Utbyte i Tromsö- Sammanfattat
Lärosäte: Universitetet i Tromsø, Norge
Utbildningsprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 2024
Innan avresa
Jag sökte utbyte för att jag var ganska trött på Stockholm och ville uppleva lugnet från en mindre stad, dessutom trivs jag väldigt bra i naturen. Jag hade planerat att spendera det mesta av min tid i bergen när jag inte var på sjukhuset, tyvärr så blev så inte fallet på grund av en knäoperation som jag hade strax innan avresa. Detta gjorde också att jag blev tvungen att skjuta upp utbytet med 2 månader, vilket jag är väldigt tacksam för att det gick.
Informationen innan avresa var mycket god, och fanns det frågor så var det bara att mejla antingen Ki’s utbyteshandläggare eller mottagaruniversitetets. För frågor gällande lärandemålen kunde jag prata med examinatorn på kursen vid Ki. I övrigt var det inte så mycket förberedelser som krävdes, svenska och norska är lika nog att man klarar sig utan språkstudier och då vi har liknande vårdsystem så fanns det inte heller några krav på vaccinationer som inte Sverige också har krav på. Inget visum krävdes.
Ankomst och boende
Jag anlände till Tromsö några dagar innan kursstart och passade på att se staden lite innan första dagen på sjukhuset. Jag erbjöds en rundvandring och fick träffa ansvarig läkare på min placering som visade mig runt och förklarade lite hur det brukar funka som utbytesstudent på sjukhuset. Jag kunde hämta ut mitt accesskort i receptionen på sjukhuset redan första dagen, och inloggning till journalsystemet löste sig genom studentansvarig läkare på avdelningen. Jag deltog inte i någon fadderverksamhet eller liknande även om det fanns tillgång till det om jag hade velat.
Boende
Jag hade i en Facebook grupp hittat ett rum att hyra inneboende hos en norsk person som var snäll nog att hämta mig på flygplatsen. Allt var redan möblerat så när jag väl var på plats var allt på sin ordning. Boendet låg ca 20 minuters promenad från sjukhuset och 5 minuter med buss som gick frekvent precis utanför boendet. Jag upplevde facebookinlägg som det enklaste sättet att hitta boende då mottagaruniversitetet hade ett ganska knepigt system för att ansöka om boende, och airbnb är för dyrt.
Studier allmänt
Under mina 8 veckor på Universitetssjukhuset i Nordnorge har jag haft förmånen att själv ta initiativ till att gå med läkare och ta in kunskap i anslutning till kirurgiska procedurer, akutsjukvård och gastrokirurgisk mottagning. Jag har lärt mig att det finns goda möjligheter att vara med på intressanta och lärorika moment som sker dagligen på sjukhuset såvida intresse finns och förutsatt att man frågar. I min erfarenhet så är det dessvärre inte så många läkare som själva bjuder in dig till att vara med, men de har heller inget emot det. Detta var lite utmanande eftersom jag är van vid att ha en tillsatt handledare varje dag när jag har praktik hemma på Ki. Till skillnad från kliniska placeringar på hemsjukhuset i Stockholm så har jag inte heller haft något specifikt schema med specifika uppgifter vilket har ställt höga krav på mitt eget initiativ och ansvarsförmåga. Jag har varit tvungen att fråga om att få vara med på de moment som har erbjudits under placeringen och har själv fått se till att jag har uppfyllt lärandemålen. Graden av delaktighet har varierat baserat på läkarens trygghet i mig som student såväl som min egen initiativförmåga. I övrigt var nog strukturen och rutinerna på sjukhuset ganska likt de i Sverige, överläkare fungerade mest som konsulter till ST läkarna och ST läkarna som konsulter till underläkarna.
