Sunset over Kungsholmen and Vasastan in Stockholm, separated by the channel, from the viewpoint of Sankt Eriksbron.

How to: få ditt drömutbyte!

Hallå där! I detta inlägg kommer vi gå igenom lite praktiskt kring hur du söker ett utbyte på Karolinska Institutet. MEN vi kommer framförallt att gå igenom meritsystemet på KI som till stor del avgör vem som prioriteras högst när flera personer söker samma utbytesplats. Funderar du på att söka utbyte i januari (eller kommande år)? Då rekommenderar jag verkligen att du läser detta inlägget för att optimera dina chanser till att få ditt drömutbyte 🥳 (jag kände mig som en sådan boomer när både Edvin och Mariela använde emojis i sina tidigare inlägg att jag var tvungen att google hur man gjorde).

Obs: följande stycke är en uppdatering om mig och mitt liv utanför utbytet. Om detta är ointressant får ni mitt samtycke att hoppa över denna del, och istället gå direkt på de praktiska detaljerna kring ett utbyte.

Varmt välkomna tillbaka eller bara varmt välkomna till min blogg. Jag hoppas att allt är bra med er och att er första månad på höstterminen varit en rolig sådan! Jag ska erkänna att jag är lite stressad och har haft en del jobbiga veckor. Delvis så är jag mitt uppe i att sälja min lägenhet (update: den är såld! Ja, jag skrev detta för några dagar sedan)! Detta har dock inneburit att mycket av min fritid har lagts på att måla om, fixa små hål och skavanker, inreda osv. Nu är den blivit riktigt mysig (om jag får säga det själv 😉) så undrar jag varför jag inte la ner tiden och energin att fixa upp den tidigare… Så detta är min uppmaning till er att unna er själva att bo mysigt! Köp doftljuset!! Nej, men skämt åsido, denna prioritering av min tid har gjort att jag nu ligger lite efter i skolan. Jag har en del examinationer och dylikt i oktober innan jag åker, så det är helt enkelt dags att skärpa sig och ta tag i det. För att gjuta balsam på såren (detta talespråk fick jag googla) så är iallafall det mesta fixat inför mitt utbyte. Jag har fått godkänt visum, köpt flygbiljetter, och väntar nu bara på betalningsbekräftelsen från mitt boende (en till update: den är godkänd).

Alright, nu är det dags att skifta fokus till er och era behov!

Hur du söker ett utbyte

För det första rekommenderar jag att du bekantar dig med KIs hemsida ”https://utbildning.ki.se/studera-utomlands”. Med tanke på att ni hittat hit så misstänker jag att ni redan gjort det, men ändå värt att slå ett slag för. Denna hemsida har all information du kan behöva inför ditt utbyte. För dig som inte orkar läsa igenom all den fantastiska information så kommer en tldr (too long, didn’t read): Ansöka om utbytesstudier

1. Man ansöker via en digital tjänst som heter Mobility-Online. När ansökan öppnar i januari skapar man först ett konto med sina personuppgifter.

2. Du kan söka upp till 6 olika utbyten. Du rangordnar dem efter vilken du helst vill ha. Listor över vilka utbytesplatser du kan söka finns på länken ovan uppdaterat på utbildningsprogram och termin.

3. I ansökan ska du skicka in CV, personligt brev, studieintyg, personlig referens, eventuell forskningserfarenhet samt intyg om merit från MF. Samtliga dokument ska skickas in på engelska!

4. Ansökan stänger oftast den 1a februari, så det är toppen att börja förbereda din ansökan i tid.

Meriter och varför de är viktiga

När du sökt ditt utbyte är det upp till den internationella kommittén att besluta om vem som får vilken plats. För att detta ska bli så rättvist som möjligt så har de ett prioriteringssystem.

Först går de på terminstillhörighet. Detta går tyvärr inte att påverka.

Nästa steg i prioriteringen är dock MERITER!! Här har du världens guldchans att optimera dina förutsättning. Meriter får du genom att vara engagerad på MF. Den högsta meriten du kan ha är A och den lägsta är F (detta är alltså motsvarande noll engagemang i kåren). HÄR finns en pdf för läsåret 2023/24 där det är uppspaltat vilket engagemang inom kåren som ger högst merit. Men kort och gott, ju tyngre och ”viktigare” post du har, desto mer merit får du. Du får merit efter att ha haft posten i ett år. Dock ska du veta att meriterna dessvärre inte har någon additiv effekt (så ser det ut i dagsläget iallafall, men förhoppningen finns om att detta ska ändras i framtiden).

