Konceptet tid i Italien ur ett svenskt perspektiv!

Nu har jag börjat landa hemma i Stockholm efter mitt knappt 3 månader långa utbyte i Italien. Som ett av mina sista inlägg tänkte jag skriva om hur uppfattningen om tid skiljer sig mellan Sverige och Italien.

Redan innan mitt utbyte hade jag hört och upplevt att konceptet tid har en annan betydelse ju längre söderut i Europa man kommer. Under de senaste tre månaderna har denna uppfattning bekräftats! Oftast har det varit komiskt att saker och ting inte riktigt fungerat som man har förväntat sig, men ibland var det lite jobbigt när saker och ting inte riktigt gick som man tänkt…

Bussen går en tid som inte finns på tidtabellen

Första gången vi stötte på att tid fungerade annorlunda i Italien var i Cervinia. Vi skulle gå ner till mataffären och såg att skidbussen stod på parkeringen utanför hotellet så vi hoppade på den för att komma ner lite snabbare. Resan gick smidigt, men i efterhand insåg vi att bussen gick en tid som inte existerade på tidtabellen! Det är möjligt att bussen var försenad eller liknande, men eftersom busschauffören pratade med hans kompis i ca 10 minuter innan vi kom iväg stämde inte längre det argumentet.

I Pavia kan jag tyvärr inte säga hur det är med bussar och tidtabeller eftersom jag aldrig hade åkt buss där. Mina vänner har dock visat att efter kl 21 kan man boka en buss via en app som plockar upp en på en specifik plats och lämnar en på en annan vald plats. Det kostar lite mer än en vanlig buss men är ett smidigt alternativ på kvällarna då andra bussar slutat gå.

Ibland får man bara luta sig tillbaka och lita på att saker och ting löser sig! Här har vi hittat några solstolar och passat på att chilla vi under en skidpaus i Cervinia. Foto: Lisa Leonardsson

Busschauffören väntar in en!

En dag var vi på väg till Riva del Garda för att vandra med Lisas föräldrar. Vi skulle byta buss halvvägs upp på sjön men vår buss från Brescia var sen och vi hade endast 10 minuters byte. Eftersom Lisas föräldrar redan var på plats kunde de prata med busschauffören på nästa buss och be honom vänta in oss. Detta var otroligt uppskattat av oss då nästa buss gick om tre timmar!

Flexibla och annorlunda tider under kliniska placeringar

Strax efter skidresan upptäckte vi att arbetstiderna i Italien inte alls var som hemma. Till exempel hade vi placering på vårdcentralen mellan kl 17-19 i en hel vecka. Dessutom är det ganska flexibelt vilket tid man kommer till sina placeringar på sjukhuset. Det händer att läkarna själva är sena och mottagningsarbetet eller ronden börjar inte alltid samma tid varje dag. Italienska läkarstudenter kommer och går lite som de känner för, vilket inte satte lika stor press på mig som utbytesstudent. Mer om de kliniska placeringarna tänkte jag ta upp i kommande inlägg.

Restauranger öppnar efter kl 19 och många ställen har stängt på eftermiddagen

Om man tror att man kan äta middag ute samma tid som hemma i Sverige har man tyvärr kommit helt fel. Särskilt på mindre orter som Pavia är det få restauranger som har öppet mellan kl 15 och 19 vilket gör det svårt för den tidiga middagsgästen. Man får helt enkelt äta mellanmål eller laga middag hemma. Dock har restaurangerna öppet rätt länge på kvällen och man kan se flera ställen som säljer glass så sent som kl 22:30 en vanlig vardag.

Om man planerar att göra någon slags syssla under eftermiddagen ska man noga kolla upp vilka öppettider den specifika butiken har. Och lite inte på Google maps! Många gånger har vissa ställen stängt mellan 14-17, eller så stänger de tidigare än vad som står på lappen med öppettiderna.

En kväll var vi bortbjudna på middag hos en av våra italienska vänner. Vi hade bestämt att ses kl 18:30 och väl på plats inser vi att de precis hade börjat laga mat och att det skulle bjudas på fyrarätters! Riktigt lyxigt och gott, men det blev en mycket senare middag och kväll än vad vi hade tänkt oss. Foto: Lisa Leonardsson

”Akademisk kvart”, plus lite till, när man bestämt träff med vänner

Det är inte ovanligt att folk kommer sent när man ska träffa kompisarna. Att komma en kvart eller en halvtimme sent ingår, eller varför inte en eller två timmar senare? Faktumet med att folk kommer sent gör det rätt avslappnat för alla inblandade så länge alla är medvetna om det. Eftersom att Lisa och jag bor rätt centralt i Pavia är det ganska lätt för oss att anpassa oss efter vilken tid de andra har bestämt sig för att dyka upp. Det är bara att dra på sig skorna när de säger att de är på plats om 5!

Det går inte att köpa frimärken med kort efter lunch…

En annan otroligt komisk upplevelse var på postkontoret när Lisa skulle skicka iväg ett par vykort. Tydligen kunde hon inte betala för små frimärken med kort på eftermiddagen. Men om man kom på förmiddagen eller betalade med kontanter gick det bra! Mycket konstig regel helt enkelt 😀

En av klockorna på de medeltida tornen i Pavia. Foto: Ganna Vashchuk

0 kommentarer

Relaterade inlägg