En bild på japanska flaggan vid japans ambassad i Stockholm

Dags att åka till Tokyo!

Jag har minst sagt haft intensiva veckor nu på sistone med flera tentor. Förra veckan hade jag min sista och jobbigaste tenta som läkarstudent och imorgon åker jag till Tokyo!!! 🗼✈️  Den sista tentan var en sluttenta vi har på läkarprogrammet där de examinerar dig på allt du lärt dig under dina 5,5 år på KI. Det var en lång dag då jag började 10:45 och slutade 17:15. Tentan var som ett OSCE där vi hade olika stationer med skådespelare som spelar patient och då har man 20 minuter på sig att prata med patienten, göra sin undersökning och sätta rätt diagnos och behandling. Sen hade vi även en minst lika jobbig skriftlig del också 😮‍💨 Men jag är glad att det är över så nu kan jag fokusera på resan! 😃

Reseförberedelser

Att-göra listor

Det är väldigt mycket som ska förberedas och mitt viktigaste tips är egentligen att ha checklistor. Även om det inte är superorganiserade listor så hjälper det oerhört mycket att bara skriva ner alla småsaker som:

  • Det man tänker ta med sig 
  • Det man har packat
  • Saker man behöver köpa

I Japan har man exempelvis på sig privata kläder på sjukhusen. Klädkoden för män är att man har på sig mörka byxor (”jeans/denim are not allowed”), skjorta och en vit läkarrock. Jag behövde köpa några extra par mörka byxor och skjortor och sen fixade jag också ett miniapotek med läkemedel jag kan tänka mig kan behövas. Därför är det bra med listor för att se vad man har, vad man behöver köpa because it all adds up och plötsligt har man 1000 grejer att komma ihåg. 

Läkarrockar

Att hitta en läkarrock var något som stressade mig mycket i början. Jag har liksom under hela min utbildning aldrig sett såna i omklädningsrummen på sjukhusen. Vi får inte ha på oss långärmade läkarrockar vid patientnära arbete och jag har fått höra att de plockats bort helt. Men det visade sig att det fanns vita läkarrockar i klädförråden på NKS 🥼. Jag vet dock inte om de försvinner i framtiden. Så om du åker på utbyte till Keio University och behöver hitta läkarrockar, kika först i klädförråden på NKS 👍

Förbeställa simkort

Ett simkort med tillräckligt mycket data tycker jag ingår i top 3 saker som man behöver ordna. Värduniversitetet vill att man fixar ett japanskt telefonnummer under sin vistelse så att man kan kontakta/bli kontaktad av sina handledare. Men det viktigaste tycker jag är att ha tillräckligt mycket data eftersom jag kommer vara beroende av Google Translates kamerafunktion under hela vistelsen då jag inte kan läsa japansk skrift. Det finns säkert andra verktyg att använda men för min del kommer Google Translate och Google Maps nog vara life-savers under hela min vistelse. Sen vill man såklart kunna Instagramma när man är där utan att behöva tänka på hur mycket data man har kvar.

Det finns olika företag som erbjuder simkort riktat sig turister/de med kortare vistelser. Och det finns olika typer av paket allt ifrån månadsbetalningar där man kan avbryta närsomhelst till simkort där man bara betalar en gång och ”abonnemanget” går ut automatiskt efter ett begränsat antal dagar (de jag har sett har varit mellan 7 till 90 dagar). Man kan få simkortet hemskickat till sin adress innan man åker iväg så att allt är redo innan resan men jag kommer istället att hämta ut mitt simkort på flygplatsen när jag landat. 

Visum? Inget visum?

Foto på mig där jag håller upp mitt pass framför japanska ambassaden

Goda nyheter är att Japan nyligen öppnat upp sina gränser efter att ha varit helt nedstängt för besökare under hela pandemin. Detta visste såklart inte jag att de tänkte göra så därför ansökte jag om visum så tidigt som möjligt. Det verkar som om personalen på ambassaden inte heller visste att gränserna skulle öppnas då jag fick mitt visum en vecka innan det beskedet kom. Så nu har jag en fin souvenir i mitt pass eftersom att visumet inte fyller någon funktion längre 🤷🏻‍♂️ MEN de rekommenderar fortfarande att man förregistrerar sin resa via deras Fast-track system.

Här är några länkar till japanska myndigheter där man kan följa senaste gränsreglerna: 

Bild på Keio Universitetssjukhus
Ett foto på Keio Universitetssjukhus där jag kommer att ha mina kliniska placeringar, Foto av Kakidai, CC BY

Mitt nästa inlägg kommer vara från Japan då jag åker om ca 7 h 🧿🙈 Jag har nog fortfarande inte riktigt bearbetat faktumet att jag åker till Japan ännu pga all tentastress senaste tiden. Vi får se hur det känns när jag kliver av flygplanet 😄

Sayonara! 👋🗼🎌

Inledande foto: Japanska ambassaden i Stockholm, fotat av: Taha Durukan

0 kommentarer

Relaterade inlägg