Gastrokirurgen 5 veckor
Min första del av utbytet var jag placerad på gastrokirurgen. Dagarna började med morgonmöte kl7:30 där patientfall med röntgenbilder presenterades och diskussion om vidare handläggning fördes mellan läkarna. Överläkare och specialister satt vid bordet medan studenter och underläkare/AT läkare satte sig längst bak mot väggen. Efter någon timme så gick var och en i väg till sina respektive arbeten. En AT läkare gick ”vakt” som motsvarar primärjour hemma i Sverige, detta innebär i stort sett att man är på akuten hela dagen men bara tar hand om kirurgiska patienter. Kirurgerna gick ned till operationssalarna, bytte om till operationskläder. En läkare gick till den gastrokirurgiska mottagningen där enklare kirurgiska aktiviteter kunde utföras eller bara samtal om vidare plan för diverse kirurgiska patienter, här fick man se allt från bråck till hemorrojder. Minst 2 läkare var också på avdelning. Jag försökte få en variation i min placering och gick därför med på olika aktiviteter varje dag och försökte samtidigt matcha det schema som studenterna hemma på Ki hade.
Ortopeden 3 veckor
På ortopeden var upplägget liknande, det startade med morgonmöte kl7:30 som höll på i någon timme och sedan gick alla i väg till sina respektive arbeten. I snitt så skedde 2 ortopediska operationer per dag och varje dag fanns det möjlighet att var med på ortopedisk mottagning, akut såväl som kontroll mottagning. Den ortopedisk mottagningen var där jag spenderade det mesta av min tid, jag gick med AT läkarna som var jättetrevliga och inbjudande. Ibland tittade jag på och ibland tog jag egna patienter, detta varierade beroende på vilken läkare jag gick med. Det fanns dessutom en gipsmottagning i rummet bredvid där sjuksköterskorna var mycket vänliga, de förklarade gärna hur arbetet gick till och hade inget emot att handleda mig som student så jag också fick prova sätta lite olika typer av gips. Det fanns även möjlighet att vara med på avdelning där rutinerna var ungefär som hemma i Sverige.
Kurser under utbytet
Utbytet var en kurs som hette ”8 weeks clinical rotations” och skedde inom ramen för kursen Klinisk medicin 3 på termin 7 inom läkarprogrammet på karolinska. De moment som jag utförde under utbytet var VFU inom ortopedi (3 veckor) och kirurgi (5 veckor), vilket motsvarar hela respektive moment. Mitt intryck var att jag missade en del nyttig integrerad teori i praktiken som studenterna där hemma hade tillgång till, jag såg därför till att göra motsvarande moment till högsta möjliga grad dunder utbytet.
Styrkor i utbildningen är möjligheten att få vara med på det man vill och möjligheten att själv få välja de moment som är mest lärorika och relevanta. Svagheter är, förutom bristen på integrerad teoretisk kunskap, att det inte finns någon struktur eller schema vilket ställer höga krav på studenters mod att fråga om deltagande. Men det är nog bra att få öva lite på denna förmåga inför framtiden.
Bedömningen skedde via underskrifter i 3 olika dokument: 60 Day attendance certificate som skrivs på av mottagaruniversitetets utbyteshandläggare, assesment form clinical rotations som skrevs på av handledare och min egen loggbok som skrevs på av ansvarig läkare vid slutet av placeringen. Loggboken skrev jag kontinuerligt under utbytet och inkluderade vad jag gjorde under praktiken i detalj. Lärandemålen var samma som mina kurskamrater har hemma.
Land, språk och kultur
I det stora hela så upplever jag Norge som ganska likt Sverige, så det fanns inga större kulturkrockar. Jag erbjöds inga språkkurser, men hade heller inte behov av några. Det tog någon dag att komma in i dialekten och det norska språket men 90% av det var fullt förståeligt, och om jag inte förstod något så förstod jag alltid om personen omformulerade sig. Jag upplevde inte att jag fick sämre patientkontakt på grund av språkliga eller kulturella skillnader.
