Vem är jag och vad kände jag på avfärdsdagen? ✈️

Jag och mitt pass redo att lyfta. Foto: Mariela Badani Zuleta

Ehhm… nudå? 🤷🏼‍♀️

är det jag tänker när jag sätter mig på golvet utanför min gate där planet som ska ta mig till Helsinki nyligen parkerat. Det är en blandning av känslor när jag skriver detta då jag nämligen precis sagt hejdå till mina föräldrar och pojkvän på Arlandas terminal 2 🥲 Det som väntar mig är en ca 26 timmars resa innan jag kommer fram till mitt temporära hem.

”Jag har gjort det här förut” tänker jag för mig själv, ”då behövde jag inte 2 paket näsdukar för att ta mig igenom säkerhetskontrollen… varför behöver jag det här nu?

Skribenten med tårar i ögonen.
Jag efter att ha torkat mina tårar och redo att boarda ett flygplan. Foto: Mariela Badani Zuleta

(funny sidenote: killen som jobbade innan säkerhetskontrollen kollade på mig och sa “förlåt du kanske inte vill prata nu”. Jag skrattade lite och svarade “nejdå vad behöver du” och försökte torka tårarna med mina ärmar. “Jag behöver dina vätskor i en plastpåse, tårarna räknas inte in i mängden”… … … too soon man… too soon… men det gav mig i alla fall ett gott skratt innan jag tog mig igenom säkerhetskontrollen 😂)

Nåväl, tillbaka till storyn. När jag var 17 år gammal bestämde jag mig för att gymnasiet var lite för tråkigt och valde att ta mig an ett 1-års utbyte till en liten stad i Frankrike. Av någon anledning kändes det inte lika jobbigt att lämna då som det gör nu. Kanske var det för att jag var yngre och inte riktigt förstod vad det var jag faktiskt lämnade bakom mig, en säkerhet av något slag, en comfort zone 🏡

Så varför i allsin dar har jag självmant valt att lämna denna comfort zone 🤔 

Jo, jag har alltid tyckt att det är spännande att träffa människor. Speciellt personer som har olika bakgrund och uppväxt än mig. Ju mer människor jag har mött och träffat desto mer känner jag att jag har lärt mig om livet. Jag vet att träffa andra människor och se hur andra länder och kulturer funkar kommer att göra mig en bättre sjuksköterska. Plus det låter ju superkul att slippa de kalla månaderna i Sverige och byta ut dem mot soliga, exotiska Chilenska dagar ☀️

Lite om mig själv och min bakgrund

är att jag gick igenom nästan hela skalan för att till slut landa i sjuksköterskeprogrammet. Jag gick bland annat igenom filosofi 📚, kemi 👩🏼‍🔬 och biomedicin 🦠. Igenom hela resan kände jag att jag inte riktigt var där än 🤏🏼. När jag började på sjuksköterskeprogrammet märkte jag att jag var mycket mer intresserad i ämnena än vad jag tidigare varit och när jag började mina VFUer föll poletten och det kändes som att livspuzzlet äntligen hade börjat ta sig 😅.

Fastforward till slutet av T2 när jag fick reda på att man kunde göra utbyten genom KI utanför Sverige ✈️. Mina öron peaked a little och jag började göra lite egen research 🔎.  Jag lade ögonen på ett utbyte utanför Europa 🗺️. KI har samarbeten med en mängd olika universitet över hela världen så det var verkligen bara att välja och vraka. Efter många om och men valde jag till slut att söka till Chile som mitt första val 🇨🇱

Ett flygplan på framför en mulen himmel.
Flygplanet som ska ta mig till Helsinki för ett första stopp i min resa! Foto: Mariela Badani Zuleta

Iallafall, som min gamla gymnasielärare brukade säga… I digress 🧑🏼‍🦲

Det jag kommer att få göra på mitt utbyte är en 7 veckors praktik på Hospital San José. Jag kommer att delvis vara på medicinavdelningar och delvis på kirurgavdelningar. Jag har även tillgång till campuset och alla dess perks såsom föreläsningar, dansklasser, get-togethers med andra studenter (både chilenska studenter och utbytesstudenter) etc 🥳

❔Varför ska ni bry er om mig då? 🥺

I denna blogg kommer jag att skriva om mina dagar på sjukhuset, tips och trix inför ett utbyte och allmänt skriva om hur du kan ta vara på chansen KI ger oss studenter att berika oss som vårdpersonal och människor!

Bestämmer ni er för att hänga på just min resa kan jag lova er att ni kommer få prime entertainment! Vare sig det är mina bra och mindre bra beslut (jag är långt ifrån streetsmart 😂), alla gånger jag vet jag kommer att gå vilse (har gått vilse på Disneyland för att de tände kvällsbelysningen i parken och jag var fast i skogen i timmar under 5ans orientering📍), om ni behöver en paus från allt ert tentapluggande och skolarbete eller kanske om ni själva funderar om utbytesstudier är något för er kan jag vara en hjälpande hand på vägen 😉 

Oavsett vad ni har för anledning, välkomnar jag er att läsa och kommentera på bloggen med frågor eller funderingar som ni har och jag kommer att göra mitt bästa för att svara er! 🤗

Ses och hörs hörrni 👋🏼

P.S. Glöm inte att kika in hos resterande utbytesstudenter! We’re covering the globe baby 😎

Inledande bild: Flygplanet som ska ta mig på mitt första flyg av 3. Foto: Mariela Badani Zuleta

2 kommentarer

Nancy C

Nancy C

Hej Mariela! Vad spännande att få följa dig i din lärorik resa!!!!! Kram

Relaterade inlägg