5 korta – inför ditt utbyte

Hej allihop!🇩🇰

Andra veckan av min tid i Köpenhamn är i full gång och här rullar det på med lektioner, föreläsningar (nästan bara online) och en hel del annat än skola🙌 Har hunnit upptäcka en del kaféer, barer och restauranger, och utbudet i Köpenhamn känns nästintill oändligt! Införskaffade även en cykel (via ett företag där man betalar per månad, mycket smidigt och ett tips om man ska ha cykel under en kortare period) i förra veckan, så nu tar jag mig runt som de andra Köpenhamnsborna!

Eftersom jag fortfarande har det färskt i minnet tänkte jag att jag idag skulle dela med mig av några av mina tips inför ett utbyte! Det kan kännas som extremt mycket fixande och praktikaliteter, och visst är det många saker att komma ihåg, men, det är absolut inte oöverkomligt! Så här kommer en checklista med 5 punkter att ha koll på inför ditt utbyte:

Ansökningsprocessen

  • Kolla upp i god tid under vilken period du ska söka utbyte, när sista ansökningsdag är och vilka dokument som behövs. All info finns på KIs hemsida om man bara klickar sig runt lite. För exempelvis läkarprogrammet behövs intyg på den merit man ska söka med – ansökningsperioden för att begära ut intyg för dem är ofta ännu tidigare under året. Även referensbrev, CV och personligt brev tar ett tag att fixa med, så tips är att ha detta ordnat och lite på stand by inför att ansökan öppnas!

Boende

  • Mitt bästa tips här är att vara öppen för det mesta och ha lite is i magen. Hör med tidigare utbytesstudenter och kanske med värduniversitetet om de har några tips kring hur man hittar boende. I Köpenhamn får de allra flesta boende via olika Facebookgrupper där man annonserar att man vill hyra/hyra ut. Det är också väldigt vanligt att bo inneboende eller i kollektiv. Jag hade tur och fick höra om en kompis bekant som skulle i väg på utbytesstudier under samma period som jag skulle vara här, och därför hyr jag nu hennes väldigt trevliga studentlägenhet i Nørrebro. Förbered dig på att skicka i väg mååånga meddelanden innan du hittar rätt, och att dessutom få svar på väldigt få. På många ställen kan det säkert vara värt att vänta med att hitta boende tills man är på plats – då minskar också risken för att bli lurad!
Vidvinkelbild på en gata med molnig himmel
Fina Nørrebro! Foto: Petra Nord.

Kurser

  • Beroende på när under din utbildning du åker ser det lite olika ut med vilka kurser du bör/kan läsa. Under läkarprogrammet åker många under de studentvalda kurserna (SVK) termin 11, då det spelar mindre roll exakt vad man läser. Åker man istället under de tidigare terminerna ska kurserna stämmas av med KI, så de kurser man ska läsa kan motsvara (och sen förhoppningsvis tillgodoräknas som) de kurser man i vanliga fall skulle ha läst på KI. Därför upprättas vid utbyten med Erasmus+ ett s.k. Learning agreement, som kan ta en hel del tid och jobb. Även här är ett av mina bästa tips att höra med tidigare utbytesstudenter hur de gjort, samt att ha tidig och tät kontakt med utbyteshandläggare/kursansvariga både på KI och på ditt värduniversitet för att pussla ihop en utbytestermin på ett sätt som både du och KI kan känna er nöjda med!
Ett klassrum med bord och stolar samt bås med undersökningsmaterial längs högra väggen
Vårt ”klassrum” under öron-näsa-hals-kursen, där vi har föreläsningar och får undersöka patienter i smågrupp. Foto: Petra Nord.

Stipendier

  • Det finns en mängd stipendier att söka och enda problemet är att de är ganska svåra att hitta. Mitt tips är att gräva djupt i googlesökningarna, för det finns många stiftelser som ”måste” dela ut pengar enligt sina ändamål. En del är specifika för utlandsstudier, en del för naturvetenskapliga studier och en del är en del är kopplade till en viss ort. De jag sökte var:

o Carl Erik Levins Stiftelse

o Anna Whitlocks minnesfond

o Medicinska Föreningens samstiftelse för studieresor

o Gustaf Söderbergs Stiftelse

o Petersenska Hemmet

o Fredrika Bremer Förbundets Stipendiestiftelse

Stipendier är aldrig för tidigt att söka när du väl blivit antagen till utbyte, så länge du vet att du ska åka. Även om ett formellt ”antagningsbesked” inte finns kan det vara värt att söka ändå och exempelvis bifoga det mail där du nominerats till utbytesstudier. När du väl ordnat så alla dokument är i ordning är det lika bra att söka flera olika stipendier – i värsta fall får du bara avslag! Glöm inte heller att alla studenter som åker också erhåller stipendium via Nordplus/Erasmus+/LINK.

En stor och modern campusbyggnad med ett högt torn
Panum med Mærsk Tårnet där hela KU Faculty of Health and Medical Sciences (Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet) håller till och har föreläsningar. Foto: Petra Nord.

Försäkring, språk m.m.

  • Huruvida du själv behöver se över försäkring varierar beroende på vart i världen ditt utbyte är. Alla utbytesstudenter täcks av en försäkring från Kammarkollegiet via KI, och i EU gäller ju sjukförsäkringskortet, men prata gärna med utbyteshandläggare och ditt försäkringsbolag för att vara säker på att det blir rätt. Vad gäller språket beror det såklart på vart du vill åka på utbyte. I just Danmark och övriga Norden räcker det att kunna ett nordiskt språk, medan vissa länder har språkkrav och -tester på en viss nivå för att få åka. Kolla upp vad som gäller för det universitet just du är intresserad av. Även småsaker som gymmedlemskap och mobilabonnemang kan vara bra att tänka över i förväg!

Hoppas ni tycker att förberedelserna för ett utbyte nu känns lite mer överkomliga. Har ni tidigare tänkt att ni ska söka utbyte eller skulle vilja bo utomlands tycker jag verkligen att ni ska skicka in en ansökan! Har man förmånen att kunna åka utomlands under studietiden är det en chans man bör ta vara på☺️

På gensyn!

Första bild: Påväg till sjukhuset förbi ett av KUs campus. Foto: Petra Nord.

1 kommentarer

Är det verkligen värt det? - Studera utomlands

Är det verkligen värt det? - Studera utomlands

[…] ta merkostnadslån från CSN och du kan söka en uppsjö av stipendier (läs om vilka jag sökte i detta inlägg). Dessutom ska man komma ihåg att det kostar att leva och bo hemma i Stockholm också – se […]

Relaterade inlägg