Slottet i Bryssel med en blå himmel i bakgrunden.

Nerver och neurokirurgi – Första veckan i Bryssel

Hej på er!
Den första av tolv veckor i Bryssel är nu avklarad, och det innebär också att min praktik officiellt har börjat. Den här veckan har varit fylld med nya intryck och upplevelser som jag ser fram emot att dela med er. Så, häng med!

  • Ankomst och registrering

I måndags anlände en förväntansfull och något nervös Vanessa till Hôpital Erasme inför sin första dag på praktiken. Efter en lång tids irrande på sjukhusområdet, som kändes mer förvirrande än Huddinge sjukhus, hittade jag till slut kvinnan som skulle sköta min ankomst. Jag fick skriva under ett antal dokument, skaffa ett ID-kort och betala 50€ i deposition för att låna sjukhuskläder. Sedan blev jag överlämnad till neurokirurgiavdelningen, min första kliniska placering…  

  • Neurokirurgi på nära håll

 Den första läkaren jag stötte på var extremt stressad och hade inte precis tid för en student. Hon föreslog att jag borde gå till operationssalen istället, och inom några minuter stod jag framför ett öppet kranium med en exponerad hjärna. Hjärnan tillhörde en patient med epilepsi som skulle genomgå en kallosotomi – en procedur där man delar hjärnhalvorna vid svår epilepsi.

Förutom att ha observerat ett antal operationer, där jag ibland fått assistera, har jag också spenderat tid på avdelningen och mottagningen. Till skillnad från Sverige så är läkarna här civilklädda både på avdelningen och mottagningen, med undantag för läkarrocken, såklart.

  • Hur har det gått med franskan?

Jo, det har stundtals varit knepigt, jag ska inte ljuga. Särskilt på operation där alla bär munskydd. Men alla är väldigt förstående, och det har gått bra att byta till engelska när något varit extra svårt. Samtidigt uppskattar jag att många låter mig försöka så långt det går på franska, istället för att byta till engelska direkt.

Parc Léopold i EU-området
  • Livet utanför praktiken

Den senaste veckan har jag också haft möjlighet att fortsätta utforska denna spännande stad. Här är ett axplock från min kamerarulle senaste veckan:

Det var allt för denna gång. À bientôt!

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg