Bucketlist under mitt utbyte

Nu har vi äntligen signerat kontrakt och betalat deposition för lägenheten i Oslo! Wiho!

Jag, Caroline och Jesper kommer att bo i en trea med utsikt över Holmenkollen mellan Torshov och Grünerløkka. Boendet ligger relativt centralt, och vi kommer ha ganska nära till skola, centrum och skidåkning. Nu när OS är i full gång, kan jag inte låta bli att sukta efter längd och slalomåkning. Det kommer närma sig vår när vi är i Oslo, men förhoppningsvis kommer vi hinna med vinteraktiviteter innan det blir dags för uteserveringar i vårsolen. 

Bucketlist Norge

Det är svårt att förutspå hur ett utbyte kommer utformas, eftersom man inte helt vet hur utbildningen kommer att vara innan man är på plats. Kommer vi ha tid att resa i landet? Kommer det vara komplicerat att ta sig ut i naturen? Kommer vi ha råd? Trots att dessa frågor just nu förblir obesvarade, har jag ändå en bucketlist som jag hoppas fullfölja under min utbytestid. 

1. Skidåkning

Eftersom att Norge är hurtighetens urmoder och ett land med längdåkning som nationell kultur, vill jag utnyttja det till fullo. Jag, Carro och Jesper sitter alla tre på fulla uppsättningar av längd och slalomskidor, så denna del av min bucketlist känns uppnåelig. 

2. Ut på tur

Ut på tur, aldrig sur! Känner ni igen uttrycket? 

Självklart vill jag uppleva det välkända fenomenet av den norska kulturen och ta del av landets skogar och fjäll. 

3. Hyttetur 

En ”hyttetur” är ett annat norskt fenomen. Jag har fått lära mig att en hyttetur ungefär betyder: ”Åka bort till en stuga för aktiviteter i naturen.” Det här är något som vi redan blivit inbjudna till under vår första helg i Oslo. Termin 10 på Oslo universitet bjuder traditionellt in utbytesstudenter till en stuga byggd av tandläkarstudenter. Det här är något som vi är supertaggade på!

4. Lofoten 

Att få till en resa till Lofoten är något jag verkligen hoppas på. Förhoppningsvis kan vi boka in resan om schemat tillåter. 

5. 17 maj

Norges nationaldag! En stor landsfest! Jag ser så mycket fram emot att fira 17 maj i Oslo efter dessa två långa år av pandemi med karantän och diverse restriktioner. 

Ta vara på möjligheter

Jag tror att min bucketlist kommer utvecklas under utbytets gång, men det ska bli roligt att titta tillbaka på den när utbytet är slut. När jag var utbytesstudent under gymnasiet i USA var jag duktig på att tacka ja till aktiviteter som erbjöds. Jag tror att det bidrar till många nya och roliga upplevelser om man har inställningen att tacka ja till det som verkar roligt och erbjuds i utbyteslandet. Det är något som jag även kommer att ta med mig in i det här utbytet, och som säkert kommer addera punkter på min bucketlist.

Status

Så vart befinner jag mig i processen just nu? Jo, jag är klar med allt administrativt som krävs inför mitt utbyte, vilket känns jätteskönt. I mitt förra inlägg visade jag en lista över allt som behöver göras innan ett utbyte, som ni gärna får ta del av om ni behöver tips. De andra två utbytesstudent-bloggarna Ganna och Oneka har också skrivit massor med bra tips om förberedelser inför utbyte som ni kan nyttja på deras bloggar.  

ERASMUS- tågbidrag

Vi har bokat tågbiljett till Oslo som avgår från Stockholm central den 25 februari. Något värt att veta är att man kan få tågbidrag som ERASMUS-student om man har möjlighet att ta sig till utbytet med tåg, vilket är perfekt!

Nu väntar alltså bara att få ordning allt med patienter, plugg och tenta på KI de sista veckorna vi har kvar på skolan innan vi åker. Utöver det behöver jag packa och självklart hinna umgås med familj och vänner som jag kommer att sakna massor under mina tre månader borta från Sverige. 

0 kommentarer

Relaterade inlägg