Tillgodoräknande: Steg-för-steg
Hej allihop!??
Idag skriver jag till er från nordligare breddgrader – i söndags låste jag nämligen dörren till min lägenhet för sista gången och rörde mig med proppfulla resväskor mot Köpenhamns centralstation. Nu är jag alltså hemma i Stockholm igen och utbytesäventyret är över för den här gången!
Det är med blandade känslor jag har kommit hem, eftersom det både är väldigt roligt att komma tillbaka och väldigt tråkigt att lämna mitt liv i Köpenhamn. Dock är det full fart nu med neurologikursen som jag började i måndags, många nära och kära jag får träffa igen och mycket kul som händer! Samtidigt har jag behövt ordna med dokument för mitt tillgodoräknande (TG) för de kurser jag läst, en lite krånglig process som jag försökt förenkla för er. Här kommer alltså en steg-för-steg-guide för processen för tillgodoräknande efter ditt utbyte!
1. Kolla upp vad som krävs INNAN du åker i väg
På KIs och på kursernas respektive webbsidor finns det information kring vad som gäller för TG, både kring utbyte på KI i allmänhet och mer kursspecifikt – läs igenom dem! Om du ska föra loggbok över t.ex. kliniska placeringar är det en bra idé att förbereda dem innan. Då kan du fylla på under utbytets gång, i stället för att försöka minnas dina patienters diagnoser i efterhand.
2. Samla påskrifter och dokument
Under själva utbytet går tiden fort och mycket kul händer samtidigt, vilket gör att det är lätt att glömma bort att du kommer behöva komma hem och möta verkligheten till slut. Glöm inte att samla på dig intyg och dokument som kan vara användbara som underlag, exempelvis scheman och kursplaner. Se också till att få alla påskrifter i god tid, så att du inte behöver stressa över det under de sista dagarna innan hemresa.
3. Skriv reflektioner och sammanställ
Nu har du fullföljt dina kurser under utbytet och blivit godkänd – bra jobbat! När du väl kommit hem kan det vara bra att läsa igenom informationssidorna igen och säkerställa att du fått med alla bitar som nämns där. Loggböckerna för termin 9 ska till exempel innehåll reflektioner kring kurserna du gått. Sedan ser du bara till att du har allt samlat för bedömning!
4. Boka möte och skicka in
Alla efterfrågade dokument, blanketter och intyg ska du sedan se över tillsammans med ansvarig lärare för tillgodoräknande av utbytesstudier. Efter mötet, om allt ser bra ut, ska du skicka in dem till utbildningshandläggare. Sedan gör examinatorn en slutlig bedömning av din ansökan!
Nu är det alltså bara att hålla tummarna för att allt går igenom för min del (inför mitt underläkarvikariat i sommar är det exempelvis viktigt att alla poäng blir godkända i Ladok i tid, så blir lite extra obs på detta om du åker på utbyte under termin 9)!
På gensyn!
Första bild: En solig kväll efter spike ball och häng vid körsbärsträden i Kongens Have? Foto: Petra Nord.
0 kommentarer