Fritid och sociala aktivteter
Eftersom jag var på utbyte under den mest intensiva perioden i min rehab efter knäoperationen så spenderade jag den mesta av min tid på gymmet, vissa dagar 3 timmar åt gången och andra dagar bara 2 timmar. Det finns ett gym i anslutning till universitetsområdet som kostade 400kr i månaden och hade all möjlig typ av träning att tillgå. Detta var även ett utmärkt ställe att lära känna andra studenter på märkte jag.
På helgerna gick jag ibland in till staden och studerade på biblioteket som var gigantiskt låg centralt, och 2 gånger tog jag mig upp i bergen trots ett läkande knä som kanske hade mått bättre av rehab och återhämtning.
Vandrade upp 1000 steg upp för sherpatrappa till toppen av fjellheisen för en fin utsikt över staden.
Ekonomi
Den stora skillnaden mellan Sverige och Norge är nog priserna som i snitt är ca 20-40% dyrare än hemma. Men med vetskapen om att jag bara skulle vara där en kort period på 2 månader och att jag hade fått ett resebidrag från Erasmus i bakhuvudet så kändes det ändå helt okej att spendera lite extra under utbytet. Jag hade dessutom hittat ett ganska billigt boende för 7000Kr per månad och bussbiljetten kostade 400kr för 90 dagar vilket är billigare än Sverige. Det fanns i övrigt inga oväntade kostnader på utbytet.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis så har jag under mina 8 veckor på UiT haft förmånen att själv ta initiativ till att gå med läkare och ta in kunskap i anslutning till kirurgiska procedurer, akutsjukvård och mottagning. Jag har lärt mig att det finns goda möjligheter att vara med på intressanta och lärorika moment som sker dagligen på sjukhuset såvida intresse finns och förutsatt att man frågar. Till skillnad från kliniska placeringar på hemsjukhuset i Stockholm så har jag inte haft något specifikt schema med specifika uppgifter vilket har ställt höga krav på mitt eget initiativ och ansvarsförmåga. Jag har varit tvungen att fråga om att få vara med på de moment som har erbjudits under placeringen och jag har alltid blivit väl bemött samt känt mig välkommen hos läkaren som jag följt. Graden av delaktighet har varierat baserat på läkarens trygghet i mig som student såväl som min egen initiativförmåga. Att få arbeta på min egen initiativförmåga och eget ansvar kommer att komma till nytta för mig i framtiden. Jag har även utvecklats mycket i det norska språket och även detta kan komma till gagn för min framtida karriär som läkare om jag skulle få för mig att vilja arbeta i Norge i framtiden. Jag tar med mig kunskap om kirurgiska principer och rutiner vid universitetssjukhuset i Nord Norge samt hur den organisatoriska uppbyggnaden inom sjukvården skiljer sig från Sverige. Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att delta på denna utomlandsplacering i Tromsø. Om jag skulle dela med mig av ett tips till framtida studenter som vill åka till Tromsö skulle det vara att våga fråga att få följa med, för annars blir man stående i korridoren.
Noah, Tromsø
Hej! Jag heter Noah, jag är 24 år och jag läser termin 7 på det nya 6 åriga läkarprogrammet på KI. Under november och december månad reser jag till Tromsö för 8 veckors kirurg och ortopedplacering och ni kommer att få följa mig på min resa. Jag kommer att spendera 5 veckor på Kirurgen på Norges Arktiske Universitetssjukhus och 3 veckor på ortopeden. Under mina åtta veckor kommer jag att blogga om allt som har med utbytet att göra: förberedelserna, tips och tricks, sjukhusupplevelsen i Norge och inte minst alla äventyr utanför sjukhuset. Det ska bli intressant att se hur jag behärskar ett språk som är lite annorlunda än vad jag är van vid och hur begränsad man faktiskt blir av midvintermörkret i en av skandinaviens nordligaste stad. Jag hoppas att kunna inspirera flera KI studenter till att ta chansen och åka på utbyte. Jag är taggad och säker på att det här kommer att bli kanonkul!
0 kommentarer