Det tredje steget är internationell prägel. Är allt ovan lika mellan två kandidater går de på personligt brev, sedan lottning.

The female skit group FLIX sitting down on a staircase and smiling for the camera.

Här är en bild på FLIX sångtrupp efter sjungning på Amphiox-sittningen iklädda solnedgångens färger. Bild tagen av: främling på amphioxen

När jag sökte utbyte så sökte jag med D merit och utan internationell prägel. Denna merit fick jag från att vara med i styrelsen i MF Spex. Spexet är det utskott på MF som passat mig allra bäst. När jag gick med i styrelsen gjorde det för att jag tyckte det var kul snarare än för meriten. Att får merit var helt enkelt bara en bonus. Jag började i Spexet under termin 2, och på bilden ovan ser ni mig tillsammans med resterande Flixor på min sista sjungning på Medicinska Föreningen (om ni inte hört oss sjunga på sittningar tidigare, så skriver vi om kända låter till lite roligare texter och sjunger dem sedan A capella. Rekommenderas varmt).

När jag skulle söka utbyte sökte nästintill enbart engelsktalande utbytesplatser i Asien. Jag blev dessvärre inte nominerad till en utbytesplats av de jag sökt. Jag fick då en reservlista skickad till mig med platser som ingen sökt. Det var främst utbytesplatser med krav på att kunna ett annat språk så det var ingenting som passade mig. Jag hade tur nog att en utav mina kursare valde att hoppa av, och lämna ifrån sig sin utbytesplats i Hong Kong. Då jag stod på reservlistan fick jag möjligheten att norpa denna. Med det sagt så hade jag otroligt tur. Med den meriten jag hade fanns inga garantier att få en utbytesplats.

Meriten som krävs för diverse utbytesplatser varierar från år till år. Det beror främst på ens egen klass och hur engagerade de varit i MF och på KI. Men, från egen erfarenhet kan jag konstatera att meriter är av stor nytta när man söker utbyte. För att ge er lite exempel på vilka meriter som krävs för olika utbyten bad jag min klass om hjälp. Nedan följer en lista på fem studenter från min klass (inklusive mig själv), vilken merit de har samt var de ska på utbyte.

The University of Tokyo, Japan

The University of California, Los Angeles (UCLA), USA

The Mayo Clinic, USA

The University of Hong Kong, Hong Kong

B merit + internationell prägel

A merit + internationell prägel
B merit + internationell prägel

A merit + internationell prägel

D merit (Detta är jag, men det är väll också ganska uppenbart hehe 😇)

Slutsatsen jag kan dra (från en väldigt liten och selekterad population) är att höga meriter, mer specifikt A och B, samt internationell prägel är vad du bör satsa på om du har ett specifikt utbyte du vill ha. Framförallt om detta utbyte är i en populär turiststad. Är du dock som mig och tycker att ett utbyte hade varit otroligt roligt, men att du kan tänka dig lite vad som så tycker jag inte att du ska stressa över att skaffa dig meriter.

Mitt bästa tips till er är att göra det ni tycker är roligt. För mig var det spexet. Meriter är toppen, men kom ihåg att din tid är värdefull och för att göra det bästa av dina studier så ska du satsa på sånt som får dig att må bra. Om du bestämt för att du vill till UCLA (exempelvis) och därför satsar på A-merit, så bör du ändå välja det från listan som kommer ge dig positiva och härliga minnen från din studietid. Att vara med i (och ha en ansvarspost i) utskott/föreningar är väldigt lärorikt och är ett otroligt sätt att skaffa vänner på. Det är något som jag rekommenderar att alla gör under studietiden om de har möjlighet.

Det jag försöker säga med detta inlägget är: meriter är toppen, men det är inte allt. Känn ingen stress över meriter, utan gör det som passar dig. Vem vet, du kanske har lika tur som mig och glider på ett bananskal rakt in i ditt drömutbyte 🍌 !!

Stort lycka till med era meriter, så hörs ni nästa gång!

// Rebecca

BOKTIPS: The House in the Cerulean Sea av T.J. Klune. En bok som får en att tänka i färger lika vackra som solnedgången. En fantasy bok om ”found family”. Otroligt mysig!

Inledande bild: utsikten från Sankt Eriksbron mot Karlberg i solnedgången i början på september 2023. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink

1 kommentarer

Relaterade inlägg