Hej Nederländerna!

Då var det dags att lämna allt bakom mig för det lilla äventyret.

Det är lite sorligt att säga hejdå till nära och kära för att komma till ett ”främmande” land även om jag vet att jag kommer hem om inte så länge… Men hoppas verkligen att den här perioden blir en bra start för mig att själv upptäcka nya saker, växa som person, och även återgå till minnen från barndomen.

Som lovat så kommer jag berätta mina första dagar i det här inlägget! Häng kvar🤗

Inne i Schiphols flygplats
Den första dagarna i Nederländerna

Alldeles första grej man ska göra är att fixa ett kort för kollektivtrafiken, så kallat OV-chipkaart. Den kan man köpa i den gula apparaten till höger i ovanstående bilden, och det kostar € 7,50. De försöker implementera an app så att man inte skulle behöva köpa ett kort för tåg- och bussresor senast i slutet av 2023, men hittills har jag själv inte hittat någon förutom en person som betalade med den appen. Så när det är din tur att vara där, ta en titt på hur det ser ut med betalningen just då👍🏼

Leiden och dess centrum

Såklart drog jag även till Leiden, där mitt universitet ligger. Det var en dag med väldigt fint väder även om det blåste otroligt mycket; detta är dock väldigt nederländskt.

En kort promis blev en lång.

Jag hade för mig att bra matställe ligger i staden bredvid, Den Haag. Den Haag ska jag också in och kika senare för att upptäcka mat! Den här gången kollade jag runt bara i Leiden i syfte att se vad som ligger nära campusområdet. Sen passade jag också på att njuta av det fina vädret (och vinden). Justdå när jag kollade vädret i Sverige var det -12 grader snöovädret🥶

Väderkvarn som ligger nära Leidens centrum

Hur fint! Kommer definitivt försöka hitta fler! Väderkvarn i Nederländerna är ju något man bara inte kan missa. Redan under första dagen gick jag till väderkvarn-ställe som ligger nära Leidens centrum.

Fösta maträtt – Vet ni vad jag först åt?
Nasi kuning (gult ris), tempeh, ayam kecap, med lite grönsaker

Så utan tvekan var det indonesiskt! Som det skulle, hehe😊

Att göra-lista för kommande dagarna

Okej, här kommer saker som ska fixas så fort som möjligt efter man är framme:

  • Åka till Town Hall, Gemeente, för att registrera mig att jag bor i staden där jag kommer att bo i.
  • Skaffa ett nederländskt personnummer, så kallat BSN-nummer.
  • Öppna ett nederländskt bankkonto och aktivera DigiD (något som motsvarar vår BankID).
  • Skaffa OV-chipkaart (kortet man blippar för kollektivtrafiken)
  • Delta i så kallat The Welcome Meeting som arrangeras av Faculty of Social and Behaviour Science för alla inkomna studenter
  • Kika vilka salar jag kommer att vara i under block 3
  • Reda ut gruppmedlemmar inför “ett stort” grupparbete som redan börjar typ NU (agghh)
  • Hämta mitt studentkort (LU-card) i universitets student office

Jag tänker berätta mer för er om min ankomst och registrering för utbytesstudierna i kommande inlägg! Den delen kan vara lite tråkigt men viktiga grejer att fixa (och veta) så det kör vi nästa gång😉

Trevlig helg på er! Doi!👋🏼

0 kommentarer

Relaterade inlägg