Förberedelser inför utbyte

Hej på er!

Hoppas att ni mår bra och att ni haft en fin helg. Sist jag skrev här på bloggen hade jag, Caroline och Jesper precis varit på en visning över zoom för ett hyreskontrakt i centrum av Oslo. I slutändan valde vi inte den lägenheten som vårt framtida utbytesboende, utan är mitt uppe i processen att skriva under ett kontrakt för en annan lägenhet. Om allt går som det ska lovar jag att visa upp fina lägenheten så fort jag får möjligheten. 

Nu är det mindre än en månad kvar tills vi flyttar och det gäller verkligen att se till att alla dokument är signerade och inlämnade samt att fastställa ett boende. Något som vi lärt oss under boendeletandets gång är att det inte är helt enkelt att finna boende utomlands, särskilt ett korttids-hyreskontrakt. Det största tipset jag kan ge till alla er framtida utbytesstudenter när det kommer till att leta boende är att vara ute i god tid. Det är också verkligen viktigt att läsa igenom kontrakt till alla potentiella boenden noga innan ni signerar något. 

Förberedelser inför utbyte

Förberedelser inför ett utbyte visade sig vara lite svårare än vad jag själv visste om innan, men med hjälp av internationella handledare på KI och partneruniversitetet har det ändå gått bra att slutföra. 

Först och främst måste du som framtida utbytesstudent få ett letter of admission från mottagande universitet, dvs. en bekräftelse på att skolan tar emot dig som utbytesstudent. Sedan är det en hel del som du själv måste fylla i och skicka in till KI för att få åka iväg på ditt utbyte. Det kan kännas överväldigande i början av utbytesprocessen med alla dessa dokument som ska skickas in hit och dit med olika deadlines, men om du strukturerar upp det tidigt i processen kan det underlätta en hel del. 

Jag gjorde själv en ”att göra lista” inför utbytet för att enkelt kunna hålla reda på vad som fanns kvar att göra, som ni självklart kan använda som en liten mall inför era framtida förberedelser inför ert utbyte. 

Kurskrav under ett utbyte

Som tandläkarstudent tar du inte studieuppehåll från KI för att åka på utbyte. De teoretiska kurserna läser du parallellt tillsammans med dina kursare i Sverige medan allt kliniskt sker på mottagaruniversitetet. Som tandläkarstudent tillkommer en hel del kurskrav som behöver uppfyllas innan du tar din examen. 

Detta kan självklart vara oroväckande inför ett utbyte då det inte finns några garantier på att du kommer att uppfylla dessa kurskrav under tiden du är borta. Mitt tips är därför att se till att ha en långsiktig överblick på dina kurskrav för att veta exakt vad som kommer att krävas av dig på ditt utbyte. Finns det något du kan be om att få göra på en gång när du anländer till utbytet? Kan du planera in en behandling som du hinner bli färdig med under dessa tre månader? Kommer patienterna i Sverige att klara sig utan behandling medan du är borta? 

Det kanske låter som mycket att hålla reda på, men mitt tips är att strukturera upp kurskrav, mål och patienter så gott du kan i god tid innan du åker. Sen är det viktigt att komma ihåg att det inte alltid blir som man planerat eller förväntat sig med kurskrav under ett utbyte. Det viktigaste är trots allt att ha det roligt och njuta av din utbytestid, kurskrav har du ett helt år på dig efter utbytet att uppfylla. Så stressa inte för mycket över det.

Det pirrar i magen när jag tänker på hur mycket utbytet närmar sig. Jag kan inte förstå att det ör mindre än en månad kvar nu.

 


 

0 kommentarer

Relaterade inlägg