![](https://studerautomlands.ki.se/wp-content/uploads/sites/144/2025/02/Uganda-800x600.jpg)
Så här kan du förbereda dig inför din utbytesresa
Om du funderar på att åka på utbyte, vart du än ska, kan mina förberedelser inför min utbytesresa som tandläkarstudent till Uganda hjälpa dig med din planering inför din resa. Här delar jag mina bästa tips och insikter!
Steg 1: Söka stipendier och ekonomiskt stöd
Ett tips: HÅLL KOLL på deadline för stipendieansökningar! Lär av mina snedsteg så slipper ni snubbla på samma sten. :,)
Jag blev rekommenderad att hålla utkik efter när stipendieansökningarna stänger och att sätta igång med ansökningarna redan innan man vet att man har fått plats. Tyvärr slarvade jag med detta och missade att söka i tid, vilket gjorde att jag bara fick ett stipendium, INK, som täckte flygbiljetterna. För att finansiera resan jobbade jag mycket, ansökte om merkostnadslån från CSN och hyrde ut min studentlägenhet i andra hand. Det var inte helt enkelt att hyra ut lägenheten, men med lite tålamod och mycket jobb lyckades jag till slut. Jag satte upp annonser om uthyrningen på skolan, i byggnaden där jag bor, samt la ut inlägg på Facebook och Instagram. Men det som verkligen hjälpte mig var att skriva på Blocket. Där var det smidigt att hitta en hyresgäst samt att skapa ett kontrakt.
Steg 2: Forskning och kontakt med tidigare studenter
Innan jag började planera inför resan, läste jag reseberättelser och pratade med studenter som tidigare varit i Uganda. Deras tips hjälpte mig att fokusera på rätt saker. Dessutom googlade jag mycket om landets valuta, vilken adapter för eluttag används samt landets kollektivtrafik.
Steg 3: Skapa listor – Nyckeln till god planering
Jag ÄLSKAR listor! Jag skapade detaljerade listor för att hålla koll på allt som behövdes, vilket gjorde att jag inte missade något alls! Mission accomplished, alltså! Här kommer några exempel:
- Mediciner: Malariatabletter, åksjuketabletter, en liten handsprit, myggspray (40% DEET), Dimor (Loperamid), smärtstillande, solkräm och andra nödvändiga saker.
Totalt betalade jag lite mer än 1000 kr för alla mediciner jag köpte. Jag handlade på apoteket som om det var en mataffär. 🙂 - Vacciner: Gula febern, Hepatit A + B, malaria, Tyfoidfeber och Dekoral.
Jag fick även ta Mpox vaccin på grund av utbrottet innan resan. Vaccinet var gratis, men allt annat kostade runt 4100 kr. Om du behöver ta flera vacciner inför din utbytesresa, tänk på att du behöver börja tidigt för att ha marginal mellan vaccinerna. - Skolmaterial: Endobricka, skyddsmaterial samt vad KI kan erbjuda.
Som tandläkarstudent i Uganda betalar man själv för materialen man använder. Dessutom har kliniken i Makerere University brist på resurser. Därför tog jag med mig lite instrument och skyddsmaterial. Allt annat kan man köpa från en butik för tandvårds produkter i Kampala. - Kläder: Klinikkläder, två klinikrockar samt bekväma kläder för långa sträckor under varma dagar.
- Donationer: I den listan skrev jag ner alla möjliga företag och kliniker för att fråga om de kunde donera med lite material och instrument till skolans klinik i Makerere University. Det resulterade i en del instrument. Min resepartner kunde också ordna tandvårdsprodukter som tandkräm och tandborstar. Dessa kommer vi att dela ut när vi åker till områden i Kampala där tandvården är begränsad.
- To-do list: Här skrev jag alla personer som jag behövde kontakta innan resan, allt som behövdes skickas in, datum på när de olika vacciner ska tas…etc Den listan var så viktigt då det var så mycket att göra och hålla koll på innan resan.
![](https://studerautomlands.ki.se/wp-content/uploads/sites/144/2025/02/material-1-scaled.jpg)
Steg 4: Att packa
Jag skrev ner allt jag behövde ta med mig som mitt pass och vaccinationskort, samt småsaker som lätt kan glömmas. Dessutom tog jag med mig extra kopior av viktiga dokumentation som visum, passet, vaccinationskortet, försäkringen och flygbiljetterna.
![Packningen av skyddsmaterialen](https://studerautomlands.ki.se/wp-content/uploads/sites/144/2025/02/skolmaterial-225x300.jpg)
Sammanfattning
Förberedelser är viktiga men stressa inte! Många av de saker jag oroade mig för att glömma kunde jag faktiskt köpa här i Uganda. Listor hjälper, men de ska underlätta planeringen och inte skapa onödig stress.
![](http://studerautomlands.ki.se/wp-content/uploads/sites/144/2025/02/Uganda-1024x768.jpg)
0 kommentarer