
Mitt råd? Våga åka på utbyte om du får chansen!

Sista veckan – och vilken resa det varit.
Nu när slutet på detta utbyte närmar sig inser jag hur otroligt lärorikt det varit. Det är verkligen inget jag ångrar – eller okej, kanske i två dagar i början… När allt var nytt, förväntningarna oklara och vi som utbytesstudenter var de första på en klinik som bara funnits i ett halvår. Allt var inte en dans på rosor. Man börjar lätt tvivla på sig själv och undra: ”Vad gör jag här egentligen?”
Men det vände – när vi vågade lyfta våra känslor. Vi upptäckte att det fanns tydliga brister i kommunikationen från början. Och visst, det tar tid att komma in på en ny arbetsplats. Anpassning krävs. Men när man väl hittar en rutin och trygghet, så blir det något helt annat. Så mycket lärande, så mycket utveckling.
Våga åka! Det kommer kanske vara tufft ibland – men låt det inte hindra dig!

Våga kommunicera
Kommunikation – en grundsten i internationella samarbeten
Jag har nämnt det tidigare, men det tål att upprepas: kommunikation är viktigare än någonsin och borde vara en självklar del av samarbetet mellan studenter, handledare och arbetsgivare – oavsett var i världen man befinner sig. Samtidigt är det viktigt att välja sina strider med omsorg och att tänka på hur man tar upp olika frågor.
Det är avgörande att kunna se helheten och förstå att människor har olika perspektiv. Vi lär oss på olika sätt, har olika bakgrunder och förutsättningar, och vi verkar inom olika kulturella och nationella ramar. Därför är det viktigt att ha förståelse för det sammanhang man befinner sig i.
Min rekommendation är att tidigt i processen sätta sig ner med ansvariga för att gemensamt gå igenom förväntningar, krav och mål. På så sätt kan alla parter få en tydlig bild av vad som gäller och förebygga missförstånd längre fram.

Våga utforska
Tänk på att våga uppleva landet och området du befinner dig i. Att vara i ett nytt land innebär ofta nya intryck, både vad gäller natur och kultur. Vi gjorde det till en vana att fråga människor omkring oss om vad man borde se, göra och uppleva – och det har lett till så många bra minnen. Genom att vara nyfikna hittade vi lokala evenemang beroende på ens intresse.
Vi träffade också människor – vänskaper som växte fram bara genom att vi vågade ta kontakt. Ofta hittar man likasinnade precis där man själv valt att vara. Går du till exempel på ett sportevenemang, så är chansen stor att någon gärna förklarar reglerna (det var så jag lärde mig förstå footy, som bara finns här!). Är du ute och vandrar, så kanske du får tips på nästa smultronställe av någon du möter längs stigen.



Våga vara nyfiken
Att vara nyfiken, ställa frågor och ibland ifrågasätta innebär inte att man är besvärlig – tvärtom. Det leder ofta till samtal som ger nya perspektiv, inte bara för dig själv utan också för dem du pratar med. Många gånger öppnar det upp för diskussioner som är ömsesidigt lärorika.
Så våga fråga, våga undra, våga tänka högt. Du är där för att lära – och det gör du allra bäst genom att ta in så mycket som möjligt, både från människorna, platsen och kulturen omkring dig.
Jag var öppen från början med att fysioterapeuter i Sverige generellt inte använder sig av manuell terapi i samma utsträckning som här – och det var något jag var nyfiken på att lära mig mer om.
Eftersom många patienter här förväntar sig just den typen av behandling, låg det även i klinikens intresse att ge mig verktyg för att utvecklas inom området. Det löstes på ett väldigt bra sätt – jag fick ta del av tre undervisningstillfällen med en av fysioterapeuterna på kliniken, vilket gav både praktisk och teoretisk förståelse.
Men i slutändan har man också ett eget ansvar. Det handlar om att plocka med sig det som är användbart, relevant och vetenskapligt förankrat – oavsett var i världen man befinner sig.

0 kommentarer