Bild på en man bland träd på en gata i Palma, Spanien. Bil i bakgrunden.

Det stora äventyret i Singapore – en introduktion

Hej alla fina läsare!

Varmt välkomna ska ni vara till min utbytesblogg. Alireza heter jag och går elfte och sista terminen på läkarprogrammet (5,5-åriga) på Karolinska Institutet – det vill säga snart klar! Under sista delen av terminen kommer jag att besöka Singapore för utbytesstudier och denna blogg ämnar att ta med er på denna resa!

Vem, var, varför, hur:

Några snabba orienterande frågor:

  • Vem: Alireza (kallas ofta för Ali för enkelhetens skull), 23 år
  • Var: Singapore genom National University of Singapore. 4 veckor på urologen på National Hospital of Singapore och 4 veckor på ortopeden i Khoo Teck Puat Hospital.
  • När: 4 november till 27 december 2024
  • Varför: otroligt intresserad av olika kulturer, mat och även att se hur medicin skiljer sig åt i olika länder
  • Hur: det ska vi klura ut tillsammans

Vem är jag?

Jag flyttade till Stockholm från Västerås direkt efter gymnasiet för läsa till läkare på världens bästa universitet, KI såklart! Nu bor jag med min sambo i en liten lägenhet på fina Kungsholmen och försöker att anamma livet som Stockholmare. 

Under senaste året har jag helt och hållet fallit in i golfen, och tillbringar majoriteten av mina lediga tid med att se golfvideor eller kolla begagnade klubbor online (även om min förmåga definitivt inte är begränsad av materialet jag har). Jag ska se om jag kan utforska någon golfbana i Singapore, men det ser ut som ett väldigt dyrt projekt…så vi får se. 

Man på golfbana bredvid en golfbag.
På en golfbana i Västerås. Foto: Matilda Lundquist

5 snabba om mig (favorit…): 

  • Favoritmat: Pastaaaa
  • Hobby: Golf 
  • Film: Good Will Hunting, riktig klassiker
  • Serie: just nu, Criminal Minds 
  • Bok: To Kill a Mockingbird även om det var 10 år sedan jag läste den

Varför utbyte och varför Singapore?

Under mitt liv har jag bott i tre olika länder, och flyttat bostad hela NITTON gånger – det är rätt mycket. Jag har alltid fascinerats av olika kulturer och har tagit alla möjligheter jag kan att resa utomlands till nya länder och uppleva det som respektive land har att erbjuda. Under slutkvisten på termin 6 åkte vi ett stort gäng till Tanzania som en del av en kurs i Global Hälsa som KI erbjuder – och det var en fantastiskt givande erfarenhet. Då blev jag ännu mer säker på att jag vill ta vara på möjligheterna som vi studenter på KI får, och åka på utbytesstudier. 

Varför jag valde just Singapore var inte heller en slump. Utbudet på universitet som KI samarbetar med var stort och flera alternativ lockade, bland annat Tokyo i Japan och Grenoble i Frankrike. I slutändan landade det dock i Singapore, där flertalet av mina icke-medicinarvänner varit på utbyte. Jag ville också besöka ett land där språket ej skulle vara en barriär i patientkontakten, och fokuset kunde ligga på människorna och medicinen. Jag såg även att National University of Singapore är väldigt högt upp på ranking av Asiens bästa medicinska universitet, vilket alltid är en bonus.

The end…of the beginning!

Nu börjar detta inlägg närma sig sitt slut. Det är fortfarande drygt 1,5 månad kvar till att jag åker så inläggen tills dess kommer till stor del att handla om förberedelserna som jag har gjort och kommer att göra, samt tankar/förväntningar kring hela äventyret. 

Har ni några Singaporetips som jag ej kommer kunna leva utan? Hör av er/skriv nedan!!

Ställ mer än gärna frågor, de besvaras så fort jag kan producera ett bra svar!

Det var allt för denna gång, vi ses snart igen!
Ciao,
Alireza

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg