Hur betalar man för ett utbyte? Stipendium 101
Nämen tjena tjena! Dagens inlägg kommer handla om pengar ?. Det kan vara svårt att prata om pengar, men jag kommer göra mitt bästa för att detta inlägg ska vara informativt och lärorikt. Jag kommer berätta hur mycket jag betalar för mitt utbyte för att ni ska få en idé om hur mycket det kan kosta. Därefter går vi igenom olika stipendium jag rekommenderar att ni söker!
Idag kör vi en annan ordning från senast! Det intressanta först, och därefter en life-update från mig för de som tycker att det är kul.
Såhär mycket kostar mitt utbyte…
Skolan: Här kommer dagens bästa nyhet! Att läsa en kurs eller termin på ett utbyte kostar ingenting för dig som individ. Som jag har förstått det är detta var för att KI tar emot en student från den skolan som du besöker, och att det på så vis går plus/minus noll för båda skolor. Detta är riktigt toppen tycker jag!!
Boende: Mitt boende kostar 10 899kr (detta är inklusive en avgift för en betalning utomlands) för åtta veckor. För detta får jag ett dubbelrum i en korridor, alltså kommer jag att dela med en annan utbytesstudent (Hur kul!! Ett perfekt sätt att lära känna en ny vän ?). Jag hade tur och blev erbjuden boende via skolan i Hong Kong. Dessvärre erbjuder inte alla utbyten boende, men de flesta har om inte annat tips på var man kan få tag på lämpligt boende. För mer information kring detta rekommenderar jag att ni söker på tidigare reseberättelser.
Flyg: För mitt flyg betalar jag 22 561kr. Obs, detta är INTE vad ni förväntas betala för flyg! Låt mig förklara varför mitt blev så dyrt… Först och främst bokade jag mina biljetter ganska så sent. Jag bokade dessa i slutet på augusti och åker i slutet på oktober… Som alla vet är två månaders framförhållning inte fantastiskt för flygpriser. Dessutom så kommer jag och min partner att åka på en resa till Singapore efter mitt utbyte som en examensresa! Denna kostanden får ni alltså slå på tre flygresor, så om ni ska så långt som Hong Kong hamnar ni nog snarare på runt 10 000 till 14 000 kronor för tur och retur (beroende på när ni bokar)!
Visum: Mitt visum kostade 330kr! Detta fick jag hjälp från skolan att fixa. Som svensk behöver du egentligen inget visum till Hong Kong om du inte ska stanna i mer än 90 dagar, men då jag är där som student behövde jag ett specifikt studie-visum.
Vaccin: detta är så mycket dyrare än vad jag hade räknat med. Majoriteten utav vaccinen som jag behövde hade jag redan från när jag bodde i Singapore som liten, vilket var väldigt tur för mig. Det jag behöver nu är en påfyllnadsdos av japansk encefalit, samt vaccination mot meningokocker och rabies! Detta blir totalt cirka 3000-4000, men jag är lite osäker just nu, då jag ännu inte tagit alla vaccinationer (men jag ska göra det i veckan)! Mitt bästa tips här är att i tid ta dig till ett vaccinföretag, berätta var du ska på utbyte och låta dem hjälpa dig titta ut vilka vaccinationer du behöver.
Transport: i Hong Kong har dem Octupuskort för alla kommunala resor. Dessa kort kostar HK$150 (för referens är HK$1 motsvarande 1,4 svenska kronor) som man sedan fyller på själv efter behov. Som jag tolkat betalar man baserat på hur långt man åker och att det kan hamna på allt mellan 4-63kr per biljett. Jag har räknat med att detta kan kosta några tusen kronor för hela tiden men jag har ärligt talat ingen aning om vad slutsumman kommer bli.
Summa summarum räknar jag med att mitt utbyte totalt kommer kosta runt 60 000kr. Som tur är så kan man söka merkostnadslån från CSN för utbytesstudier. Från dem kommer jag få 29 352kr för hela tiden. Då kommer nästa fråga… Hur betalar jag för resterande 30 000kr?
Stipendium!!
