Bild på skyskrapor i finansdistriktet i Singapore. Foto: Alireza Rahimi

How to: Budget för utbytesstudier

Att åka på utbyte är en otrolig erfarenhet som jag verkligen rekommenderar till alla med ett reseintresse. Men som student kan det innebära ekonomiska utmaningar, särskilt om man ska flytta (om än tillfälligt) till ett nytt land.

Nu är jag långt ifrån ett privatekonomiskt geni (OBS – eller rådgivare) men jag har sammanställt lite kring hur jag gjort för att få just den ekonomiska delen att gå ihop.

Minska kostnaderna hemma i Sverige

Hyr ut din lägenhet, pausa abonnemang som du inte kommer använda, och undvik att betala för exempelvis ett busskort i onödan. Även små besparingar hemma kan göra stor skillnad.

Skapa dig en uppfattning

Ta reda på hur mycket det kommer att kosta att leva i ditt utbytesland. Kolla tidigare reseberättelser, googla “how much does it cost to live in…” och se om universitetet har en lista över levnadskostnader (Singapore hade det). Är du extra ambitiös? Gör en budget baserad på dina uppskattningar! 

Resebidrag från KI

Detta är bidrag som man får i enlighet med respektive utbytesprogram (Erasmus+, Neurotech, Nordplus, och INK). Största delen av denna får man innan man åker och resten efter att ha lämnat in en godkänd reserapport.

Sök CSN

Utöver vanliga CSN-bidraget och lån som man kan ta, kan man även ansöka om merkostnadslån i samband med utbytesstudier. I det kan man även ansöka om extra lån för flygresan upp till en viss summa. Kika på CSNs hemsida för mer information om hur man går tillväga.

Stipendier är ett måste!

Att åka på utbyte kan bli rätt kostsamt och då är det tacksamt med lite extra stöd. Ett tips är att vara ute i god tid då många stipendier har ansökningsperioder 1-2 gånger per år. Var dock ödmjuk och räkna inte med att få exakt alla stipendier du söker, utan se det mer som en trevlig bonus. Nedan har ni några tips:

  • Google är din vän: Sök på “utbyte stipendier” eller på ämnen relaterade till dina studier, exempelvis medicin eller naturvetenskap.
  • Lokal anknytning: Många stiftelser erbjuder stipendier för personer från specifika län eller kommuner.
  • Landsspecifika stipendier: Till exempel Japanstiftelsen för studier i Japan eller Sweden Fulbright Commission för USA.
  • Programrelaterade stipendier: Fackförbund som SLF och Vårdförbundet erbjuder stipendier för olika vårdyrken (och då även studenter inom respektive yrke).
  • Exempel på stiftelser och fonder:
    • Rune Ljungdahls Stiftelse: För studier inom musik, medicin och forskning.
    • Carl Erik Levins Stiftelse: För studier.
    • Anna Whitlocks Minnesfond: För postgymnasiala studier i utlandet, inklusive medicin.
    • Medicinska Föreningens stipendier: Flera alternativ för studieresor – extra speciellt för mig, då jag sitter i nämnden som beslutar om stipendierna!

Sammanfattning

Planering är nyckeln till att göra ett utbyte ekonomiskt hållbart. Genom att minska kostnaderna hemma, göra research om levnadskostnader, söka bidrag och stipendier samt använda CSN smart kan man lägga grunden för en fantastisk upplevelse utan alltför mycket ekonomisk stress. 

Lycka till med ditt äventyr!
// Ali

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg