Vårdsystemet i Kanada – så funkar det!

Jag lovade ett inlägg om vården här i Kanada – och här är det! Jag kan inte lova att all information är 100 % korrekt (det finns mycket att lära), men jag har försökt sammanfatta det jag själv förstått och upplevt under mina utbytesstudier.

🔢 Basic facts

  • 911 = larmnummer (som 112)
  • 811 = sjukvårdsrådgivning (som 1177), används t.ex. i Alberta
  • Vården styrs av Canadian Health Act, liknar svensk hälso- och sjukvårdslag
  • Vården är offentligt finansierad, uppdelat i 13 områden (provinser + territorier)
  • Ca 65 % har även privat sjukvårdsförsäkring via jobbet (jämfört med 15 % i Sverige)
  • Läkarutbildningen = kandidat (3–4 år) + medicinskola (4 år) + residency (2–7 år)

✅ Likheter med Sverige

  • Läkemedel under sjukhusvård är subventionerade, liksom själva sjukhusvården. Till och med viss tandvård ingår om det krävs på medicinsk grund (t.ex. inför en operation).
  • Man får gratis vård även i andra provinser än den man bor i – kostnaden täcks av hemprovinshälsoplanen.
  • Vaccinationsprogrammen är offentligt finansierade för de flesta vaccin, utom resevacciner.
  • Det råder brist på vårdpersonal, särskilt inom primärvården – och väntetiderna för att träffa läkare eller få operation kan vara långa.
  • Det finns ofta remisskrav till specialister, precis som hemma.
  • Journalsystemen är en salig blandning: varje provins har sitt eget system, och privata vårdgivare kan ha sitt eget parallellt. Men de brukar ha tillgång till provinsens system också. Många använder AI-stödd journalföring, vilket jag också sett i Stockholm – riktigt spännande!

🇨🇦 Vad är annorlunda?

  • Vaccinationsregister finns i varje provins och samlar alla vaccinationer man får under livet – på ett och samma ställe! Det jobbas just nu med att standardisera registren nationellt.
  • Det finns inga patientavgifter eller avgifter för uteblivna besök inom den offentliga vården. Vissa privata aktörer kan dock ta ut avgifter.
  • Tandvård har tidigare täckts nästan bara av privata försäkringar, även för barn. Men på senare år har stora steg tagits för att införa offentligt stöd – det varierar mycket mellan provinser, ålder och inkomstnivå.

🤯 Några oväntade saker!

Det som kanske förvånade mig mest var arbetskläderna. På öppenvården har personalen ofta vanliga vardagskläder – och det gäller faktiskt även inne på sjukhus. Det gör det rätt svårt att veta vem som är vem på akuten, särskilt i början.
De har sjukhuskläder (som jag bytte om till på bilden), men långt ifrån alla använder dem.

Många har egna kläder, fleecejackor och till och med armband och klockor, vilket kändes ovant.
Istället för plastförkläde används flergångs, tvättbara och långärmade skyddsrockar.

🔐 ”Hemifrån – till patientjournalen?! Japp!”

Journalsystemet här i Alberta är superavancerat med massor av funktioner att utforska. Och något jag inte alls är van vid från Sverige: man kan faktiskt logga in från sin egen dator, hemifrån eller var som helst! Hemma skulle det vara otänkbart på grund av sekretesskrav, men här har de tydligen lösningar som skyddar informationen ändå.
Det finns till och med en app till mobilen som låter en ladda upp bilder direkt in i patientjournalen – utan att riskera att blanda ihop det med resten av telefonens innehåll. Appen är på nåt sätt helt isolerad från resten av mobilen, så det håller sig säkert.

👩‍⚕️ Läkare som egenföretagare

Specialister är oftast inte anställda utan jobbar som egenföretagare och fakturerar staten eller vårdgivare. Det innebär att man själv bestämmer:

  • hur mycket man jobbar
  • hur mycket man tar ut i lön
  • när man tar semester
  • hur man pensionssparar

Det ställer också högre krav på försäkringar och ansvar. Ersättningsmodellerna varierar: på barnakuten i Edmonton får läkarna betalt per patient, medan man på andra ställen kan ha månadslön eller blandmodeller.
De flesta läkare jag träffat jobbar på flera olika kliniker och planerar sin arbetstid själva. Det verkar flexibelt, men också krävande – många hoppar över raster och äter framför datorn.

💊 Apotekare med stor roll

I de flesta provinser, särskilt Alberta, har apotekare rätt att skriva ut läkemedel (förutom narkotiska), förnya recept, vaccinera och till och med beställa vissa prover. Riktigt coolt!

🔄 Så matchas läkare till residency – som en algoritmdejt

Något jag tycker är riktigt spännande med det kanadensiska systemet är hur man söker till sin specialisttjänstgöring (residency). Det påminner lite om när vi väljer valbara kurser – men här är det på blodigt allvar.
Man rangordnar sina val (både ort och specialitet) och sjukhusen rangordnar samtidigt de sökande baserat på deras meriter och poäng från utbildningen, intervjuer, referenser osv.
Sen kommer algoritmen in. Den gör en slags “matchning” där både studentens och sjukhusets prioriteringar vägs in – och så blir man placerad där det passar bäst.
Och det coolaste? Det finns parprogram! Om man är ett par som båda söker residency kan man ansöka tillsammans. Då försöker algoritmen hitta ett gemensamt ställe där båda får en plats, så att man slipper bo på olika håll i flera år. Riktigt smart tycker jag, men väldigt annorlunda.

Och till sist – lite humor från verkligheten 🎭

Ni som sett Grey’s Anatomy har nog hört ”Code Blue!” tusen gånger, eller hur? Systemet används faktiskt i Kanada också – och man får en kodguide tillsammans med sitt ID-kort. Min hänger på baksidan av badgen – redo för dramatik!

Jag fick göra en onlineutbildning i journalsystemet här. För utbildningen hade de byggt en exakt kopia av det riktiga systemet – och fyllt det med hundratals fejkade patienter. Man kan verkligen klicka runt och ”leka doktor” utan att riskera någons riktiga journal.

Men det bästa? De som programmerade träningspatienterna har ett riktigt sinne för humor. Här är en skärmdump från systemet:

Jag fnissade högt. Kanske är det bara kul för oss som hängt på endoskopimottagningen, men jag älskar när folk smyger in små skämt där man minst anar det.🫶

Och som grädde på moset – en skylt från barnakuten som jag inte kunde låta bli att fota.

Jag menar… det säger ändå en hel del, eller hur? 😄

Nästa gång tar jag er med till Rocky Mountains. Häng med – det blir episkt! 🏔️

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg