En frunktbricka

Gott nytt år! Hemkomst och att söka vård utomlands 😶

Skribenten framför ett vitt landskap
Jag den 25e december, vi hade en sådan vit och fin jul!! Bild: Patrik Osses

Gott nytt år på er 🎉 Jag hoppas ni haft trevliga ledigheter med massa mat och ännu mera kärlek! Jag har själv landat i min nygamla rutin som sjuksköterskestudent på KI. Vi har kursen Forskningsmetodik just nu och där är det fullt upp 📝 

Men men, jag har ju redan skrivit ett inlägg om mina känslor om när jag kom hem (vilket var fettcheessy btw nu när jag läser om den med ett klart huvud 🤣). Jag tänkte därför skriva lite mer om de praktiska sakerna jag gjort nu när jag kommit hem och innan jag kunde gå tillbaka till min dagliga rutin!

Reseberättelse

Någonting alla studenter måste göra efter ett utbyte är reseberättelse. Det är lite som en jämförelseanalys men mest, as the name suggests, en berättelse över din tid utanför landet. Mitt tips är att ta lite anteckningar här och där under ditt utbyte. Jag gjorde misstaget att försöka skriva hela texten första VFU veckan men insåg snabbt att jag hade inte så mycket att komma med 🙈 Därför valde jag att istället skriva lite stödord eller några meningar varje gång jag kände att jag kom på något bra eller viktigt. Jag gillade att skriva utanför där jag bodde vare sig det var campus, caféer eller parker då det var där jag kände av mitt utbyte som mest.

Du berättar om varför du sökte till ett utbyte, varför du sökte till just det landet du åkte till, boende och ekonomi, studier, fritid, språk och att komma hem. För att bli godkänd på detta behöver du vara mer utförlig om hur dina studier såg ut och hur dessa skiljer sig åt dina studier i Sverige. HÄR kan du hitta äldre reseberättelser för att få lite exempel på hur de kan se ut! Skriver du detta på ett snyggt och utförligt sätt kan du även bli utvald bland de 3 vinnande utbytesrapporter! 🏆

MRSA

När du kommer hem kommer du behöva testas för MRSA. KI hälsan har drop-in tider men dubbelkolla gärna om det fortfarande gäller i denna länk! Besöket tar inte längre än 15 minuter och, även om det är lite obehagligt att få ner pinnar i svalget och näsan så går det supersmidigt till och personalen är supertrevlig 😊

Jag kan ju faktiskt berätta om gången jag var tvungen att söka vård i Chile. Jag kände igen en infektion och visste att jag behövde antibiotika. “Vad gör jag nu?” Det jag kände att jag kunde göra var att prata med min AirBnB hostess och fråga var närmsta vårdcentral fanns. Skönt nog gick det sjukt smidigt att boka en tid online, annars hade de även ett WhatsApp nummer som man kunde ringa eller skriva till.

Byggnad med bilar som åker runt
Påväg till vårdcentralen! Sjukt nervös! Bild: Mariela Badani Zuleta

När jag väl skulle ta mig dit var det en knapp 10 minuters gång, vilket var skönt eftersom jag var lite nervös inför själva besöket. Jag hade bokat tid med en läkare och visste nämligen inte om jag hade gjort rätt eller ej. Jag kom fram och fick en nummerlapp, det första jag fick göra var att ta mig till receptionen och betala såklart 💸 Prismässigt var själva besöket inte så dyrt, det kom upp till ca 200 kr. Det som kostade skjortan av mig var att ta prover och analysen av dessa, det kostade mig ca 800 kr. Plussa på läkemedlen jag fick utskrivet som låg på ca 650kr var det ju totalt ca 1650 kr 🙃 tips för att undvika detta… basala hygienrutiner både på och utanför sjukhuset 🧼

Något man måste göra under hemkomsten när något har hänt är att anmäla händelsen för att kunna få tillbaka det man spenderat under sitt vårdtillfälle utomlands. Vi som studenter är försäkrade genom Kammarkollegiet när man åker på utbyte! Det är så skönt och gäller dygnet runt när man är ute på äventyr 🎉 HÄR kan ni läsa mer om försäkringen och även ladda ner dokumentet att fylla i och skicka in ifall något skulle hända 🙏

Bjuder på en bild med Santiagos sötaste hund! Bild: Mariela Badani Zuleta

Tillgodoräknande

Min bloggarkollega Rebecca har ju ett sjukt bra inlägg på detta men det jag kan rekommendera ifrån Chile specifikt är att vara tydlig med att få något slags intyg, schema eller litteraturlista när man kommer fram. Jag fick påminna flera gånger för att få mitt intyg och jag hann tillochmed komma hem till Sverige innan jag fick detta skickat till mig/internationella handläggaren på KI fick det skickat till sig. 😅

Hoppas ni får en grym terminsstart och start på året!! Jag får nästan nostalgikänslor eftersom jag går in på min sista termin nu snart och mitt utbytesbloggande är snart över… 😔 Men än är den inte det så vi hörs i nästa inlägg 🫶🏼

Inledande bild: Min fina fruktbricka på nyår! Bild: Mariela Badani Zuleta

0 kommentarer

Relaterade inlägg