Hur man överlever de kliniska placeringarna i Italien

Bland den stora mängden information som jag fick inför utbytet fanns det en låååång powerpoint som den Internationella Koordinatorn i Pavia hade mailat ut några veckor innan min avfärd. Nästan längst ner i denna powerpoint fanns det en slide om vad man skulle ta med sig inför de kliniska placeringarna (”clinical rotations”) i Pavia. Där stod endast två saker: vit läkarrock och stetoskop.

Min packning

Det kändes lite magert att endast ta med en läkarrock och ett stetoskop. Eftersom att jag går ögon- och neurokursen här tog jag även med mig en ficklampa och en reflexhammare.

Annat som kan vara värt att ha med

I Sverige brukar jag alltid ha med mig ett anteckningsblock och pennor för att kunna skriva ner patienternas sjukdomshistoria och annat som jag vill lägga på minnet. Jag tänkte att det även skulle gälla i Italien och därför fick de följa med. Det är också ett bättre alternativ än att ta upp mobilen varje gång man vill kolla upp något.

Näst på tur i min packning var en namnskylt. Jag hade endast en där det stod ”Ganna Vashchuk Läkarstudent”, därmed fick jag nöja mig med en egengjord namnskylt med mitt förnamn.

Något som jag inte hade i åtanke inför mitt utbyte var en italiensk-svensk ordbok. Men min kursare Lisa hade tänkt ett steg extra och tagit med sig en extra till mig! Det har visat sig vara ganska användbart då jag själv inte pratar italienska och kan använda den för att slå upp de ord som jag uppfattar.

Närvarorapporten är dock viktigast!

Utan närvarorapporterna kommer vi inte få tillgodoräkna våra kliniska placeringar i slutet av utbytet. Därmed var dem den viktigaste punkten på min packlista. För att göra det så smidigt som möjligt skrev jag ut dem medan jag var i Sverige.

Närvarorapporterna var den viktigaste punkten på min packlista! Foto: Ganna Vashchuk

Hur man tar sig till de kliniska placeringarna

Pavia är en väldigt liten stad och man kan ta sig runt på 15 minuters promenad till de flesta platserna som ligger centralt. Sjukhuset ligger dock drygt 3,5 km från vår lägenhet vilket tar ca 35 min att gå. Förutom kliniska placeringar har vi även föreläsningar på sjukhuset. Jag gav upp ganska tidigt på att lära mig hur bussarna gick och därför var det viktigt för mig att skaffa en cykel. Efter en tids letande kom vi överens med vår hyresvärd om att han skulle köpa in cyklar som vi sedan skulle få hyra av honom.

En efterlängtad cykel som jag har fått hyra av min hyresvärd! Foto: Ganna Vashchuk

I helgen åkte vi till Verona och Venedig med några kursare som vi har träffat i Italien. Mer om detta i kommande inlägg!

3 kommentarer

VFU i Italien - Studera utomlands

VFU i Italien - Studera utomlands

[…] mer specifikt FFP2. Liksom att man behöver ha med sig egna sjukhuskläder som jag skrev om i ett tidigare inlägg, behöver man även ha med sig egna munskydd. Eller jag hade i alla fall inte sett var man kan ta […]

Mimmi

Mimmi

Spännande! Finns det några större skillnader mellan hur klinikarbetet skiljer sig mellan svenska och italienska sjukhus? Eller andra vårdkulturella skillnader, exempelvis i mötet mellan patienter-läkare eller interprofessionellt :)?

Ganna, Italien

Ganna, Italien

Hej Mimmi! Ja absolut, det är jättestora skillnader på många fronter vilket är superspännande! :) Då jag ännu inte hunnit vara så mycket på sjukhuset tänkte jag skriva ett lite längre inlägg i slutet av utbytet om mina upplevelser från VFU:n här i Italien. Hoppas du får svar på dina frågor då!

Relaterade inlägg