Snorkla med sköldpaddor!

Den internationella kommitteen på skolan anordnar några utflykter under terminen. Så på fredagen begav vi oss mot Omans Nationalmuseum i Mutrah (strax öster om Muscat) och vi fick välja om vi därefter ville se Mutrah Fort eller Mutrah Souq (marknaden). Eftersom vi redan varit på marknaden tidigare bestämde vi oss för att se fortet med utsikt över hela bukten! Lördagen spenderades snorklandes bland koraller och sköldpaddor!

First stop: Omans Nationalmuseum

Jag inser att jag inte sagt detta tidigare men helgdagarna här är fredag till lördag. Fredagen började med lite väntan…. Första bussen var på plats men den andra bussen som var ämnad för de kvinnliga studenterna var 45 minuter sen. När buss nummer två väl var på plats så rymdes alla kvinnor inte i deras buss varpå alla män sattes längst bak och resterande kvinnor fick sitta i främre delen av bussen… 😅 Jag satt intill Madappa från Indien, som även bor i min korridor, och hans indiska vänner som satt och pratade. I min ignorans frågade jag om det pratade Hindi varpå han sa att det var Kannada som talas i sydvästra Indien. Jag visste att det finns många språk i Indien men inte att det var 22 officiella, samt hundratals fler!🫠 Många tycker det är spännande att vi svenskar är här och ofta får vi frågan varför vi valde Oman av alla länder att åka till. ”Vädret” är ofta mitt koncisa svar på frågan. Vi är nu de enda läkarstudenterna kvar i huset. Tidigare var det några läkarstudenter från Nederländerna och Tyskland men de blev färdiga med sitt utbyte förra veckan och har därmed åkt hem. Nu är det nästan bara doktorander eller mastersstudenter kvar i huset. Under resan fylldes jag av en barnslig känsla. Det kändes som att jag gick lågstadiet igen och hade friluftsdag med klassen😁

Gruppbild på alla internationella studenter på utflykten. Foto: Eilaf Al Munajed

Nationalmuseet är en grandios byggnad i vit sten (ursäkta min bristande kunskap i petrologi) som ligger mitt emot Al Alam-palatset som är ett av sultanens residens. Det var ett spännande museum som innehöll Omans historia och kultur så som landets och civilisationens utveckling, sjöhandeln, vapen och utrustningar. Det fanns även en hall med vackra gåvor den tidigare sultanen Qaboos fått av statsmän och kungligheter. Dessutom fanns det ett galleri med rökelsen Olibanum (Frankinscence) och dess betydelse för Oman som jag pratade om i mitt tidigare inlägg. Blev ni nyfikna nu så kan ni faktiskt gå en virtuell tur på deras hemsida. Innan avfärd mot nästa hållplats tog vi en klassbild. Det var viktigt att männen och kvinnorna delades upp inför bilden..!

Next stop: Mutrah Fort

Det var en relativt kort men svettig vandring upp mot fortet som blickar över hamnpromenaden i Mutrah. Vi kom något sent så solen hade preciiis gått ner bakom bergen men det blev fina bilder ändå! Jag och Philip tog en gruppbild med Madappa & Co på toppen av fortet. Vi fick lite för mycket tid att spendera i fortet innan nästa avfärd så vi spankulerade iväg och tog en iskaffe för att hålla oss pigga inför nästa stopp som var en båttur vi inte riktigt var förberedda inför…

Jag ståendes med Mutrah i bakgrunden. Foto: Philip Kayal
I Mutrah-fortet. Från vänster: Vishalakshi, Edvin, Madappa, Ahmed Saeed och Philip.

Bussen rullade vidare till marinan där vi klev på en Dhow som är en klassisk omansk båt, denna var motordriven men historiskt så hade de segel⛵. Skepp o hoj så var vi i väg på en böljande tur… kanske lite för böljande då både jag och Philip blev sjösjuka men tack och lov inte lika sjösjuka som andra utan att gå in på detaljer… 🤢 Kanske är vi två landkrabbor, vi trivs nog bättre slappandes på stranden. Det var väldigt fint att se Omans kust från vattnet nattetid med städerna upplysta. Vi stannade i en bukt och en omansk buffé dukades upp. Jag var inte särskilt hungrig då på grund av  sjösjukan men maten gjorde det faktiskt bättre. Sen blev det hemresa utmattad och halvsovandes i bussen med väckarklockan satt tidigt utan sovmorgon inför morgondagens äventyr

