För oss på barnmorskeutbildningen fanns det flera alternativ, både för att skriva magisteruppsats men också för att göra VFU, bland annat Storbritannien, Australien, Nederländerna och Uganda. Jag sökte alla platser som fanns, gick igenom ansökningsprocessen, och fick besked om att jag fått nominering till en plats i Amsterdam!

Förlossningsvården i Nederländerna och Sverige är lika, men skiljer sig också åt baserat på vad jag läst. I Nederländerna föder man i större utsträckning hemma än vad man gör i Sverige, och hemförlossningar är en del i den statligt finansierade förlossningsvården. Hemförlossningar är lite av en vattendelare i Sverige, och frågan handlar framförallt om risker och ansvar. Det förekommer absolut, men få förlossningskliniker erbjuder det som alternativ. Det är en spännande debatt, och jag ser fram emot att få ta del av perspektiv från barnmorskor i ett land där det förekommer mer än i Sverige.

Jag kommer alltså åka ensam till Amsterdam i 5 veckors tid för VFU inom förlossning. Jag kommer använda bloggen som en dagbok för att skriva ner mina tankar och upplevelser när jag väl är på plats, och fram tills dess skriva om ansökningsprocessen och allmänna förberedelser jag gör. Hoppas ni kikar in ibland!
Vi hörs!
/Ebba

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg