Vad ska man tänka på när man letar efter boende utomlands?

När man funderar på att åka utomlands, då tänker man automatiskt på boendet. Att hitta ett bra boende är en av de viktigaste sakerna man börjar ägna sig åt innan utbytet börjar. Processen kan kännas olika för olika människor men det brukar vanligtvis vara väldigt stressigt och långt. Däremot kan du omvandla hela processen från att vara stressig till mer spännande och mindre utmanande med hjälp av mina tips. Här kommer några av mina tips för er som funderar på att åka på utbyte och leta efter boende utomlands 🙂

Kolla på olika webbsidor

När man börjar leta efter boendet då kommer det dyka upp massor webbsidor och källor där man kan hitta olika lägenheter. Dock skulle jag skulle starkt rekommendera att kika in på olika webbsidor även fast ni hittar det perfekta boendet på ett visst webbsida. Varför då? Jo, det är för att det vanligtvis brukar finnas samma eller liknande boende på olika webbsidor med olika pris. Detta innebär att man kan hitta samma boendet som man tyckte om för ett mycket billigare pris.

För er som funderar på att åka utbyte till Spanien skulle jag starkt rekommendera att kika in på följande webbsidor;

Se till att hyresvärden är trovärdig

En av de viktigaste sakerna som jag tänkte på var att hur säker webbsidan var och hur trovärdig min hyresvärd var. Som jag nämnde förut finns det olika webbsidor att hitta boende, men detta tillbringar ett problem att man kanske kan råka ut för falska annonser eller scams. När jag själv hittat mitt boende i Barcelona då ville jag säker att hyresvärden var trovärdig och hade bra recensioner från de andra som stannade på lägenheten. Hur kan man vara säker då? Jo, man kan exempelvis:

  • Kolla på gamla recensioner och betyg hyresvärden och webbsidan fick
  • Prata med din hyresvärd på mobilen om möjligt, istället för att bara chatta/texta
  • Gå igenom hyreskontraktet själv och/eller tillsammans med din hyresvärd
  • Översätt hyreskontraktet och se till att allting stämmer

Vad ingår i själva kostnaden?

Extra konstader såsom avgifter, skatter, el, vatten och internet kan variera på vilket land man reser till. Vare sig kostnaderna är väldigt billiga eller dyra, är det alltid bättre att ha koll på ett totalt pris på ditt boende. Detta hjälper inte bara med att planera din ekonomi och budget men också med att undvika betala extra i framtiden än vad man var överens med.

Var ligger boendet i stan?

För vissa spelar det inte stor roll om boendet ligger centralt eller utanför staden. Men det kan vara bra att tänka på läget och vilket område som passar ens behov och livsstil. Till exempel att ha närhet till arbete eller skola, kollektivtrafik och andra faciliteter som man behöver tillgång till kan underlätta ditt utbyte och vardagliga livet.

Dessutom skulle jag starkt rekommendera att vara medveten om var boendet befinner sig i staden. Säkerhet är en viktig faktor när man letar efter boende utomlands. Det är viktigt att undersöka området och se om det är tryggt att bo där. Man kan också tänka på faktorer som låsbara dörrar, säkerhetssystem och områdets brottsstatistik. Exempelvis finns det vissa områden i barcelona (El raval, La rambla) där man helst vill undvika bo i.

Lycka till! Animo! 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg