Husfasader i ljusgrönt och gult

Crash course – Så hittar du boende under utbytet

Hej på er!

Utbytesstudier är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen under studietiden, men det kräver också en hel del förberedelser. Mycket av det går att fixa relativt snabbt, men att hitta bostad kan vara lite av en utmaning. Därför har jag sammanställt mina bästa tips för att hitta fram i bostadsdjungeln. Let’s go!

Var ska man leta?

Första steget är att hitta någon som kan förmedla en bostad till dig. Det finns många alternativ, men jag själv letade framförallt på Facebook, AirBnB och de sidor som universitetet rekommenderade. Här kommer några för- och nackdelar med dessa:

  • Facebook-grupper

Tips! Läs KI:s reserapporter från studenter som rest till samma stad som du ska åka till. Där kan man ofta hitta tips på specifika Facebook-grupper som passar för dig.

  • AirBnB

+ Snabbt, smidigt, säkert. Man kan filtrera exakt vilka datum man vill åka och i vilket område man vill bo.

– Dyrt. Det var omkring 200€ dyrare per månad jämfört de flesta Facebook-grupperna när jag letade I Bryssel.

  • Universitetets tips

Kolla om värduniversitetet tipsar om några hyressidor. I Bryssel länkade universitetet många användbara hemsidor på sin webbplats.

+ Känns reko – universitetet tipsar ju!
+ Stort utbud

– Lång bindningstid. Jag stötte på samma problem här som med Facebook-grupperna. De flesta studentbostäderna krävde en vistelse på över 6 månader.
Dyrt. Priserna varierade mycket mellan olika webbplatser och beroende på vilken typ av boende man sökte, men generellt sett var priserna något högre än i Facebookgrupperna.

Jag letade länge på facebook utan framgång och bestämde mig för att hyra via en av de webbsidor som universitetet tipsade om. Om jag hade haft lite mer is i magen hade jag säkert kunnat hitta en bättre deal på Facebook, men för mig kändes det skönt att ha bostaden fixad så snart som möjligt.

Att välja område

  • Nära Campus eller nära stan?

Sjukhuset där jag gör min praktik ligger en bit utanför stan. Jag funderade därför mycket på om jag ville bo nära praktiken och pendla till stan, eller tvärtom. Jag valde att bo närmare stan, men på rätt sida så att pendlingen till sjukhuset ändå blev kortare. Väldigt nöjd med det beslutet! 😉

  • Var ska man INTE bo?

Jag läste mycket om vilka områden man bör undvika och vilka som rekommenderas, både i reseberättelser från KI och från vänner som har koll på Bryssel. Efter att ha frågat runt och gjort lite efterforskning landade jag i ett område som kändes bra för mig.

Att välja typ av boende

  • Bo med andra eller själv?

I Bryssel är det populärt med “coliving”, vilket innebär att man delar kök och vardagsrum med andra. Detta kan jag varmt rekommendera, särskilt när man kommer till en stad där man inte känner någon. Man känner sig mindre ensam, och det finns alltid någon att prata med om man känner sig lite sällskapssjuk.

Klar!

När du väl har hittat ett boende och allting är ordnat är det en fantastisk känsla att kunna släppa den stressen. Nu är det bara att njuta av förberedelserna inför din resa.

Jag hoppas att den här guiden har varit till någon hjälp. Stort lycka till med bostadssökandet!

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg