Hitta boende som utbytesstudent i Norge 

Hej alla läsare! 

Hoppas att ni mår bra och lyckats hålla er friska från Omikron som just nu härjar som en löpeld runtom i landet. Själv har jag precis återhämtat mig från en omgång av viruset, som gjorde att en stor del av jullovet bestod av en lång karantän och ett lite annorlunda nyårsfirande. 

Karantänkrav i Norge

Nu känns det som att utbytet sakta men säkert äntligen börjar närma sig. Enligt min nedräknings-app är det ungefär 50 dagar kvar, lite beroende på när vi får komma iväg. Covid-läget är minst sagt ”shaky” i Norge, precis som i majoriteten av resterande Europa. Sverige lyser just nu mörkrött av smitta på kartan, och för inträde i Norge krävs just nu karantän för alla inresande från landet. Om läget ser ut som nu i slutet på februari, kommer vi alltså att behöva sitta i karantänhotell i Oslo när vi anländer. Universitetet erbjuder att betala en del av kostnaderna som tillkommer för karantänhotell, vilket känns tryggt och bra. 

Boende 

Just nu letar vi intensivt efter vårt framtida boende under utbytesperioden. Eftersom att vårt utbyte startar mitt i terminen, är det lite svårt att hitta ett studentboende för just den studieperioden. Vi har därför istället börjat leta boende på Airbnb och hemsidan Finn.no som liknar svenska blocket. Det vi märkt under sökandets gång är att hyreskontrakt i Oslo ofta innefattar långa uthyrningsperioder, mycket dyra depositioner och skyhöga hyror.  

Efter några dagar av intensivt letande hittade Caroline ett boende som passade vår utbytesperiod till en acceptabel månadshyra. I onsdags fick vi en online-visning av lägenheten från hyresvärden och vi tyckte mycket om den alla tre. Lägenheten är en trea på 58 kvadrat, mycket centralt belägen mitt i smeten av vackra Oslo. Nu är det lite pappersarbete, kontrakt och dylikt kvar innan vårt boende fastställs, men vi hoppas på att det blir denna lilla lägenhet som kommer att bli vårt framtida kortvariga hem.  

Om någon timma ska jag sätta mig på ett tåg upp till Sundsvall för att öva på lite längdåkning innan skidspåren i Oslo. 


Bild på mig och Caroline tagen på kliniken för barntandvård på Karolinska Institutet Huddinge
Foto: Ida Dahlgren

Ha en fantastisk helg! 

0 kommentarer

Relaterade inlägg