Utsikt från båten mot Mutrah.
Foto: Edvin Edung

Snorkeltur med sköldpaddor 🐢

Vi infann oss tidigt lördag morgon i Al Moujs marina inför avfärd mot Daymaniyat-öarna cirka 40 minuter med båt utanför Omans kust. Lördagen var även nationaldag som firar den förra sultanen Qaboos födelsedag samt befrielsen från Portugals styre på 1500-talet. Omans flagga och butiker utsmyckade med dess färger syntes överallt. På båten som så kreativt var döpt till Oman satt Amine, en fransk-marockansk man som jobbar som konsult i Dubai. Vi småsnackade lite och han var här och turistade under helgen för första gången i Oman (landet och båten). Sen drog båtmotorerna i gång och då blev det svårt att fortsätta konversationen. Daymaniyat-öarna är ett naturreservat och en helt underbar vacker liten ögrupp. Orörd natur, vita stränder och turkosblått hav. Vi snorklade i två omgångar varpå jag såg otaliga mängder fiskar i alla spektrumets färger, men det häftigaste var alla sköldpaddor i olika storlek vi fick se! Det ryktades även om valhajar men de skymtade vi tyvärr inte, kanske lika bra, men jag var så nöjd ändå. En av båtresenärerna hade med sig en kamera varpå han lyckades ta några foton med mig och sköldpaddorna! Tack för bilderna Rob! Väl tillbaka i hamnen tog jag Philip och Amine en kopp kaffe innan vi skildes åt.

Jag och Philip på poserandes på ön. Foto: Edvin Edung
En till bild på mig poserandes i havet. Foto: Philip Kayal
Foto på en av många sköldpaddor. Foto: Rob Snoeijink

Vi har blivit intervjuade!

Jahapp då är vi väl Omans största kändisar nu då… nja inte riktigt. Internationella kommittén på skolan intervjuade oss om våra intryck av landet, skolan och senaste utflykten. Vi trodde det skulle vara en simpel intervju på en parkbänk men de hade en hel studio med greenscreen, mikrofoner, lampor och hela rubbet! Materialet skulle användas för att locka framtida internationella studenter att söka utbyte i Oman. Nervöst var det faktiskt att sitta där framför kameran. Philip kändes mer lugn, sansad och van framför kameran än mig! Skymtade jag hans kortvariga men erfarna TikTok-karriär möjligtvis? Tur nog var det en kort intervju under en minut… Jag lägger in en länk sen när/om vi får den färdigställda intervjun!

Philip gör sig redo för intervju. Foto: Edvin Edung

Säg hej till trapphuskatten! 🐈

Det står en tydlig lapp i hallen att man inte ska mata katterna och släppa in dem…. Men de tidigare utbytesstudenterna förbisåg detta och har tagit hand om en katt som de döpte till Meng. Innan vi blev varse om detta namn döpte vi henne till Daisy, så nu får hon heta Daisy-Meng helt enkelt. Emma som är en tysk utbytesstudent har tagit hand om henne och gett henne lite mat och vatten. Det vi inte visste var att hon även hade kattungar som är supergulliga! Så jag förstår Emma till fullo att vilja ta hand om dessa sötnosar även om det kommer bli svårt att säga hejdå till dem sen! 🥲

Mamma Daisy-Meng med två av sina barn. Foto: Edvin Edung
Titta vad söt men rädd kattunge 🥺
Foto: Edvin Edung
Hela blyga katt-syskonskaran i trappuppgången. Foto: Edvin Edung

Sista dagen på akuten…

Idag bockade vi av vårt sista pass på akuten vilket känns tråkigt men också skönt att blicka fram mot de nästa fyra veckorna på kardiologen. Känner mig lite nervös faktiskt inför det. Jag kommer säkert bli drillad i EKG:n och ultraljud men lärorikt hoppas jag att det blir! Akutplaceringen har varit blandad men över lag är jag nöjd! Vi har sett väldigt många patienter under dessa veckor och handledningen har oftast varit bra. Vi gick en lång tid undrandes var alla tantiluror och gubbar som bryter lårbenshalsen är, för visst måste folk snubbla och ramla i det här landet också…!? Svaret fick vi nu i veckan att i princip alla ortopediska patienter med större frakturer skickas till en annan akutmottagning i Muscat som är specialiserade på det. Akutmottagningen vi varit på har varit mer medicin- och kirurgiskt inriktad, utöver de enklare traumapatienterna från trafikolyckor. Vi har träffat många patienter med hjärt- och lungbesvär samt diabetes. Det är även mycket vanligare med hematologiska sjukdomar (=blodets sjukdomar) så som sickelcellsjukdom och thalassemier i det här landet vilket är varför de har en stor hematologisk avdelning på sjukhuset för detta. Vi har även varit några dagar med barnläkarna där har vi fått träffa en del barn med metabola sjukdomar. Ibland har barnen kommit in till akuten odiagnosticerade då Oman inte har, som vi förstått det, PKU-screening (=screening för de vanligaste metabola sjukdomarna) vilket innebär att de akut behöver omhänderta barnen för att de inte ska försämras i sitt tillstånd.

Hörrni nu börjar inlägget bli långt.. Nu kommer en långhelg framför oss med national holiday onsdag-torsdag. Vi kommer byta upp oss till en fyrhjulsdriven bil för att åka upp till Omans högsta berg och övernatta nere i dalen intill. Nytt blogginlägg om detta utlovas!

Vi hörs!😃👋

Kram,

Edvin

*inledande bild: Jag snorklandes intill två sköldpaddor. Foto: Rob Snoeijink

0 kommentarer

Relaterade inlägg