
Vad Händer När Utrustningen Inte Räcker? Läs Om Min Uganda-upplevelse!
I Uganda har jag haft förmånen att vara med på både mässa och outreach. Under mässan deltog jag i två intensiva dagar där jag tillsammans med teamet träffade massor av patienter och screenade minst 40 personer varje dag. Det var väldigt hektiskt men också väldigt givande.




Det som verkligen rörde mig i Uganda var mitt deltagande på outreach i Kasese. Under fem dagar fick man hjälpa till med smärtutredningar och behandlingar. Vi tog bort sjuka tänder och satte fyllningar, något som för många i områden med begränsad tandvård är en livräddare. I regionerna utanför Kampala finns det brist på tandvårdskliniker. Dessutom har de flesta inte råd att söka tandvård, därför väntar de på volontärer för att få gratis hjälp, vilket innebär att de lever med tänder som kan orsaka allvarliga infektioner och påverka hela deras hälsa.
En stor utmaning jag mötte på outreach var de begränsade materialen och utrustningarna. I Sverige är man van vid att använda minst fyra olika instrument för att dra ut en tand, men på outreach hade vi bara två instrument för att dra ut en tand, och de var oftast långt ifrån optimala. Det var en konstant kamp för mig att få jobbet gjort med de begränsade resurser jag hade till hands. Trots detta lyckades jag få det att fungera, vilket är en erfarenhet som man lär sig i Uganda – alltså att problemlösa och vara flexibel.








Om du funderar på att studera i Uganda, vill jag starkt rekommendera att du engagerar dig som volontär under sådana här tillfällen. Det är en möjlighet att lära sig otroligt mycket, samtidigt som du får en ovärderlig känsla av att bidra på en plats där det verkligen behövs. Denna erfarenhet har inte bara utvecklat mig professionellt utan också gett mig en djup ödmjukhet inför de utmaningar som människor kan möta varje dag.

0 kommentarer