Att söka stipendium kan vara en djungel. När jag skulle ta mig ann detta skrev jag till en nära vän, Afidat Mihayilova, som precis varit iväg på sitt utbyte. Jag fick en del fantastiska tips som jag tänkte dela med mig av här! (Jag kanske också ska börja med att säga att jag inte fått något stipendium ännu, men de flesta har ganska nyligen stängt så jag är hoppfull om goda nyheter snart)
- Stipendium från KI: detta är egentligen ett resebidrag, inte ett stipendium. Baserat på vilket typ av utbyte då ska på (jag ska exempelvis på ett så kallat INK-utbyte) så ansöker man om bidrag från KI. De fyra typerna är Erasmus+, Neurotech, Nordplus och INK. Jag vågar inte svära på att det fungerar exakt likadant för alla typer, men för INK så skickade jag in en blankett till min utbyteskoordinator på KI och fick därefter 5000kr. Efter utbytet skickar man in sin reseberättelse, och om den blir godkänd för man 1000kr till. Ansökan måste dock ske senast den 1 september på läsåret du ska på utbyte.
- MF-stipendium: MF har också en del stipendium man kan söka! Bland annat MFs samstiftelse för studieresor. Denna öppnar i slutet på oktober för 2023.
- Anna Whitlocks Minnesfond: ansökningsperiod mellan 1 juli till 1 september.
- Carl Erik Levins Stiftelse: de har tre ansökningstillfällen som stänger den 1 april, 1 augusti och 1 november.
- Fredrika Bremer Förbundets Stipendiestiftelse: ansökan stänger den 15 oktober (specifikt för utbytesstudier). Ansökan sker via post snarare än digitalt. Denna kunde jag tyvärr inte söka då man behövde studera hela våren terminen efter ansökan, och jag tar examen i januari.
- Gustaf Söderbergs Stiftelse: de har två ansökningsperioder; 1 februari – 31 mars samt 1 augusti – 30 september. Obs. du måste vara under 26 år för att få söka.
- Rune Ljungdahls Stiftelse: ansökan kan göras när som och sker via post!
- Hennerlöfska: ansökan stänger den 15 januari och du måste vara medlem i SLS för att få söka.
- Stiftelsen AAA: ansökan stänger den 30 september.
Gemensamt för alla stipendium är att ansökan inte kan ske retroaktivt. Alltså kan du inte söka efter ditt utbyte! Sök så många du orkar och hinner. Det fungerar ungefär som en jobbansökan (utom att du inte blir kallad på intervju vad jag vet), så det kan vara stressigt att söka utbyten, så håll koll på ansökningsdatumen och försök sprida ut dina ansökningar! Varje stipendium önskar att du skickar in olika dokument i ansökan, men oftast handlar det om CV, personligt brev, studiebevis, personbevis och en kostnadsberäkning för utbytet! Hoppas att ni lärt er något!
All about me!
Sedan vi senast hördes har jag varit på Kick-off med KIs digitala ambassadörer! Det var otroligt roligt att få träffa alla, så duktiga och inspirerande hela bunten. Vi hade en workshop där vi brainstormade idéer kring vad som kan läggas ut på KIs sociala medier baserat på årstid. Därefter bowlade på O’Learys och åt sedan buffé på La Botanica. Om inte detta är tillräckligt för att motivera dig till att söka till digital ambassadör på KI vet jag inte var är (är detta svengelska eller inte? Jag är osäker)!
Utöver det så närmar sig avresan med stormsteg (mindre än tre veckor bort?). Vilket också innebär att min sluttentamen är betydligt mycket närmre i tiden än vad jag känner mig bekväm med. Jag flyttar ut ur min lägenhet i samband med att jag åker till Hong Kong, så den senaste veckan har jag sålt av majoriteten av möblerna som jag inte tänkte behålla. Varje morgon numera letar jag outfit ur flyttkartonger. C’est la vie, det är bara ett litet tag kvar som jag behöver leva såhär spartanskt!
Nästa gång vi hörs kommer jag precis ha landat i Hong Kong!!!
// Rebecca
BOKTIPS: Forgotten on Sunday av Valérie Perrin (hon skrev Färskt Vatten till Blommorna som är väldigt populär just nu men som jag inte läst ännu). Detta var min senaste bokklubbsbok och jag blev så förtjust! Den utspelar sig framförallt på ett ålderdomshem. Perfekt att läsa på semester eller när man vill fly stressen i ens egna liv.
Inledande bild: paraply-taket i Camden market i London i juni 2023. Bild tagen av: Rebecca Norrbrink
0 kommentarer